ΗΠΕΙΡΟΣ – Έμεινε αλώβητη την φετινή αντιπυρική περίοδο

Τη στιγμή που σε όλη τη χώρα οι καταστροφές από τις πυρκαγιές ήταν ανυπολόγιστες, στην περιφέρειά μας, ο συντονισμός και η άριστη συνεργασία των αρμόδιων φορέων, είχαν ως αποτέλεσμα να καούν περίπου 6.000 στρέμματα δασικής και αγροτικής έκτασης

 

Μια καλή αντιπυρική περίοδο, ολοκληρώθηκε για την Ήπειρο, τη στιγμή που σε όλη τη χώρα, το φετινό καλοκαίρι και κυρίως τον Αύγουστο, οι καταστροφές από τις πυρκαγιές ήταν ανυπολόγιστες.

Στην περιφέρεια Ηπείρου, οι εκτάσεις που κάηκαν ήταν μικρές σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας και κυρίως, δεν άφησαν πίσω τους ούτε ανθρώπινα θύματα, ούτε και σημαντικές καταστροφές πλην των καλλιεργειών και δασικών εκτάσεων.

Ειδικότερα και σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ioannina TV, συνολικά μέχρι και τις 20 Οκτωβρίου, τη φετινή αντιπυρική περίοδο κάηκαν 6.093 στρέμματα δασικής και αγροτικής έκτασης, σε 217 πυρκαγιές.

Η μερίδα του λέοντος ανήκει στην ΠΕ Ιωαννίνων όπου σε 73 πυρκαγιές κάηκαν 3.541 στρέμματα, στην Άρτα σε 61 πυρκαγιές κάηκαν 1713 στρέμματα, στη Θεσπρωτία σε 38 πυρκαγιές κάηκαν 325 στρέμματα και στην Πρέβεζα σε 45 πυρκαγιές κάηκαν 412 στρέμματα.

Κάνοντας τον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου στην Ήπειρο, ο συντονιστής επιχειρήσεων Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας Δημ. Κοντογιάννης στάθηκε στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν ειδικά τον Αύγουστο με τις συνεχείς, καθημερινές μετακινήσεις του προσωπικού σε άλλες περιοχές για την κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών, εκφράζοντας θερμές ευχαριστίες προς τους πυροσβέστες που ανταποκρίθηκαν σε αυτή τη δύσκολη αποστολή.

Αναφορικά με τα περιστατικά εκδήλωσης πυρκαγιών, αυτά διαχωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Η πρώτη σχετίζεται με τις πυρκαγιές που ξέσπασαν σε μεγάλα υψόμετρα (Μιτσικέλι, Πάδες) και η δεύτερη, με συμβάντα σε περιοχές που αποτελούν μία διαρκή «πυριτιδαποθήκη» για την Ήπειρο, όπως είναι τα Σύβοτα και η Πάργα, ακόμη και η Λευκάδα που επίσης ανήκει στην εδαφική αρμοδιότητα του συντονιστικού κέντρου.

«Είναι πρωτόγνωρο να έχουμε τόσες πυρκαγιές σε τόσο μεγάλα υψόμετρα κα αυτό είναι απόρροια και της κλιματικής αλλαγής. Υπάρχει η ιδιομορφία των περιοχών, που τον Ιούλιο και τον Αύγουστο συγκεντρώνουν πολλούς επισκέπτες και αυτό είναι κάτι που πρέπει να δούμε πως θα το αντιμετωπίσουμε στην πορεία», τόνισε ο κ. Κοντογιάννης, μνημονεύοντας την άριστη συνεργασία με την Πολιτική Προστασία της περιφέρειας Ηπείρου και τους δήμους. «Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως ό,τι έχουμε ζητήσει από την Περιφέρεια και την Πολιτική Προστασία το έχουμε πάρει και μάλιστα κάποιες φορές ζητήσαμε και υπερβολικά πράγματα, αλλά πάντα υπήρξε ανταπόκριση και πρέπει να ευχαριστήσουμε και τον κ. Καχριμάνη και

τον κ. Μαυρογιώργο για αυτή τη βοήθεια», ανέφερε.

Η καλή εικόνα

Παράλληλα, ρόλο στην σχετικά καλή εικόνα στην Ήπειρο το φετινό καλοκαίρι, παρά τις εξαιρετικά δύσκολες καιρικές συνθήκες έπαιξε αναμφίβολα ο σχεδιασμός με την κατάλληλη αξιοποίηση των εναέριων μέσων, όπου και όποτε αυτά χρειάστηκε να επιχειρήσουν.

«Όταν έχεις ένα εναέριο μέσο στη διάθεσή σου, το αξιοποιείς στο έπακρο. Προσωπικά, δεν αναλαμβάνω το ρίσκο, να αφήσω το εναέριο στο αεροδρόμιο και να μην το χρησιμοποιήσω, έστω και για λίγες βολές, όπως στην περίπτωση της Αμφιθέας», ανέφερε ο κ. Κοντογιάννης.

Επίσης, ρόλο φαίνεται πως έχουν παίξει και θεσμικού χαρακτήρα αλλαγές, όπως είναι η πρόβλεψη επιβολής του διοικητικού προστίμου σε βάρος όποιου συλληφθεί να βάζει εσκεμμένα φωτιές ή να προκαλεί πυρκαγιά με την αμέλειά του.

Τέλος, ο κ. Κοντογιάννης αναφέρθηκε και στο καλό επίπεδο της συνεργασίας με τις υπηρεσίες της γειτονικής Αλβανίας, ώστε να αντιμετωπίζονται από κοινού κάποια περιστατικά, όπως όμως και μεταξύ των δύο κρατών, με συμφωνίες και για την παροχή εξοπλισμού και μέσων στην Αλβανία και με την εκπαίδευση του προσωπικού τους.