Παρασκευή, 31 Μαρτίου, 2023

ΙΩΑΝΝΙΝΑ – Σήμερα η κορύφωση του εορτασμού της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Το απόγευμα η συγκέντρωση και το συλλαλητήριο, με αφετηρία την οδό Δομπόλη

Σήμερα κορυφώνονται και στα Γιάννενα οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 49ης επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
Στις 11.00 σήμερα το πρωί φορείς, σύλλογοι, σωματεία και οι αρχές του τόπου θα καταθέσουν στεφάνι στο μνημείο στην Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου, ενώ μαζική αναμένεται η συμμετοχή στη συγκέντρωση και πορεία που θα αρχίσει στις 6.00 το απόγευμα, με αφετηρία την οδό Δομπόλη.
Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ιωαννίνων, επισημαίνει: «Το μήνυμα της εξέγερσης  συμβολίζει τους αγώνες του λαού μας και της νέας γενιάς για ψωμί, παιδεία, ελευθερία και αξιοπρέπεια. Παραμένει ζωντανό και επίκαιρο εμπνέοντας τους αγώνες του σήμερα για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη. Θυμίζει ότι δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να σταματήσει έναν λαό που διεκδικεί το δικαίωμα του σε μία καλύτερη ζωή. Θυμίζει ότι υπάρχει ελπίδα.
Σήμερα, στις δύσκολες καταστάσεις για την δημοκρατία και το λαό μας, συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο. Το απόγευμα της Πέμπτης 17 Νοεμβρίου ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ιωαννίνων και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων θα συμμετάσχουν στην συγκέντρωση και στην πορεία με αφετηρία την οδό Δομπόλη. Καλούμε τα μέλη,  τους φίλους και τις φίλες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τους δημοκρατικούς πολίτες να συμμετάσχουν μαζικά το απόγευμα της Πέμπτης 17 Νοεμβρίου στις 18:00 στην συγκέντρωση και στην πορεία με αφετηρία την οδό Δομπόλη. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία την Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου και ώρα 11 π.μ. θα καταθέσει στεφάνι προς τιμή των Ηρώων και των Αγωνιστών, στο μνημείο στην Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου».
Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής
Ανακοίνωση εξέδωσε χθες και η Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, σημειώνοντας αρχικά πως «για μια ακόμη χρονιά διαχρονικά είναι τα μηνύματα του Πολυτεχνείου».
Στη συνέχεια αναφέρει: «49η Επέτειος του Πολυτεχνείου και είναι επίκαιρος όσο ποτέ ο επαναπροσδιορισμός αξιών και αρχών. Μέσα σε μια βαθιά οικονομική κρίση οι Έλληνες πολίτες 49 χρόνια μετά, συζητούν ξανά για ψωμί, παιδεία, ανθρώπινη αξιοπρέπεια, για Ελευθερία και Δημοκρατία. Με φάρο τους αγώνες της γενιάς του Πολυτεχνείου ας σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και ας μην αποδημήσουμε το αξιακό μας σύστημα και τις κοινωνικές αξίες.
Είναι ημέρα μνήμης για όσους έδωσαν ακόμη και την ίδια τους τη ζωή για τη Δημοκρατία στην χώρα μας, ας αναλογιστούμε μέσα από το παρελθόν μας, από τις ημέρες της εξέγερσης του Πολυτεχνείου την ευθύνη μας απέναντι στον κίνδυνο που αντιμετωπίζει η κοινωνική συνοχή. Ας σταθούμε με ταπεινότητα στην μνήμη των αγωνιστών του πολυτεχνείου διαφυλάσσοντας μέχρι τέλους τα αγαθά της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας».
Η Αριστερή Παρέμβαση
Την ίδια στιγμή, κάλεσμα για νέους αγώνες έστειλαν οι εκπρόσωποι της «Αριστερής Παρέμβασης για την Ήπειρο» και της «Αριστερής Παρέμβασης για τα Γιάννενα».
«Η ιστορία και η μνήμη παραμένουν ζωντανές από τους δικούς μας αγώνες, όχι από τα μνημόσυνα που θέλουν να θάψουν τις αναμνήσεις. Ξέρουν ότι η φωτιά της εξέγερσης που έκαψε τη χούντα των συνταγματαρχών, που τα έβαλε με τους «προστάτες τους» τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ σιγοκαίει ακόμα και αρκεί ένα φύσημα της λαϊκής οργής για να κάψει συθέμελα την πολιτική τους, το σύστημά τους, τις αξίες τους» αναφέρουν στο μήνυμά τους ενώ καταλήγοντας τονίζουν ότι «η σύνδεση των δικών μας εξεγέρσεων με το όραμα μιας άλλης κοινωνίας είναι απαίτηση των καιρών», αναφέρουν οι παρατάξεις.
Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι
Ανακοίνωση – κάλεσμα εξέδωσαν χθες και οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Μηχανικών Επιστήμης Υλικών, Φυσικού Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης και Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Σε αυτή αναφέρουν αρχικά τα εξής: «Στις 9 Νοέμβρη οι φοιτητές δώσαμε μια πρώτη απάντηση στο δρόμο και τώρα συνεχίζουμε. Χιλιάδες φοιτητές στο πλευρό των εργαζόμενων, μαζί με τους μαθητές και συνολικά το λαό πλημμύρισαν τους δρόμους στις μεγαλειώδεις απεργιακές συγκεντρώσεις της Τετάρτης 9 Νοέμβρη, το μήνυμα που βροντοφώναξαν οι φοιτητές σε όλη την Ελλάδα ήτανε ξεκάθαρο. Δεν προσαρμοζόμαστε στα πτυχία – καπαμά, στα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, στην ακρίβεια, στις αίθουσες… ινγκλού αλλά απαιτούμε, σύγχρονες σπουδές, πτυχία με αξία για δουλεία με δικαιώματα».
Και καταλήγοντας σημειώνουν: «Η εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβρη του 1973 μας διδάσκει… ο αγώνας του λαού και της νεολαίας «φώτισε» και τους πιο σκοτεινούς καιρούς. Κανένας αντίπαλος δεν είναι ανίκητος απέναντί του. Ο λαός μπορεί να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις… η υπεράσπιση της ζωής, των σπουδών μας είναι υπόθεση δική μας και όλου του λαού. Ενωμένοι είμαστε δυνατοί! Οι φοιτητές του ’73 είχαν τη στήριξη του εργαζόμενου λαού που είχε κατακλύσει τους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο, των χιλιάδων κρατούμενων αγωνιστών στις φυλακές, την αλληλεγγύη των αγροτών της υπαίθρου. Σήμερα ο αγώνας μας για σύγχρονες σπουδές πρέπει να ενωθεί με τον αγώνα τον εργαζομένων για δουλειά με δικαιώματα… η ειρήνη και η φιλία των λαών ήταν και είναι οι αξίες των φοιτητών».
Τέλος, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι καλούν, σε συμμετοχή στην πορεία, σήμερα Πέμπτη στις 18:00 από το Μνημείο Ηρώων Πολυτεχνείου στη Δόμπολη μαζί με τους μαθητές το εργατικό κέντρο, τα σωματεία  και τους φορείς, αλλά και σε κατάθεση στεφάνων το πρωί της 17ης Νοέμβρη στο Μνημείο Ηρώων Πολυτεχνείου στη Δόμπολη.
Αποφάσεις συμμέτοχης στην πορεία έχουν πάρει επίσης οι σύλλογοι: Χημικού, Φιλοσοφίας, Ψυχολογίας, Νηπιαγωγών και Εστιών Δουρούτης.

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ