Η ΠΕΔ θα ζητήσει από τα συναρμόδια υπουργεία πλήρη και γρήγορη καταγραφή των ζημιών και αποζημιώσεις στο 100% με εφάπαξ καταβολή, αλλά και αύξηση κονδυλίων για τις αποζημιώσεις κατοικιών και κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων
Το μείζον ζήτημα της συνολικής στήριξης των πυρόπληκτων δήμων και των κατοίκων, αλλά και την ολόπλευρη στήριξη και αλληλεγγύη στους πυρόπληκτους δήμους Αρταίων και Ζηρού, ζητά και εκφράζει η ΠΕΔ Ηπείρου που συνεδρίασε την Παρασκευή.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο πρόεδρος του Σώματος, Π. Νταής, αναφέρθηκε στις προτάσεις της ΠΕΔ, ενώ τοποθετήθηκαν ο δήμαρχος Αρταίων Χριστ. Σιαφάκας και ο δήμαρχος Πάργας Νικ. Ζαχαριάς που μετρά και αυτός πληγές από τις φωτιές της Πέμπτης και της Παρασκευής.
Παράλληλα στη συνεδρίαση της ΠΕΔ, αναδείχθηκε η κοινή θέση που διατυπώθηκε και ως αίτημα προς την ΚΕΔΕ ώστε να εξεταστεί η δυνατότητα προσφυγών των πυρόπληκτων δήμων με την αξίωση των αποζημιώσεων, σε βάρος της ΔΕΔΔΗΕ με το σκεπτικό πως ένα μεγάλο ποσοστό των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν στην περιοχή, προέκυψαν από το δίκτυο ηλεκτροδότησης, και μάλιστα υπάρχουν και σχετικά πορίσματα της Πυροσβεστικής, ενώ σε άλλες περιπτώσεις αναμένονται.
Όπως τόνισε ο δήμαρχος Αρταίων κ. Σιαφάκας μέσα σε λίγες ώρες καταστράφηκαν οι κόποι μίας ζωής για πολλούς κατοίκους του δήμου όπως και του δήμου Ζηρού, με τις αποζημιώσεις που δίνονται να μην επαρκούν προφανώς για να καλύψουν τις βασικότερες εκ των αναγκών τους, ειδικά για την ανέγερση από την αρχή νέων κατοικιών ή επιχειρήσεων που καταστράφηκαν ολοσχερώς.
Ειδική αναφορά έκανε στο θέμα ων αποζημιώσεων για το ζωικό κεφάλαιο με βάση τις εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ και τον πίνακα που υπάρχει για αυτές τις περιπτώσεις, επισημαίνοντας πως με το ποσό των 100 ευρώ ανά ζώο είναι προφανές ότι δε μπορούν να αντισταθμιστούν οι απώλειες των κτηνοτρόφων και προφανώς δε μπορεί να γίνει καμία συζήτηση για αναπλήρωση του ζωικού κεφαλαίου.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο δήμαρχος Πάργας Νικ. Ζαχαριάς που την ώρα της συνεδρίασης ενημερώθηκε ότι ξέσπασαν νέες πυρκαγιές στα όρια του δήμου του, όπως και την Πέμπτη, λέγοντας πως είναι ανέφικτο για τους δήμους να γίνουν όλα εκείνα που ζητά η Πολιτεία χωρίς να τους δίνει επαρκή χρηματοδότηση και από την άλλη, να μην απαντά κανείς στο προφανές, ποια είναι η διαδικασία με την οποία μπορεί ο δήμος ή και κάποιος ιδιώτης να αξιώσει αποζημίωση από τον ΔΕΔΔΗΕ, όταν υπάρχουν πορίσματα που αποδεικνύουν πως η πυρκαγιά ξεκίνησε από το δίκτυό του.
Ποιες θα είναι οι προτάσεις
Το κείμενο των προτάσεων της ΠΕΔ Ηπείρου που περιλαμβάνονται στο σχετικό ψήφισμα που θα αποσταλεί στην ΚΕΔΕ και στα συναρμόδια υπουργεία προβλέπει μεταξύ άλλων:
– Πλήρη, ουσιαστική και γρήγορη καταγραφή των ζημιών και αποζημιώσεις στο 100% με εφάπαξ καταβολή, χωρίς γραφειοκρατικούς περιορισμούς.
– Αύξηση των κονδυλίων για τις αποζημιώσεις κατοικιών, αγροτικών και κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.
– Διευκόλυνση στη διαδικασία για τις κτηνοτροφικές μονάδες που δεν είναι εγγεγραμμένες στον ΕΛΓΑ και για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις που δεν είναι στον ΟΣΔΕ.
– Οικονομική ενίσχυση των πυρόπληκτων δήμων για την άμεση έναρξη έργων αποκατάστασης.
– Άμεση έναρξη έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης ενόψει του Φθινοπώρου.
– Εκπόνηση μελετών και άμεση έναρξη έργων πυροπροστασίας.
– Επέκταση του προγράμματος έργων Antinero σε όλους τους δήμους.
Τα μέτρα πυροπροστασίας
Παράλληλα, στην ημερήσια διάταξη που τέθηκε υπόψιν του Σώματος κατόπιν κοινού αιτήματος και επιστολής που έχει αποσταλεί από τους δήμους Βορ. Τζουμέρκων και Γ. Καραϊσκάκη αντίστοιχα, βρέθηκε και η αναγκαιότητα υλοποίησης των μέτρων πυροπροστασίας και της δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών στους οικισμούς των δήμων.
Οι δύο δήμαρχοι Νικ. Βαΐτσης και Περ. Μίγδος αντίστοιχα αναφέρθηκαν στα παραδείγματα των οικισμών στους δήμους τους που ουσιαστικά βρίσκονται εντός δασικών εκτάσεων ή και δασών, στους οποίους θα πρέπει απαραίτητα να γίνουν αντιπυρικές ζώνες, χωρίς όμως οι δήμοι να έχουν τη δυνατότητα ούτε της εκπόνησης μελετών, ούτε φυσικά και της οικονομικής κάλυψης της δαπάνης.
«Φτάσαμε στο σημείο να δίνονται 3 εκ. ευρώ για εργολαβία καθαρισμού στον Πειραιά κι εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να συντηρούμε οδικά δίκτυα σε αγροτικές και δασικές περιοχές με 35.000 το χρόνο. Μόνο απαιτήσεις έχουν από τους δήμους και τίποτε άλλο. Φτάσαμε στο σημείο το Δασαρχείο να ξεκινά τους καθαρισμούς των δασικών δρόμων τον Οκτώβριο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μίγδος.
Το μείζον ζήτημα επίσης των εισαγόμενων από την Αλβανία πυρκαγιών έθεσαν τόσο ο δήμαρχος Πωγωνίου Κων. Καψάλης, όσο και ο δήμαρχος Φιλιατών Βασίλειος Τζίγκος, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως μόνο τη φετινή αντιπυρική περίοδο ο αριθμός των εισαγόμενων πυρκαγιών στα όρια του δήμου Φιλιατών, ανήλθε στις 60…
Για τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης
Στη συζήτηση για την αντιπυρική προστασία, την Πολ. Προστασία και τα μέτρα πρόληψης τοποθετήθηκε και ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θ. Μπέγκας που ανέφερε μεταξύ άλλων πως πολλές από τις προτάσεις των διοικήσεων των δήμων ή των συλλογικών οργάνων, σκοντάφτουν στη μικροπολιτική στάση και θέση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.
«Προφανώς και πρέπει να πιέσουμε για επανασχεδιασμό της Πολ. Προστασίας, προφανώς και είμαστε αλληλέγγυοι σε κάθε πυρόπληκτο δήμο και στους κατοίκους, αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει να λέμε και την αλήθεια. Ότι πολλές προτάσεις των διοικήσεων σκοντάφτουν και στη μικροπολιτική, γιατί οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης δεν είναι αλληλέγγυες και το μόνο που θέλουν είναι να πλήξουν τις δημοτικές αρχές», ανέφερε ο δήμαρχος Ιωαννίνων.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΣΤΙΣ 30-8-2025





