Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023

ΗΠΕΙΡΟΣ – Σε ετοιμότητα οι Δήμοι για το ενδεχόμενο χιονοπτώσεων

Ισχυρή σύσταση από το υπ. Πολιτικής Προστασίας προς τους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί και να προχωρούν στις απολύτως αναγκαίες μετακινήσεις

 

Ένα νέο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων φαινομένων, που αφορά την Ήπειρο, όπου υπάρχει το ενδεχόμενο χιονοπτώσεων, από χθες το βράδυ και σήμερα τα ξημερώματα, εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Σύμφωνα με δελτίο υπήρξε η πρόβλεψη για χιονοπτώσεις στην Ήπειρο σε περιοχές με υψόμετρο άνω των 400 μέτρων, από χθες το βράδυ.

Με βάση την πρόβλεψη η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου, επαναλαμβάνει τις συστάσεις της προς τους συναρμόδιους φορείς για αυξημένη επιφυλακή και στους πολίτες να είναι προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους.

Ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας Ηπείρου Δημήτρης Μαυρογιώργος, βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με δημάρχους ορεινών Δήμων, ενώ το μεσημέρι της Τετάρτης επιθεώρησε πολλά δύσκολα σημεία και έδωσε τις ανάλογες κατευθύνσεις.

Παράλληλα, σύσκεψη για την αξιολόγηση των μετεωρολογικών δεδομένων που αφορούν στην επερχόμενη κακοκαιρία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, υπό τον Χρήστο Στυλιανίδη.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι όλος ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας είναι ήδη σε αυξημένη ετοιμότητα ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα όποια προβλήματα προκύψουν εξαιτίας των επερχόμενων επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Αποφασίστηκε να ενεργοποιηθεί, όπως και ήδη έγινε, το 112 για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων προς τους κατοίκους, ανάλογα με την εξέλιξη των φαινομένων σε συγκεκριμένες περιοχές.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το ΕΣΚΕΔΙΚ έχουν ήδη ενημερώσει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και όλες τις αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, καθώς και όλους τους παραχωρησιούχους των αυτοκινητοδρόμων της χώρας ώστε να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα.

Παράλληλα, η ΓΓΠΠ απευθύνει και ισχυρή σύσταση στους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί, να περιορίσουν στις απολύτως αναγκαίες τις μετακινήσεις τους στις περιοχές όπου αναμένονται επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα και να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας σύμφωνα με τις οδηγίες της ΓΓΠΠ.

Συστάσεις στους δήμους

Παράλληλα, σε ετοιμότητα είναι και όλοι οι δήμοι της Ηπείρου και φυσικά και ο Δήμος Ιωαννιτών, ενώ ανοιχτός δίαυλος υπάρχει και με την Αστυνομική Διεύθυνση σε περίπτωση που χρειαστεί να διακοπεί εξαιτίας της κακοκαιρίας η διέλευση βαρέων οχημάτων από την Εγνατία.

Ο κ. Μαυρογιώργος είχε επικοινωνίας με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Ιωαννίνων, ζητώντας να υπάρχει εγρήγορση και ενημέρωση των υπαλλήλων.

«Χρειάζεται συντονισμός όλων ώστε να αντιμετωπιστούν προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από την κακοκαιρία», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, έγγραφο προς όλους τους δήμους της επικράτειας, προκειμένου να αποτραπεί η έκθεση αστέγων σε κίνδυνο, εξαιτίας χαμηλών θερμοκρασιών και κακών συνθηκών κατά την περίοδο του χειμώνα, έχει αποστείλει η Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων από την προηγούμενη εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, ζητήθηκε να οριστούν από τον εκάστοτε δήμο τα κλειστά θερμαινόμενα κτίρια, τα οποία θα είναι διαθέσιμα για προσωρινή φιλοξενία αστέγων και προσβάσιμα σε 24ωρη βάση (ή τουλάχιστον σε 12ωρη βάση, κατά τις βραδινές ώρες, από 20:00 μ.μ. έως 08:00 π.μ.) κατά τις ημέρες με ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ