Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023

ΙΩΑΝΝΙΝΑ – Στους δρόμους της πόλης τα τρακτέρ

Σε απόγνωση οι παραγωγοί, ετοιμάζουν και νέες κινητοποιήσεις

 

Στο απροχώρητο έχει φτάσει η κατάσταση και για τους αγρότες των Ιωαννίνων, με αποτέλεσμα να αυξάνεται συνεχώς η αγωνία τους για το πώς θα μπορέσουν να πληρώσουν ζωοτροφές, ρεύμα, πετρέλαιο και όλα όσα απαιτούνται για την παραγωγή.

Τη Δευτέρα το πρωί ξεκίνησαν δυο διαφορετικά κομβόι από την Ελεούσα και την Πεδινή για να καταλήξουν στο κέντρο της πόλης. Τα τρακτέρ παρατάχτηκαν έξω από το διοικητήριο της Περιφέρειας. Οι αγροτοκτηνοτρόφοι ζήτησαν στήριξη με τους Χάρη Λιούρη και Μίλτο Μπούκα στις δηλώσεις τους να καλούν την κυβέρνηση να δώσει λύσεις.

«Η κατάσταση είναι τραγική. Θα έπρεπε η κυβέρνηση να είχε πάρει μέτρα εδώ και 3 μήνες» είπε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτών Ιωαννίνων  υπογραμμίζοντας ότι  οι ζωοτροφές έχουν ακριβύνει κατά 60% και το ρεύμα κατά 150%.

Ο αγρότης Μίλτος Μπούκας ξεκαθάρισε ότι οι κινητοποιήσεις δεν γίνονται σε περίοδο που δεν έχουν αγροτικές δουλειές: «Είμαι αγρότης, από αυτούς που έχουν 12 μήνες δουλειά. Τα πράγματα είναι τραγικά…» φώναξε δείχνοντας την απελπισία που αισθάνονται όλοι στον κλάδο, καλώντας την κυβέρνηση να δώσει λύσεις στα αδιέξοδα και όχι απλά να κάθεται να τα βλέπει να γιγαντώνονται και να πνίγουν τα νοικοκυριά.

Στο ψήφισμα που κοινοποιήθηκε σε όλους αναφέρεται ότι «το υψηλό κόστος παραγωγής σε συνδυασμό με τις τιμές διάθεσης των προϊόντων οι οποίες παραμένουν χαμηλές παρά τις όποιες αυξήσεις έχουν δοθεί , εξανεμίζουν τα εισοδήματα των αγροτών οι οποίοι αναγκάζονται να στερούν από τις οικογένειές τους ακόμη και τα απαραίτητα προς το ζην και τους οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε αφανισμό με τις όποιες συνέπειες συνεπάγεται αυτό για την οικονομία της χώρας. Τα αιτήματά μας τα οποία είναι:

Στήριξη των κτηνοπτηνοτρόφων και καλλιεργειών για την αγορά ζωοτροφών και αγροτικών εφοδίων, πλήρη απαλλαγή του συνόλου των αγροτικών εκμεταλλεύσεων από την ρήτρα αναπροσαρμογής η επιβολή της οποίας είχε σαν συνέπεια την αύξηση του κόστους ηλεκτροδότησης  κατά 150%, επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου σε ποσοστό επί της αξίας πώλησης όλων των αγροκτηνοπτηνοτροφικών προϊόντων σε όλους τους τομείς της φυτικής και ζωικής  παραγωγής όπως ίσχυε και στο παρελθόν.

Άμεση άτοκη ρύθμιση των κτηνοπτηνοτροφικών δανείων τα οποία χορηγήθηκαν με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου καθώς και των οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία», επεσήμανε.

Τέλος, στο πλευρό των αγροτών ήταν εκπρόσωποι του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ, του Εργατικού Κέντρου, καθώς και αγροτικών συλλόγων Ζίτσας, με τους αγρότες από τη μεριά τους να αναμένεται να συντονίσουν τις ενέργειές τους για το επόμενο διάστημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ