Τρίτη, 6 Ιουνίου, 2023

ΙΩΑΝΝΙΝΑ – Στους δρόμους για το εργασιακό νομοσχέδιο

Ημέρα απεργιακών κινητοποιήσεων η χθεσινή, με τα συνδικάτα να συγκεντρώνονται για να συμμετέχουν στον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Τα συνδικάτα διαμαρτύρονται και για το εργασιακό νομοσχέδιο, το οποίο «επιχειρεί να καταργήσει τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα».

Έτσι, με σύνθημα «όχι στον εργασιακό Μεσαίωνα, κάτω τα χέρια από το 8ωρο» έγιναν την Πέμπτη μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις και στα Γιάννενα.

Το απεργιακό ραντεβού δόθηκε στην κεντρική πλατεία. Εκεί, από νωρίς το πρωί το ΠΑΜΕ και το Εργατικό Κέντρο είχαν δημιουργήσει μια «ανθρώπινη ζώνη» ενώ είχε στηθεί και εξέδρα στη μέση της πλατείας με αποτέλεσμα οι άλλοι συγκεντρωμένοι από την ΑΔΕΔΥ, τον ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων και άλλα σωματεία να περιοριστούν στην άκρη της πλατείας από την πλευρά του Δικαστικού Μεγάρου.

Οι χθεσινές κινητοποιήσεις είχαν πολύ κόσμο που αυξήθηκε όταν στην κεντρική πλατεία έφτασαν και οι δυνάμεις άλλων παρατάξεων. Στην κεφαλή της πορείας που ανηφόριζε την Αβέρωφ ήταν η Ένωση Καλλιτεχνών Ηπείρου και συμμετείχαν επίσης απεργιακά μπλοκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του ΜΛ ΚΚΕ, του ΚΚΕμλ, του ΜεΡΑ25 καθώς και  μπλοκ της  Ταξικής Ενότητας κ.α.

Ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ, Χρήστος Γρίβας αναφέρθηκε «στην μάχη που πρέπει να δοθεί» για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων. Μια μάχη δύσκολη που όμως δεν πρέπει να καμφθεί και πρέπει να συνεχιστεί.

Οι αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο για τα εργασιακά με «αιχμή του δόρατος το 8ωρο» πρέπει να μην περάσουν από την Βουλή, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Γρίβας.

Τέλος, το μέλος της διοίκησης του ΕΚΙ Αλέξανδρος Μπαλακέρας κάλεσε όλους να αγωνιστούν για να διατηρηθούν τα εργασιακά δικαιώματα, το 8ωρο, οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Από την πλευρά του Εργατικού Κέντρου κεντρική ομιλία έκανε το μέλος της διοίκησης Κωνσταντίνος Σίμος. Ο κ. Σίμος εξαπέλυσε δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση για τις εργασιακές ανατροπές που εισάγει με το νομοσχέδιο Χατζηδάκη καλώντας όλους να αντιδράσουν μαζικά και να συσπειρωθούν στα εργατικά σωματεία.

Η Μ. Τζούφη

Δήλωση έκανε και η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ, Μερόπη Τζούφη.

Στη δήλωσή της ανέφερε: «Σήμερα, 6 του Μάη, τιμούμε την Εργατική Πρωτομαγιά και στέλνουμε ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση: «να μην τολμήσει να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή το αντεργατικό έκτρωμα». Όλες και όλοι μαζί, εργαζόμενοι και άνεργοι, νέοι και συνταξιούχοι, δίνουμε τη μάχη για το δικαίωμα όλων σε μόνιμη, σταθερή δουλεία με αξιοπρέπεια. Τα κατεκτημένα δικαιώματα της 8ωρης εργασίας, της κοινωνικής ασφάλισης, της άδειας, της ξεκούρασης και της εξισορρόπησης επαγγελματικής και προσωπικής ζωής είναι αδιαπραγμάτευτα και δε χαρίζονται σε κανέναν.

Όσο και αν η Νέα Δημοκρατία, εκμεταλλευόμενη την πανδημία, προσπαθεί να ανατρέψει τις εργασιακές σχέσεις και συνθήκες δεκαετιών, θα βρει απέναντί της τον κόσμο της εργασίας. Τον κόσμο της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας και ειδικά, τη νεολαία και τις γυναίκες που πλήττονται περισσότερο από την επισφάλεια, τις μισθολογικές και επαγγελματικές ανισότητες, τις διακρίσεις στην επαγγελματική εξέλιξη. Με αλληλεγγύη, ενότητα και δυναμισμό, απεργούμε σήμερα για την προστασία της ζωής και της εργασίας, για ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας και παιδείας, για ισχυρό  κοινωνικό κράτος μακριά από τον εργασιακό Μεσαίωνα που οραματίζεται η κυβέρνηση της ΝΔ. Όχι στην κατάργηση του 8ωρου, όχι στην απλήρωτη ελαστική εργασία, όχι στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και την συρρίκνωση των δικαιωμάτων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ