Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023

ΙΩΑΝΝΙΝΑ – Υποδέχονται τους πρώτους πρόσφυγες από την Ουκρανία

Από χθες στη Μονάδα Προστασίας Παιδιού του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Ηπείρου, εννέα άτομα, μητέρες και παιδιά, από την Οδησσό – Προετοιμασία για την υποδοχή και άλλων προσφύγων στα Ιωάννινα και στη δομή της Κόνιτσας

 

 

 

 

Στα Γιάννενα αναμένονταν να φτάσουν αργά χθες τα μεσάνυχτα από τη Θεσσαλονίκη, συνολικά εννέα άτομα, μητέρες με παιδιά, πρόσφυγες από την Οδησσό της Ουκρανίας, ώστε να εγκατασταθούν στα διαμερίσματα στη Μονάδα Προστασίας Παιδιού του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Ηπείρου στα Ιωάννινα.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Κέντρου, Μαρία Τσολάκη τα εννέα άτομα διέμεναν σε δομή φιλοξενίας προσφύγων στη Θεσσαλονίκη και από το βράδυ τούς περιμένει μία ανοιχτή αγκαλιά στην πόλη των Ιωαννίνων.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες, ο αριθμός των προσφύγων από την Ουκρανία αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω και ήδη γι’ αυτό υπάρχει προετοιμασία για την υποδοχή τους και στα Ιωάννινα και στη δομή της Κόνιτσας αντίστοιχα.

Συνολικά, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η δυνατότητα φιλοξενίας στις δομές του Κέντρου σε Ιωάννινα και Κόνιτσα αντίστοιχα, φτάνει μέχρι τα 160 άτομα, μητέρες με παιδιά που έχουν ήδη φτάσει στη χώρα από την Ουκρανία ή αναμένεται να φτάσουν το επόμενο διάστημα.

Αμφότερες οι δομές είναι ήδη έτοιμες να λειτουργήσουν και να υποδεχθούν τους πρόσφυγες σε Ιωάννινα και Κόνιτσα και εκείνο που αναμένεται, είναι να διευκρινιστεί από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ο χρόνος άφιξης και ο αριθμός των προσφύγων που θα φτάσουν, για να υπάρχει η καλύτερη δυνατή προετοιμασία.

Η Αστική Ομάδα για τους πρόσφυγες

Εξάλλου, διαδικτυακά συνεδρίασε η Αστική Ομάδα Εργασίας για θέματα αιτούντων άσυλο και προσφύγων στην ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων, την οποία συντονίζει ο Δήμος Ιωαννιτών με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν εκπρόσωποι της Περιφέρειας Ηπείρου, του Δήμου Ζίτσας,  οι Διοικητές των Δομών Φιλοξενίας της Ηπείρου, του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, της Διεύθυνσης Αλλοδαπών του Αστυνομικού Τμήματος Ιωαννίνων, του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης καθώς και όλων των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (Intersos Hellas, ARSIS, Solidarity Now, Κέντρο Νέων Ηπείρου,  ICSD, Παιδικά Χωριά SOS κ.α.) που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή οι οποίοι και συμμετέχουν σταθερά στις εργασίες της Αστικής Ομάδας Εργασίας.

Στην τοποθέτησή της η αντιδήμαρχος Χριστίνα Κωτσαντή εξήρε τις προσπάθειες όλων για την αποτελεσματική διαχείριση των ζητημάτων προσφυγικής προστασίας και υπογράμμισε την ανάγκη στενής συνεργασίας και συντονισμού για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα.

Όπως προέκυψε από τα στοιχεία των εμπλεκόμενων φορέων στην περιοχή της Ηπείρου την τρέχουσα περίοδο διαμένουν συνολικά 2.072 αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες, αριθμός μειωμένος σχεδόν κατά 50% συγκριτικά με τον Μάρτιο του 2021.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν οι πρωτοβουλίες του Δήμου Ιωαννιτών (για παροχή μαθημάτων Ελληνομάθειας στη Δομή Κατσικά, της δημιουργίας βασικού ενημερωτικού οδηγού υπηρεσιών για πρόσφυγες και μετανάστες της περιοχής, της συγκέντρωσης τροφίμων και δράσεων στήριξης των Ουκρανών εκτοπισμένων) αλλά και υπηρεσίες – προγράμματα που προσφέρονται από μη κυβερνητικές οργανώσεις, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα υλοποιούμενα προγράμματα μη τυπικής εκπαίδευσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ