Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου, 2023

ΗΠΕΙΡΟΣ – Το κύμα κακοκαιρίας άφησε ανοιχτές «πληγές»

Αρκετά και σοβαρά τα προβλήματα που προκλήθηκαν σε Παραμυθιά και Άρτα, από το πέρασμα ανεμοστρόβιλου – Χιονοπτώσεις κατά τη διάρκεια της Παρασκευής στα ορεινά του νομού Ιωαννίνων

 

Σοβαρά προβλήματα άφησε το πέρασμα της κακοκαιρίας ειδικά σε περιοχή της Άρτας και στην Παραμυθιά.

Ειδικότερα στην Παραμυθιά οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους, βλέποντας ξεριζωμένα δένδρα, πεσμένες κολόνες της ΔΕΗ και του ΟΤΕ, διάσπαρτα κεραμίδια, και «ξηλωμένοι» ηλιακοί θερμοσίφωνες, δεξαμενές και κεραίες, σε σημεία που πέρασε ο ανεμοστρόβιλος.

Από νωρίς το πρωί της Παρασκευής τα συνεργεία του Δήμου καταγράφουν τις ζημιές. Μέχρι στιγμής 40 σπίτια στα χωριά Αγορά και Σκάνδαλο, έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, ενώ οι κάτοικοι, αναστατωμένοι από το μέγεθος της καταστροφής δηλώνουν πως από θαύμα δεν θρηνούν θύματα. Η σφοδρότητα του αέρα ήταν τέτοια που μετέφερε δεκάδες μέτρα μακριά πολύ βαριά αντικείμενα, όπως μια δεξαμενή τυροκομείου στο χωριό Σκάνδαλο.

Στην Άρτα

Παράλληλα, τέσσερις κτηνοτροφικές μονάδες στις οποίες σταβλίζονταν δεκάδες αγελάδες βρέθηκαν στο στόχαστρο του ανεμοστρόβιλου που πέρασε τη νύχτα της Πέμπτης από την Τ.Κ Αγίου Σπυρίδωνα του δήμου Αρτίων και σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του.

Σε μία από αυτές ο ιδιοκτήτης μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής και την άφιξη των ανταποκριτών – ελεγκτών του ΕΛΓΑ που έκαναν την εκτίμηση των ζημιών και για τα ζώα και για τις εγκαταστάσεις, δεν ήταν βέβαιος για τον αριθμό των ζώων του που είχαν καταπλακωθεί από τις στέγες των εγκαταστάσεων. Όλα ξεκίνησαν όπως αναφέρουν οι παθόντες λίγο πριν τις εννέα το βράδυ της Πέμπτης και ενώ μέχρι εκείνη την ώρα στην περιοχή έπνεαν ισχυροί άνεμοι, χωρίς όμως να έχουν προκαλέσει ιδιαίτερα προβλήματα.

«Στις εννέα παρά δέκα πέρασε από την περιοχή ο ανεμοστρόβιλος και σε μία ευθεία, όπως κινήθηκε, σάρωσε τις κτηνοτροφικές μονάδες που βρέθηκαν στο διάβα του. Ευτυχώς σε αυτήν την πορεία δεν υπάρχουν κατοικίες αλλά μόνο στάβλοι γιατί θα θρηνούσαμε θύματα. Ξηλώθηκαν στέγες με τσίγκους στη συντριπτική πλειονότητα, που εκτοξεύτηκαν εκατοντάδες μέτρα μακριά, ενώ σε μία περίπτωση τα ζώα που ήταν μέσα στο στάβλο καταπλακώθηκαν και περιμένουμε να δούμε τον ακριβή αριθμό των ζώων που εγκλωβίστηκαν και πιθανότατα έχουν σκοτωθεί. Από το πρωί τρέχουμε να αποκαταστήσουμε τις ζημιές με όποιον πρόχειρο τρόπο μπορούμε γιατί οι προβλέψεις δεν είναι καλές και δίνουν ξανά ανέμους με μεγάλη ένταση από το απόγευμα του Σαββάτου», ανέφερε, μιλώντας στο Ioannina TV, ο Νίκος Πλατσούκας, ένας από τους πληγέντες κτηνοτρόφους στον Άγιο Σπυρίδωνα.

Ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου, Δημήτρης Μαυρογιώργος σε τηλεφωνική επικοινωνία του με το Ioannina TV, έδωσε την εικόνα των προβλημάτων που δημιούργησε το τελευταίο κύμα κακοκαιρίας με τα περισσότερα να εντοπίζονται στην περιοχή της Παραμυθιάς.

«Είχαμε σοβαρές ζημιές σε σπίτια αλλά και σε άλλα οικήματα εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων που πραγματικά σάρωσαν την περιοχή. Οι ζημιές είναι πολλές αλλά οι σοβαρότερες είναι στις στέγες σπιτιών» τόνισε ο κ. Μαυρογιώργος λέγοντας ότι η καταγραφή άρχισε άμεσα και θα προσπαθήσουν να κινήσουν τις διαδικασίες ώστε οι υπηρεσίες να μπορέσουν να καταθέσουν τα αιτήματα για την αποκατάσταση.

Πέραν αυτών των προβλημάτων είχαμε πτώσεις δέντρων και καταπτώσεις που αντιμετωπίστηκαν με την συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που βρέθηκε σε όλα τα σημεία.

Νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης

Εξάλλου, στην επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου επιδείνωσης του καιρού προχώρησε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο νέο έκτακτο δελτίο ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται για την περιοχή μας και τις επόμενες ημέρες ενώ θα υπάρξει μια μικρή ανάπαυλα και θα ακολουθήσει νέο κύμα κακοκαιρίας και την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Μετεωρολογίας, Άρη Μπαρτζώκα, το σκηνικό του καιρού δεν θα αλλάξει. Βροχές και χιονοπτώσεις θα μας συνοδέψουν και τις επόμενες ώρες με μια μικρή ανάπαυλα για κάποιες ώρες.

Ο κ. Μπαρτζώκας εξήγησε ότι βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα και άρα είναι λογικό να έχουμε βροχοπτώσεις, χιονοπτώσεις και χαμηλές θερμοκρασίες.

«είμαστε στην καρδιά του χειμώνα και άρα είναι επόμενο να έχουμε κακοκαιρία και πτώση της θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις στα ορεινά».

Χιονοπτώσεις στα ορεινά

Την ίδια ώρα σε πολλές περιοχές του Νομού είχαμε χιονοπτώσεις. Τα μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας αλλά και των δήμων βγήκαν προκειμένου να καθαρίσουν ενώ ο μηχανισμός της περιφέρειας παραμένει σε ετοιμότητα.

Όπως ανέφερε ο κ. Μαυρογιώργος και τις επόμενες ημέρες δε θα αλλάξει το σκηνικό του καιρού που αυτό σημαίνει ότι θα συνεχιστούν οι βροχοπτώσεις ενώ αναμένονται και νέες χιονοπτώσεις στα ορεινά του νομού. «Υπάρχει από πλευράς μας η πρόβλεψη και είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων προκύψουν» κατέληξε.

 

Βασίλης Λούπας

 

 

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ