Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου, 2023

ΙΩΑΝΝΙΝΑ – «Stop» στα rapid test στα νοσοκομεία

Οι συνοδοί ασθενών και όσοι έχουν ραντεβού στα εξωτερικά ή και στα απογευματινά ιατρεία των δυο νοσοκομείων θα πρέπει από αύριο, να κάνουν τα τεστ, είτε στις Κινητές Μονάδες στο διοικητήριο της Περιφέρειας, είτε στο Αρχοντικό Πυρσινέλλα

 

«Φρένο» σε μια πραγματικά επιτυχημένη διαδικασία, που εξασφάλιζε σε μεγάλο βαθμό την δημόσια υγεία στα νοσοκομεία και την πρόληψη απέναντι στον κορωνοϊό, μπαίνει από αύριο Πέμπτη, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα».

Ο λόγος για το επιτυχημένο μοντέλο της διενέργειας των rapid test, στις εισόδους των δύο νοσοκομείων των Ιωαννίνων σε συνεργασία με τις Κινητές Μονάδες Υγείας του ΕΟΔΥ, μια διαδικασία που παύει να εφαρμόζεται από αύριο Πέμπτη.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ioannina TV, στις εισόδους των δύο νοσοκομείων δε θα ακολουθείται στο εξής η συγκεκριμένη διαδικασία ελέγχου για τους συνοδούς ή για όσους είχαν ραντεβού στα εξωτερικά ή και στα απογευματινά ιατρεία, οι οποίοι θα πρέπει να προσέρχονται στις Κινητές Μονάδες, που θα βρίσκονται είτε μπροστά στο διοικητήριο της Περιφέρειας στην Κεντρική Πλατεία είτε στο Αρχοντικό Πυρσινέλλα, για να υποβάλλονται σε τεστ, ώστε εφόσον το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, να μπορούν να εισέρχονται στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πρόκειται για μία απόφαση της κεντρικής διοίκησης του ΕΟΔΥ, παρότι αναγνωρίζουν και αυτοί, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι το μοντέλο που εφαρμόστηκε στα Γιάννενα ήταν επιτυχημένο και συνετέλεσε στο να εντοπίζονται κάποια κρούσματα πριν εισέλθουν στους χώρους του νοσοκομείου και στις κλινικές και πιθανότατα πριν αποτελέσουν αιτίες διασποράς του ιού. Την ίδια άποψη άλλωστε έχουν και οι διοικήσεις των νοσοκ0ομείων, όπως όμως και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Ωστόσο, σε αντίθεση με ό,τι εφαρμόστηκε στα δύο νοσοκομεία των Ιωαννίνων, κάτι αντίστοιχο δεν εφαρμόστηκε σχεδόν σε κανένα άλλο νοσοκομείο της χώρας, όπου υπήρξαν και εξακολουθούν να υπάρχουν περιστατικά με ενδονοσοκομειακή διασπορά, που ξεκίνησε από κάποιον θετικό συνοδό ασθενούς. Το τελευταίο διάστημα από αρκετές διοικήσεις και προσωπικό νοσοκομείων της χώρας υποβλήθηκαν προς τον ΕΟΔΥ αιτήματα για να εφαρμοστεί κάτι αντίστοιχο σε όλα τα νοσοκομεία, κάτι όμως, που λόγω έλλειψης προσωπικού δεν είναι δυνατό να γίνει.

Έτσι, η απόφαση που ελήφθη, ήταν να αποσυρθούν οι Κινητές Μονάδες από τα δύο νοσοκομεία των Ιωαννίνων και να βρίσκονται σε προκαθορισμένα σημεία στο κέντρο της πόλης, όπου θα μπορούν να προσέρχονται οι πολίτες για να υποβάλλονται σε τεστ.

Ανακοινώσεις

Ταυτόχρονα, σε ανακοινώσεις τους οι διοικήσεις των δύο νοσοκομείων της πόλης, ΠΓΝΙ και Χατζηκώστα αντίστοιχα επισημοποιούν τα παραπάνω και απευθυνόμενες στους πολίτες που προτίθενται να επισκεφτούν τα νοσοκομεία, να έχουν προγραμματίσει τα τεστ σε μία από τις δύο ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ, οι οποίες θα βρίσκονται στο προαύλιο χώρο της Περιφέρειας Ηπείρου (καθημερινές και Σαββατοκύριακο από 09:00 έως 14:00) και στο αρχοντικό Πυρσινέλλα, στην οδό Καπλάνη (καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή από 09:00 έως 14:00).

Για τους πολίτες εκτός Ιωαννίνων που πρόκειται να επισκεφτούν τα Νοσοκομεία των Ιωαννίνων συνιστάται να έχουν πραγματοποιήσει rapid test στα προκαθορισμένα σημεία της περιοχής τους.

Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, θα υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις ασθενών, οι οποίοι θα υποβάλλονται σε rapid test στο ΠΓΝΙ, χωρίς να χρειάζεται να ταλαιπωρηθούν φτάνοντας στο κέντρο της πόλης.

Έτσι, ειδική μέριμνα θα δοθεί από το νοσοκομείο για τους ογκολογικούς – αιματολογικούς ασθενείς, οι οποίοι λαμβάνουν χημειοθεραπεία, για νεφροπαθείς – αιμοκαθαρόμενους ασθενείς και για όσους υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία, οι οποίοι θα εξακολουθούν να πραγματοποιούν το rapid test στην είσοδο του νοσοκομείου.

ΚΟΜΥ στο κέντρο

Από την άλλη, εκτός από τις δύο ΚΟΜΥ στην περιφέρεια και στο αρχοντικό Πυρσινέλλα αντίστοιχα, ο σχεδιασμός του ΕΟΔΥ προβλέπει την ανάπτυξη τις αμέσως επόμενες ημέρες και τουλάχιστον μίας ακόμη Κινητής Μονάδας που θα διενεργεί τεστ σε εργαζόμενους στο λιανεμπόριο.

Ενδέχεται η Μονάδα αυτή να λειτουργήσει εντός της εβδομάδας και θα εξυπηρετεί κατά προτεραιότητα τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις του λιανεμπορίου της πόλης.

Rapid test στον Παρακάλαμο

Τέλος, ο Δήμος Πωγωνίου, με ανακοίνωσή του, κάνει γνωστό ότι θα διενεργηθούν από τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ δωρεάν rapid τεστ στην Κοινότητα Παρακαλάμου, σε όσους δημότες επιθυμούν να υποβληθούν σε έλεγχο.

Τα  rapid τεστ διενεργούνται στα πλαίσια των ελέγχων που πραγματοποιούν οι μονάδες του ΕΟΔΥ για τον Covid -19 σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου και την 6η ΥΠΕ, στο γενικό πληθυσμό της Π.Ε. Ιωαννίνων τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Τη Μεγάλη Δευτέρα 26 Απριλίου οι μονάδες του ΕΟΔΥ θα βρίσκονται από τις 9:00 έως 11:00 στην Κοινότητα Παρακαλάμου, στην αίθουσα του ΚΔΑΠ.

Όσοι πολίτες του Δήμου Πωγωνίου  επιθυμούν να υποβληθούν σε τεστ, μπορούν να προσέλθουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ