ΗΠΕΙΡΟΣ – Ανοιχτές πληγές άφησε το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας

Σε Θεσπρωτία και Πρέβεζα τα μεγαλύτερα προβλήματα, με τεράστιες ζημιές σε καλλιέργειες και επιχειρήσεις – Σε αναζήτηση λύσεων για την οδική πρόσβαση από τη Μπαλντούμα προς τη Μικρή και τη Μεγ. Γότιστα, μετά την κατάρρευση γέφυρας – Υπέρβαση του ορίου υπερχείλισης και στη Λίμνη Παμβώτιδα

 

Τις πληγές της από το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας, που ως κύριο χαρακτηριστικό είχε τις συνεχείς και έντονες βροχοπτώσεις, μετρά η Ήπειρος, από το απόγευμα της Κυριακής.

Σε ολόκληρη την έκταση της περιφέρειας, προκλήθηκαν πολύ σοβαρά προβλήματα, κυρίως όμως επλήγησαν οι νομοί Θεσπρωτίας και Πρέβεζας.

Ειδικότερα, στην Θεσπρωτία υπερχείλισε ο ποταμός Αχέροντας, προκαλώντας καταστροφές στην περιοχή από την Γλυκή μέχρι την Αμμουδιά, ενώ παράλληλα ζημιές προκλήθηκαν στον Δήμο Ζηρού από την υπερχείλιση του ποταμού Λούρου. Ανάλογο ήταν το σκηνικό στην Δημοτική Ενότητα Φαναρίου Δήμου Πάργας, που περιλαμβάνεται στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από την νεροποντή.

Συχνά, εν τω μεταξύ, ήταν τα φαινόμενα κατολισθήσεων και καταπτώσεων βράχων στους δρόμους, με τα συνεργεία των Περιφερειακών Ενοτήτων να δίνουν μάχη για την αποκατάσταση της συγκοινωνίας.

Ταυτόχρονα στα λευκά έχουν ντυθεί τα περισσότερα χωριά στα ορεινά, με τα αποχιονιστικά μηχανήματα να δίνουν τη δική τους «μάχη», χωρίς ωστόσο εκεί, να καταγράφηκαν ιδιαίτερα προβλήματα.

Κατάρρευση γέφυρας

Εν τω μεταξύ, τις εναλλακτικές λύσεις, που συμπυκνώνονται ουσιαστικά σε δύο κατευθύνσεις εξετάζουν οι συναρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου και του δήμου Μετσόβου για την αποκατάσταση της οδικής πρόσβασης από τη Μπαλντούμα προς τη Μικρή και τη Μεγ. Γότιστα, μετά την κατάρρευση της γέφυρας το βράδυ του Σαββάτου.

Το πρωί της Δευτέρας βρέθηκαν στο σημείο, αξιωματικοί και τεχνικοί του Σώματος Μηχανικού των Ενόπλων Δυνάμεων, που είδαν από κοντά την κατάσταση και αξιολόγησαν τις πιθανές λύσεις για την όσο το δυνατό συντομότερη τοποθέτηση μίας μεταλλικής γέφυρας στο σημείο.

Σε δηλώσεις του χθες, στο Ioannina TV, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Μετσόβου, για τη Δ.Ε. Εγνατίας, Παύλος Τασιούλας, ανέφερε πως το παρήγορο είναι, ότι το ένα από τα δύο μεσόβαθρα δεν έχει υποστεί καμία ζημιά, επομένως είναι περισσότερο εύκολη τεχνικά, η τοποθέτηση μίας μεταλλικής γέφυρας σε συνέχεια του πρώτου τμήματος της οδικής γέφυρας που έχει παραμείνει στη θέση της.

Όπως φαίνεται, τα δύο μεσόβαθρα άντεξαν την πίεση του νερού στα θεμέλιά τους, όμως στο επάνω μέρος τους, συσσωρεύτηκαν μεγάλοι κορμοί και κλαδιά που δημιούργησαν ένα τεχνητό φράγμα, ανυψώνοντας τα ορμητικά νερά, που σε κάποια στιγμή έφτασαν να περνούν και πάνω από τη γέφυρα, τα οποία στη συνέχεια άσκησαν μεγάλη πίεση προς τα κάτω, με αποτέλεσμα την υποχώρηση του μεσόβαθρου.

Επί της ουσίας βέβαια, μέχρι να ληφθούν οι αποφάσεις και να μεταφερθεί η μεταλλική γέφυρα και να ξεκινήσουν οι εργασίες, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν οι ανάγκες των κατοίκων της περιοχής, που εξυπηρετούνται πλέον από το Μεγ. Περιστέρι από την πλευρά του Μετσόβου και από την Κράψη από την πλευρά των Ιωαννίνων.

«Είναι γεγονός, ότι υπάρχει μεγάλη ανασφάλεια στους ηλικιωμένους κυρίως κατοίκους των χωριών γιατί ανησυχούν, όχι μόνο για τις μετακινήσεις τους, αλλά και για το αν θα φτάσει σε αυτούς η βοήθεια, που ίσως χρειαστούν, όπως είναι ο γιατρός, τα φάρμακα, τα τρόφιμα. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους εξυπηρετήσουμε και πιστεύω ότι σύντομα θα βρεθεί λύση και για τη γέφυρα και για τις άλλες ζημιές στο οδικό δίκτυο που έχει υποστεί μεγάλες καθιζήσεις σε διάφορα σημεία», ανέφερε ο κ. Τασιούλας.

Η Λίμνη Παμβώτιδα

Παράλληλα, οι πολύ έντονες βροχοπτώσεις σε όλη την περιοχή στο μεταξύ, είχαν ως ένα επιπλέον αποτέλεσμα την άνοδο της στάθμης της λίμνης Παμβώτιδας, που «κέρδισε» περισσότερα από 30 εκατοστά σε λιγότερο από ένα μήνα.

Αποτέλεσμα αυτού, ήταν να υπερβεί το όριο της υπερχείλισης, μα τα νερά να εκτονώνονται προς την τάφρο της Λαψίστας ενώ από την Κυριακή άνοιξε ελεγχόμενα και η πόρτα του θυροφράγματος, ώστε οι ποσότητες που εκτονώνονται να είναι μεγαλύτερες.

Το σημαντικό είναι πάντως, ότι με τόσο έντονες βροχοπτώσεις, το αποστραγγιστικό σύστημα του λεκανοπεδίου άντεξε και αυτό ήταν αποτέλεσμα της κοπιώδους εργασίας που έγινε από την άνοιξη, ώστε να καθαριστούν οι αύλακες σε μήκος δεκάδων χιλιομέτρων.

Ο κάμπος της Βρυσέλλας

Την ίδια στιγμή, η τρίτη πλημμύρα από τις 29 Νοεμβρίου έδωσε και τη χαριστική βολή στους καλλιεργητές εσπεριδοειδών και κυρίως μανταρινιών στον κάμπο της Βρυσέλλας Φιλιατών, που είδαν και τη φετινή, όπως και την περσινή τους παραγωγή, ουσιαστικά να καταστρέφεται.

Η εικόνα στον κάμπο της Βρυσέλλας είναι αποκαρδιωτική, με χιλιάδες μανταρινιές και πορτοκαλιές να βρίσκονται μέσα στο νερό, σε μία περίοδο μάλιστα, λίγο πριν τη συγκομιδή τους, κατάσταση που βύθισε τους καλλιεργητές στην απόγνωση για μία ακόμη φορά, όπως επισήμανε ο Ευάγγελος Σιοκόλης, πρόεδρος της Τ.Κ. Βρυσέλλας Φιλιατών.

«Σχεδόν κανείς από τους παραγωγούς δεν έχει διαθέσει το προϊόν του, επομένως μιλάμε για ολοκληρωτική καταστροφή. Αν ήταν μόνο η κακοκαιρία των τελευταίων ημερών δε θα λέγαμε κάτι, αφού είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Όμως, τα ίδια είχαμε και πέρυσι, τα ίδια έχουμε και φέτος για τρίτη φορά μέσα σε διάστημα 15 ημερών», ανέφερε ο κ. Σιοκόλης, που υπενθύμισε την παρέμβαση και πρωτοβουλία που ανέλαβαν πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων παραποτάμιων κοινοτήτων από πέρυσι, ώστε να συνταχθεί μία ολοκληρωμένη μελέτη για τον Καλαμά και το πώς θα μπορούσαν να αποφευχθούν πλημμυρικά φαινόμενα.

«Το μόνο που έγινε, ήταν η δέσμευση της Πολιτικής Προστασίας, ότι θα ανοίγει το θυρόφραγμα στο Ράγιο, λίγο πριν την πλημμύρα κάτι όμως που σημαίνει, ότι δεν αποτρέπεται η πλημμύρα, αλλά ότι είναι αναπόφευκτη. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έχει την αρμοδιότητα για τους υδάτινους πόρους και τη διαχείρισή τους, αλλά δεν έχουμε κάποια ενημέρωση, ότι γνωρίζει ή ότι έχει ασχοληθεί με το θέμα. Μόνο κάποιες αποσπασματικές παρεμβάσεις και προτάσεις βλέπουμε, αλλά η κατάσταση χειροτερεύει διαρκώς. Είναι ζωτικής σημασίας να λυθεί το ζήτημα, γιατί και οι λίγοι νέοι που μένουν στα χωριά του κάμπου των Φιλιατών, τα εγκαταλείπουν», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Στον δήμο Πάργας

Πολλά ήταν τα προβλήματα και στον δήμο Πάργας και κυρίως στην Δ.Ε. Φαναρίου, με τον Αχέροντα να έχει υπερχειλίσει και να έχει εισβάλλει στα παραποτάμια χωριά, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές σε σπίτια και επιχειρήσεις, όπως και στο δίκτυα υποδομών.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Πάργας, Νίκος Ζαχαριάς, η προσπάθεια αποκατάστασης έχει ήδη ξεκινήσει, με τη βοήθεια και της Περιφέρειας Ηπείρου, αλλά και των καιρικών συνθηκών, που βελτιώθηκαν, θα χρειαστεί όμως πολύς χρόνος, αλλά και πολλά χρήματα για να αποκατασταθεί η εικόνα.

«Πρόσφατα, δύο κοινότητες της Ενότητας Φαναρίου είχαν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, θα πρέπει όμως να επικαιροποιήσουμε το αίτημά μας και για άλλες περιοχές, αν όχι για το σύνολο της Δημοτικής Ενότητας», ανέφερε ο κ. Ζαχαριάς.

Βράχος καταπλάκωσε άνδρα

Παράλληλα, μια εξαιρετικά δυσάρεστη είδηση είδε χθες το φως της δημοσιότητας.

Ειδικότερα, «μάχη», για να κρατηθεί στη ζωή δίνει ένας άνδρας 41 ετών, ο οποίος καταπλακώθηκε την Κυριακή από βράχο στην αυλή του εξοχικού του, στους Κουκουλιούς Σουλίου, όπου έκανε εργασίες καθαρισμού του χώρου.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, λόγω του μεγάλου όγκου της βροχής των προηγούμενων ημερών υπήρξαν προβλήματα κατολισθήσεων στην περιοχή. Αρχικά, ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Παραμυθιάς και στη συνέχεια διακομίσθηκε στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα στα Ιωάννινα, όπου νοσηλεύεται στη ΜΕΘ.

Η εικόνα στο λεκανοπέδιο

Επίσης, από τα έντονα καιρικά φαινόμενα του Σαββατοκύριακου, πολλά σημεία του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων βρέθηκαν στο όριο της πλημμύρας.

Λόγω της πλημμύρας στο ύψος της γέφυρας της Εγνατίας η επαρχιακή οδός Κουτσελιού – Δαφνούλας παρέμεινε την Κυριακή κλειστή, ενώ τα χωριά που επηρεάστηκαν άμεσα ήταν η Πλατανιά, το Δροσοχώρι, η Ηλιόκαλη, η Καραδήμα και η Δαφνούλα. Κλειστός επίσης παραμένει ο δρόμος Πλατανιάς- Καστρίτσας λόγω πλημμυρών.

Οι υπηρεσίες του Δήμου με τα μηχανήματα που διαθέτουν και σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου επιχείρησαν σε διάφορα σημεία της Δημοτικής Ενότητας Παμβώτιδας, καθαρίζοντας δρόμους από φερτά υλικά, τάφρους και διανοίγοντας πρόχειρες διόδους για τη διοχέτευση νερών.

Τεράστιες ποσότητες νερού

Εξάλλου, η κακοκαιρία του Σαββατοκύριακου έφερε αρκετά προβλήματα, ενώ το νερό που έπεσε ήταν ιδιαίτερα πολύ, σύμφωνα με τους σταθμούς του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Από την αρχή του Σαββάτου έως το πρωί της Κυριακής ο σταθμός στα Θεοδώριανα Άρτας κατέγραψε 340 χιλιοστά βροχής, ποσότητα που αντιστοιχεί σε 340 τόνους νερού ανά στρέμμα.

Χθες, ο Καθηγητής Μετεωρολογίας, Άρης Μπαρτζώκας ρωτήθηκε για τα ποσά βροχής για να απαντήσει ότι «έπεσε σε μια ημέρα η βροχή μισού μήνα». Όπως ανέφερε τα συστήματα είναι πια πολύ ισχυρά και η κλιματική αλλαγή θα γίνεται ολοένα και πιο αισθητή.

«Το έδαφος ήταν κορεσμένο εξαιτίας και των προηγούμενων ημερών με αποτέλεσμα να μην μπορεί να απορροφηθεί το νερό ενώ δεν είχαμε απορροή όλων των ποσοτήτων του νερού στη λίμνη και σημειώθηκαν σε κάποιες περιοχές πλημμυρικά φαινόμενα. Έπεσε η μισή βροχή του μήνα Δεκεμβρίου σε μια μέρα. Το Σάββατο είχαμε συνεχόμενη καταγραφή βροχής. Γεγονός και ενδιαφέρον και σπάνιο. Ευτυχώς μέσα στον  αστικό ιστό της πόλης δεν είχαμε πρόβλημα και αυτό γιατί είχαν καθαριστεί τα περισσότερα σημεία και ήταν ελεύθερες οι σχάρες απορροής των υδάτων. Υπήρξαν όμως προβλήματα στην περιοχή της Παμβώτιδας» ανέφερε ο κ. Μπαρτζώκας.

 

Βασίλης Λούπας