Σχεδόν αμετάβλητος σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα παρέμεινε ο αριθμός των γεννήσεων στην Ελλάδα το α’ εξάμηνο του 2026, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή.
Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα προσωρινά στατιστικά στοιχεία που αποτυπώνουν τη μηνιαία εξέλιξη, οι γεννήσεις ζώντων στην Ελλάδα κατά το α΄ εξάμηνο έτους ανήλθαν σε 31.390, ξεπερνώντας μόλις κατά τέσσερις τις αντίστοιχες του α’ εξαμήνου 2025 (31.386).
Οι γεννήσεις νεκρών κατά το α΄ και β΄ τρίμηνο του 2026 ανήλθαν σε 195, σημειώνοντας αύξηση κατά 1% σε σχέση με πέρυσι, οπότε και καταγράφηκαν 193 γεννήσεις νεκρών βρεφών.
Εστιάζοντας στα στοιχεία ανά φύλο, το α’ εξάμηνο του 2026 γεννήθηκαν 16.135 αγόρια και 15.255 κορίτσια. Το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι είχαν γεννηθεί 16.205 αγόρια και 15.181 κορίτσια.
Οι μήνες με τις περισσότερες γεννήσεις
Οι μήνες με τον μεγαλύτερο αριθμό γεννήσεων ήταν ο Ιανουάριος (5.795) και ο Ιούνιος (5.326). Οι μεγαλύτερες αυξήσεις γεννήσεων συγκριτικά με πέρυσι καταγράφηκαν τους μήνες Ιανουάριο και Απρίλιο, κατά 2,6% και 2,2% αντίστοιχα, ενώ οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν τους μήνες Φεβρουάριο και Μάιο, κατά 2,9% και 2,4% αντίστοιχα.
Όπως επισημαίνει ωστόσο η ΕΛΣΤΑΤ, τα στοιχεία αναθεωρούνται μετά την ενσωμάτωση νεότερων στοιχείων ή την επικαιροποίηση προηγούμενων στοιχείων που διαβιβάζονται, κάθε φορά, από τα Ληξιαρχεία.
Παράλληλα, η αναλογία γεννήσεων ζώντων από μητέρες με ελληνική ιθαγένεια προς τις γεννήσεις από αλλοδαπές μητέρες διαμορφώθηκε σε 9,2 προς 1 το α΄ και β΄ τρίμηνο του 2026, έναντι 9,1 προς 1 το αντίστοιχο διάστημα του 2025. Συγκεκριμένα καταγράφηκαν 28.316 γεννήσεις από Ελληνίδες μητέρες και 3.068 από αλλοδαπές μητέρες.
Η εικόνα στις Περιφέρειες
Εξετάζοντας τα στοιχεία των γεννήσεων ζώντων κατά Περιφέρεια μόνιμης διαμονής της μητέρας για το α΄ και β΄ τρίμηνο του 2026, παρατηρείται αύξηση γεννήσεων σε επτά από τις 13 Περιφέρειες της χώρας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, στην Ήπειρο, οι γεννήσεις μόνιμης διαμονής της μητέρας για το α΄ και β΄ τρίμηνο του 2026, ήταν αυξημένες κατά 39. Συγκεκριμένα, το πρώτο τρίμηνο του 2026 στην Ήπειρο γεννήθηκαν 826 παιδιά (425 αγόρια και 401 κορίτσια), όταν το αντίστοιχο διάστημα του 2025, είχαν γεννηθεί 787 παιδιά (401 αγόρια και 386 κορίτσια). Το συνολικό ποσοστό της μεταβολής ανήλθε σε +5%.
Τέλος, οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε απόλυτες τιμές, καταγράφονται στις Περιφέρειες Πελοποννήσου, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, και Θεσσαλίας, κατά 72, 50 και 48 γεννήσεις αντίστοιχα, ενώ οι σημαντικότερες μειώσεις καταγράφονται στις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας, Αττικής και Βορείου Αιγαίου, κατά 103, 85 και 60 γεννήσεις αντίστοιχα.
Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας






