ΙΩΑΝΝΙΝΑ – Πρωτότυπη διαμαρτυρία από δεκάδες κυνηγούς

Στους δρόμους βγήκαν δεκάδες κυνηγοί και στα Γιάννενα που διαμαρτύρονται για τις αρνητικές εξελίξεις για το κυνήγι και την στάση της Πολιτείας, η οποία αφήνει  πολλές υπόνοιες για αρνητικές εξελίξεις στο μέλλον.

Την ίδια στιγμή, την υπογραφή του υφυπουργού Περιβάλλοντος, βουλευτού Ιωαννίνων

Γ. Αμυρά φέρει η απόφαση, με την οποία παρατείνεται η χρονική περίοδος άσκησης θήρας για τον αγριόχοιρο σε όλη την επικράτεια μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.

Η απόφαση αυτή, δύο 24ωρα μετά την παράταση της απαγόρευσης μετακινήσεων για το κυνήγι και το ψάρεμα, έρχεται να προαναγγείλει ουσιαστικά την άρση της απαγόρευσης που θα ανακοινωθεί την Παρασκευή, ωστόσο ήδη προκαλεί  μεγάλες αντιδράσεις στον κυνηγετικό κόσμο. Όπως ορίζει η απόφαση του κ. Αμυρά, το κυνήγι του αγριόχοιρου επιτρέπεται σε ομάδες μέχρι τεσσάρων ατόμων, με δικαίωμα θήρευσης, χωρίς περιορισμό στο όριο κάρπωσης ανά ομάδα και έξοδο.

Η απόφαση για την τροποποίηση της ετήσιας Ρυθμιστικής, εκδόθηκε μετά από αίτημα της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του ΥΠ.Α.Α.Τ για παράταση της κυνηγετικής περιόδου και ενεργοποίηση συνεργείων δίωξης για την αντιμετώπιση του κινδύνου της Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων (ΑΠΧ).

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ioannina TV, είναι προφανές, ότι αυτό δεν ισχύει για την επικράτεια παρά μόνον για τις περιοχές στα βόρεια σύνορα, όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα, επομένως οι κυνηγετικές οργανώσεις θεωρούν, ότι πρόκειται απλώς για ένα πρόσχημα που χρησιμοποιείται, ώστε να δοθεί ένας μήνας άσκησης θήρας επιπλέον από το χρονικό όριο που θέτει παραδοσιακά η Ρυθμιστική όλα τα χρόνια, χωρίς καν να υπάρχει μία σχετική μελέτη και πολύ περισσότερο χωρίς να αιτιολογείται επαρκώς.

Οι αντιδράσεις στο συγκεκριμένο σημείο ωστόσο εδράζονται κυρίως στο ότι το κυνήγι του αγριόχοιρου σταματά πάντα στις 20 Ιανουαρίου, ακριβώς επειδή ξεκινά η αναπαραγωγική περίοδος των ζώων. Έτσι, η απόφαση παράτασης της θήρας αντιμετωπίζεται με αρνητική διάθεση από την κυνηγετική οικογένεια, με τα μέλη της να κάνουν λόγο για μία επιχειρούμενη γενοκτονία των ζώων που κυοφορούν.

Αυτό άλλωστε επισήμαναν αρκετοί από τους κυνηγούς που βρέθηκαν την Κυριακή στην πλατεία των Ιωαννίνων σε μία πρωτότυπη και συμβολική διαμαρτυρία για τη στάση της Πολιτείας απέναντι στην κυνηγετική δραστηριότητα.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ακόμη και στη Θράκη, που δόθηκε η δυνατότητα άσκησης θήρας για την αντιμετώπιση του κινδύνου της πανώλης, οι Κυνηγετικοί Σύλλογοι εξέδωσαν ανακοίνωση, στην οποία ξεκαθαρίζουν, ότι δεν πρόκειται να αποσπαστούν από τους κυνηγούς της υπόλοιπης Ελλάδας και ως εκ τούτου δεν πρόκειται να συμμετέχουν στη σύσταση των συνεργείων δίωξης αγριόχοιρων, τα οποία βέβαια ουδέποτε λειτούργησαν.

Διαμαρτυρίες

Παράλληλα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ioannina TV, την Κυριακή, εκτός από την πόλη των Ιωαννίνων παρόμοιες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας από κυνηγούς και ψαράδες πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα. Περισσότερα από 100 άτομα, μαζί με τα κυνηγετικά τους σκυλιά βρέθηκαν στην κεντρική πλατεία της πόλης, εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία για τη στάση της Πολιτείας απέναντι στο κυνήγι.

Ο πρόεδρος της Ε’ ΚΟΗ Νίκος Παπαγρηγορίου, ο ταμίας Μπ. Μπρέχας και πολλοί κυνηγοί που ήταν παρόντες, έκαναν λόγο για μία στοχοποιημένη δραστηριότητα από την Πολιτεία, η στάση της οποίας αφήνει πολλές υπόνοιες, όπως είπαν, για αρνητικές εξελίξεις για το κυνήγι, που θα εμφανιστούν στο μέλλον.

Η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος στο μεταξύ, το πρωί του Σαββάτου ανακοίνωσε, ότι προσφεύγει στο ΣτΕ «…για να προσβάλουν και να ακυρώσουν όλο αυτό το απίστευτο κυβερνητικό αλαλούμ, που για διάστημα τριών μηνών μας περιφρονεί και μας μειώνει», όπως αναφέρει η ανακοίνωση χαρακτηριστικά.

«Αν η αγανάκτηση και η οργή των κυνηγών δεν είχε φτάσει στο κατακόρυφο, οι σημερινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το κυνήγι, θα ήταν… μόνο για γέλια! Με τις δηλώσεις που έκανε ο κ. Χαρδαλιάς, η κυβέρνηση δεν εμμένει μόνο στα σφάλματα και στα λάθη της, αλλά καλεί στην ουσία τους κυνηγούς των νομών Ροδόπης, Έβρου και Ξάνθης… να παρανομήσουν», τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση της ΚΣΕ.