Τρίτη, 6 Ιουνίου, 2023

ΗΠΕΙΡΟΣ – Εφικτοί οι στόχοι για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Τα προβλήματα, οι παραλείψεις, αλλά και τα αναγκαία βήματα για την επόμενη περίοδο βρέθηκαν στο επίκεντρο ημερίδας που έγινε στα Γιάννενα – Σε πλεονεκτική θέση βρίσκεται η περιφέρειά μας, ώστε να φτάσει μεταξύ των πρώτων το 2030 στην επίτευξη των εθνικών στόχων

 

Το μείζον ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων και της εθνικής προσπάθειας για επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί για τα επόμενα χρόνια, τέθηκαν στο επίκεντρο ημερίδας που διοργάνωσε, στα Γιάννενα, η ΠΕΔ Ηπείρου με τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ).

Όπως προέκυψε από τη συζήτηση κατά τη διάρκεια της ημερίδας, η περιφέρεια της Ηπείρου, βρίσκεται σε καλό δρόμο ως προς τη διαχείριση των απορριμμάτων σε σχέση με άλλες περιφέρειες της χώρας, ξεκινώντας από πλεονεκτική θέση στην προοπτική ένταξης δράσεων και πρωτοβουλιών των φορέων της, ώστε να φτάσει πρώτη ή μεταξύ των πρώτων το 2030 στην επίτευξη των εθνικών στόχων, για ποσοστό 10% των απορριμμάτων που θα καταλήγουν σε ταφή.

Στη ημερίδα συζητήθηκαν διεξοδικά η υφιστάμενη κατάσταση, τα προβλήματα και οι αβλεψίες που υπάρχουν, αλλά και τα αναγκαία βήματα για την επόμενη περίοδο.

Προσκεκλημένοι και ομιλητές μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΕΟΑΝ Ευάγγελος Καραμίντζιος και ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Νικόλαος Χιωτάκης, που στις τοποθετήσεις τους, έπλεξαν το εγκώμιο της αυτοδιοίκησης στην Ήπειρο γενικότερα, για τα βήματα που έχουν συντελεστεί στη διαχείριση των απορριμμάτων αλλά παρουσίασαν και τα επόμενα βήματα και τους στόχους που θα πρέπει να πετύχει η χώρα, υλοποιώντας σχέδια διαχείρισης και πρωτοβουλίες, που θα υπηρετήσουν και τους περιφερειακούς σχεδιασμούς, αλλά και την εθνική στρατηγική, στο πλαίσιο των κοινοτικών υποχρεώσεων της Ελλάδας.

Ο κ. Χιωτάκης τόνισε, ότι για την Ήπειρο είναι εφικτός ο στόχος της μείωσης του όγκου των απορριμμάτων που οδηγείται για ταφή σε ΧΥΤΥ, σε 10% επί της συνολικής παραγόμενης ποσότητας, το 2030, ενώ το βασικό πλεονέκτημα της περιφέρειας είναι, ότι η δουλειά των προηγούμενων ετών, μπορεί να επενδυθεί, με το προβάδισμα που μπορεί να αποκτήσει κάθε πρόταση σε ανταγωνιστικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Η δεύτερη παράμετρος είναι αυτή του «Πληρώνω όσο πετάω», που θα εφαρμοστεί σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας σε τρία χρόνια και σε όλη τη χώρα μέχρι το 2030. «Θα πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους, ότι όσο λιγότερα σκουπίδια παράγουμε, τόσο λιγότερα θα πληρώνουμε. Το τέλος ταφής ίσως να μην είναι ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος, αλλά είναι ένα αποτρεπτικό μέσο, για να παράξουμε λιγότερα απορρίμματα», ανέφερε, για να επιβεβαιώσει, ότι αναζητείται η καλύτερη δυνατή φόρμουλα ώστε το τέλος ταφής, να επιστραφεί στους δήμους, αναλογικά.

Στην αρχή της ημερίδας, ο Νίκος Ασλάνογλου από το Πανελλαδικό Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων παρουσίασε αποκαλυπτικό φωτογραφικό υλικό από την υφιστάμενη κατάσταση με πολλούς μικρούς ΧΑΔΑ σε όλη τη χώρα, αν και υπήρξε η παραδοχή, πως στην Ήπειρο υπάρχει μία σαφώς βελτιωμένη κατάσταση.

Οι χαιρετισμοί

Εν τω μεταξύ, χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε στην αρχή, ο βουλευτής Ιωαννίνων Στ. Καλογιάννης, που τόνισε, ότι έχουν γίνει πολλά βήματα στην Ήπειρο προς τη θετική κατεύθυνση στην ανακύκλωση, αλλά υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης για να καλυφθούν οι εθνικοί και ευρωπαϊκοί στόχοι μέχρι το 2030.

«Πολύ σημαντική παραμένει η ανάγκη προώθησης δράσεων ευαισθητοποίησης των πολιτών και βασικών ομάδων – στόχων, όπως τα σχολεία και οι επιχειρήσεις, μέσω της υλοποίησης προγραμμάτων επιβράβευσης της ανακύκλωσης, καθώς επίσης και η ανάγκη προώθησης της οικιακής κομποστοποίησης. Πρόοδος πρέπει να υπάρξει και στο θέμα της δημιουργίας ενός ολοκληρωμένου συστήματος συλλογής και επεξεργασίας ογκωδών απορριμμάτων, στο πλαίσιο των συντονισμένων δράσεων ανακύκλωσης και διαχείρισης αποβλήτων», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ο αντιπεριφερειάρχης Β. Γοργόλης αλλά και ο δήμαρχος Αρταίων Χρ. Τσιρογιάννης ως εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ, στάθηκαν στην ανάγκη να δοθεί βαρύτητα στη διαλογή στην πηγή.

Για μία θετική πορεία στην οποία όμως θα πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά έκαναν λόγο ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου Χρήστος Ντακαλέτσης και ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Νίκος Καλαντζής, αντίστοιχα.

Ο κ. Ντακαλέτσης υπογράμμισε πως ο πρώτος βαθμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης παρουσιάζει σήμερα μια εικόνα η οποία δεν δείχνει συντονισμό αλλά λειτουργία με διαφορετικές ταχύτητες, ειδικά σε σχέση με το “Πληρώνω Οσο Πετάω” (ΠοΠ). Η πολιτική αυτή (ΠοΠ) πρέπει να ξεκινήσει μαζικά αλλα και συντονισμένα.

«Δήμοι και ΦοΔΣΑ θα πρέπει να υλοποιήσουν έργα με γνώμονα την οικονομία κλίμακας και κοινούς στόχους για όλη την Ελλάδα», τόνισε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου, σημειώνοντας πως συγκεκριμένες «αδικίες» επιβάλλεται να απασχολήσουν τους Δήμους, ζητήματα όπως ο διαχωρισμός των ανταποδοτικών τελών σε τέλη ηλεκτροφωτισμού και τέλη καθαριότητας πρέπει να επανεξεταστούν.

Είδηση από τον Δήμο Ιωαννιτών

Από την άλλη, την είδηση της ημέρας στην εκδήλωση έδωσε ο αντιδήμαρχος, αρμόδιος για την ανακύκλωση στον Δήμο Ιωαννιτών, Ευάγγελος Πήχας, που χαρακτήρισε «λεηλασία» αυτό που γίνεται με τους μπλε κάδους στην πόλη, λέγοντας πως ενώ έχουν ζητηθεί αναλυτικά στοιχεία από την Ανταποδοτική Ανακύκλωση για τις συλλεχθείσες ποσότητες, δεν υπάρχει καμία απάντηση.

«Καταβάλλουμε μία τεράστια προσπάθεια ως Δ. Ιωαννιτών, για την ανακύκλωση, αλλά η Ανταποδοτική Ανακύκλωση δε δίνει στοιχεία. Ως εποπτεύων οργανισμός ο ΕΟΑΝ θα πρέπει να παρέμβει, όπως έχουμε ζητήσει, για να μη χρειαστεί να ζητήσουμε την παρέμβαση της Δικαιοσύνης, που θα είναι το επόμενο βήμα», ανέφερε ο κ. Πήχας.

 

 

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ