Τρίτη, 30 Νοεμβρίου, 2021

ΗΠΕΙΡΟΣ – Κερδίζει το «στοίχημα» του τουρισμού

Οι επαγγελματίες του τουρισμού κάνουν λόγο για ένα δίμηνο (Ιουλίου – Αυγούστου) που θα καταγραφεί στην ιστορία, ως από τα καλύτερα στην επισκεψιμότητα της περιοχής – Ψήφος εμπιστοσύνης στα ηπειρωτικά παράλια από τους Έλληνες επισκέπτες με την Θεσπρωτία και την Πρέβεζα, να καταγράφουν ρεκόρ πληρότητας

Με τις κρατήσεις ως τα μέσα Σεπτεμβρίου να παρουσιάζουν ιδιαίτερη δυναμική σχεδόν στο σύνολο των μεγάλων δημοφιλών τουριστικών προορισμών, η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά στο να κερδίσει το «στοίχημα» της φετινής χρονιάς: Να επιτύχει, δηλαδή, τον στόχο  του 50% των τουριστικών εσόδων-αφίξεων του 2019, που αποτέλεσε χρονιά-ρεκόρ όλων των εποχών.
Το «μπουμ» του τουρισμού τον Ιούλιο και τον Αύγουστο σε συνδυασμό με τη διψήφια αύξηση του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς μετά το τέλος της καραντίνας δημιουργούν βάσιμες προσδοκίες ότι το 2021 η ελληνική οικονομία θα επιτύχει ισχυρό ρυθμό ανάκαμψης, παρά το σοκ που προκάλεσαν οι καταστροφικές πυρκαγιές.
Την ίδια στιγμή και σύμφωνα με το ρεπορτάζ που αφορά την Ήπειρο, η ελπίδα ότι το φετινό καλοκαίρι θα ήταν σίγουρα καλύτερο από το περσινό ως προς την επισκεψιμότητα, στα ηπειρωτικά παράλια, ξεπέρασε κάθε προσδοκία.
Σε σημείο τέτοιο μάλιστα που οι επαγγελματίες του κλάδου κάνουν λόγο για ένα δίμηνο (Ιουλίου – Αυγούστου) που θα καταγραφεί στην ιστορία, ως από τα καλύτερα στην επισκεψιμότητα της περιοχής, με τους έλληνες επισκέπτες από διάφορες περιοχές της χώρας να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στα ηπειρωτικά παράλια με την Θεσπρωτία και την Πρέβεζα, να καταγράφουν ρεκόρ πληρότητας.
Όπως ανέφερε μάλιστα ο Λεωνίδας Αργυρός, εντεταλμένος σύμβουλος τουρισμού στον δήμο Πρέβεζας, κανείς δε θυμάται πότε στο παρελθόν να υπήρξαν πληρότητες 100% στα ξενοδοχεία και στα καταλύματα, συνεχόμενα από τις αρχές Ιουλίου μέχρι και το τέλος Αυγούστου, ενώ ιδιαίτερα ενθαρρυντικό και αξιοσημείωτο είναι και το ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις και προκρατήσεις για εξαιρετικά θετική πορεία και τον Σεπτέμβριο.
Χθες ο κ. Αργυρός μίλησε στο Ioannina TV και σημείωσε πως προφανώς έχει παίξει ρόλο η επιλογή των ελλήνων επισκεπτών, να αποφύγουν τους νησιωτικός προορισμούς, ώστε να αποφύγουν και έναν ενδεχόμενο εγκλωβισμό σε περίπτωση κρούσματος, αλλά να έχουν τη δυνατότητα της εύκολης και αβίαστης πρόσβασης και μετακίνησης, χωρίς ακτοπλοϊκή συγκοινωνία.
Από την άλλη όμως, ανέφερε, ότι έχει παίξει αναμφισβήτητα ρόλο και η στοχευμένη καμπάνια προβολής της Πρέβεζας και γενικά των παραλίων της Ηπείρου σε διεθνή μέσα, όπως και η ανάδειξη της παραλίας του Μονολιθίου πριν από ένα χρόνο ως την ασφαλέστερη παραλία της Ευρώπης, λαμβάνοντας υπόψιν διάφορες παραμέτρους, που έχουν να κάνουν και με τις υποδομές, αλλά και με τη δυνατότητα που έχει κάθε επισκέπτης, ώστε εφόσον το επιθυμεί, να απολαμβάνει τη θάλασσα και τον ήλιο, κρατώντας αποστάσεις από τους υπόλοιπους.

«Βούλιαξαν» τα θέρετρα

Παράλληλα, η ελληνική οικονομία αναμένεται να ακολουθήσει τον αναπτυξιακό ρυθμό της ευρωζώνης που σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς, σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2020, το ΑΕΠ έκανε άλμα 13,6%.
Το ίδιο τρίμηνο η αύξηση του ΑΕΠ ανήλθε στο 2%, σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2021 καθώς η οικονομία ήδη είχε σημάδια ανάκαμψης (Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινωθούν στις αρχές Σεπτεμβρίου πριν από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.)
Η τουριστική κίνηση στα νησιά και στους δημοφιλείς προορισμούς είναι κάτι περισσότερο από το αναμενόμενο. Οι πληρότητες των ξενοδοχειακών μονάδων από τις 22 έως τις 31 Αυγούστου εκτιμάται ότι θα διατηρηθούν κατά μέσο όρο στο 80%.

Τα οφέλη

Έτσι, η Κρήτη, η Ρόδος, η Κως, η Κέρκυρα, η Κεφαλονιά, η Λευκάδα και η Χαλκιδική, αλλά και νησιά των Κυκλάδων και των Σποράδων, ετοιμάζονται να μπουν δυναμικά στον Σεπτέμβριο.
Τουριστικοί παράγοντες αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι μέχρι και τις 22 Αυγούστου οι περισσότερες μονάδες είναι fully booked από ξένους και έλληνες τουρίστες, ενώ ως το τέλος του μήνα οι πληρότητες σταθεροποιούνται γύρω στο 80%. Επίσης, διαπιστώνουν ότι «τις τελευταίες μέρες υπάρχει μια δυναμική στις κρατήσεις από το εξωτερικό», η οποία διαρκεί τουλάχιστον μέχρι και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.
Ο Αύγουστος, σύμφωνα με τους ξενοδόχους, ήταν πολύ καλύτερος σε σχέση με τις αρχικές προσδοκίες, γεγονός που βοήθησε τις τουριστικές επιχειρήσεις να «πάρουν μια βαθιά ανάσα», καλύπτοντας μέρος των οικονομικών απωλειών που τους προκάλεσε η πανδημία από το ξεκίνημά της.
Σημειώνεται ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία του Eurocontrol, το Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας (ΔΑΑ) συγκαταλέγεται στους δέκα αερολιμένες που κατά μέσο όρο εξυπηρέτησαν τις περισσότερες αφίξεις και αναχωρήσεις ανά ημέρα, στο διάστημα μεταξύ 5 και 15 Αυγούστου.
Εφόσον δεν υπάρξουν σοβαρά απρόοπτα στο μέτωπο της πανδημίας, οι παράγοντες του τουρισμού εκτιμούν ότι στο τέλος της σεζόν ο ελληνικός τουρισμός θα μπορέσει να επιτύχει έσοδα της τάξεως των 8-9 δισ. ευρώ (έναντι 18,2 δισ. ευρώ, που ήταν τα έσοδα το 2019). «Η πορεία του ελληνικού τουρισμού από τον Ιούνιο έως και τώρα εξελίσσεται σύμφωνα με το πλέον θετικό σενάριο. Βασικό μας μέλημα τώρα πρέπει να είναι η συνέχιση της λειτουργίας των ξενοδοχείων τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την τήρηση των μέτρων κατά της Covid-19 και την αύξηση των εμβολιασμών» σημειώνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννης Ρέτσος.
Σύμφωνα με μελέτη του διεθνούς οργανισμού OAG, παρά το γεγονός ότι οι θέσεις στις πτήσεις που είχαν προγραμματιστεί τον Αύγουστο στην Ευρώπη ήταν μειωμένες κατά 31% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, στα δρομολόγια προς την Ελλάδα η κίνηση τον Αύγουστο καταγράφεται αυξημένη κατά 2%, ξεπερνώντας τα προ κορωνοϊού επίπεδα!
Σημειώνεται ότι οι προγραμματισμένες θέσεις σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις την τελευταία εβδομάδα έφτασαν τις 841.000 – ο υψηλότερος αριθμός από την αρχή της φετινής τουριστικής περιόδου.
Την ίδια στιγμή, μεγάλη πτώση παρατηρείται σε άλλους δημοφιλείς ευρωπαϊκούς τουριστικούς προορισμούς, όπως είναι η Ισπανία, καθώς οι αντίστοιχες θέσεις στις πτήσεις είναι μειωμένες κατά 25%.
Ο εγχώριος τουρισμός
Φέτος, η ελληνική τουριστική βιομηχανία στηρίχθηκε και πάλι κυρίως στις αφίξεις τουριστών από το εξωτερικό. Ενα μοντέλο που αναπτύχθηκε με τεράστια επιτυχία από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας και αποτέλεσε το «αντίδοτο» στην οικονομική κρίση της χώρας συνολικά για την ελληνική οικονομία.
Ωστόσο, την περυσινή χρονιά, όταν οι τουρίστες από το εξωτερικό μειώθηκαν κατά 75%, την κατάσταση έσωσαν σε πολλές περιοχές οι έλληνες τουρίστες, τα ταξίδια των οποίων μειώθηκαν μόλις κατά 21,9% σε σχέση με το 2019.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το 2020 οι Έλληνες όλων των ηλικιών που πραγματοποίησαν τουλάχιστον ένα ταξίδι ανήλθαν σε 3,8 εκατ., ενώ πραγματοποιήθηκαν 5,8 εκατ. ταξίδια, σημειώνοντας μείωση 17,7% και 21,9%, αντίστοιχα, σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2019. Εφέτος θα ξεπεράσουν τα ταξίδια του 2019.
Ο τουρισμός οδηγεί την ανάπτυξη καθώς οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι οι εισπράξεις εφέτος ενδέχεται να φτάσουν το 60% του 2019, από το 45% που προέβλεπε το οικονομικό επιτελείο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ