Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου, 2023

ΗΠΕΙΡΟΣ – Μεγάλες ζημιές σε Θεσπρωτία, Πρέβεζα και Άρτα

Κινητοποίηση του Πυροσβεστικού Σώματος, είχαμε το απόγευμα της Πέμπτης και για αρκετές ώρες, λόγω της κακοκαιρίας που έπληξε και την Ήπειρο.

Ειδικότερα, μετά την εκδήλωση ισχυρών ανέμων συνοδεία βροχοπτώσεων σε περιοχές της Περιφέρειας Ηπείρου και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 217 κλήσεις κυρίως για κοπές δέντρων, αντλήσεις υδάτων και αφαιρέσεις αντικειμένων.

Συγκεκριμένα, στις Π.Ε. Ιωαννίνων, Άρτας, Πρεβέζης και Θεσπρωτίας, της Περιφέρειας Ηπείρου, το Κέντρο Επιχειρήσεων έλαβε 67 κλήσεις για κοπές δέντρων, αντλήσεις υδάτων, αφαιρέσεις αντικειμένων καθώς και για μία διάσωση ζώου. Επιχείρησαν 36 πυροσβέστες με 18 οχήματα.

«Παρακαλούμε τους συμπολίτες μας και όσους οδηγούν, να είναι ιδιαιτέρα προσεκτικοί στην ευρύτερη περιοχή όπου εκδηλώθηκαν τα έντονα φαινόμενα» αναφέρει η Πυροσβεστική.

Τα περισσότερα και πιο έντονα προβλήματα εντοπίστηκαν στους νομούς Θεσπρωτίας, Πρέβεζας και Άρτας ενώ λιγότερα ήταν τα προβλήματα στο Λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων.

Στην πρωτεύουσα της Ηπείρου το ξαφνικό μπουρίνι προκάλεσε πτώσεις δέντρων ενώ υπήρξαν πολύωρες διακοπές ρευματοδότησης. Εξαιτίας των διακοπών ρεύματος  προκλήθηκαν διακοπές και στην υδροδότηση καθώς αντλιοστάσια τέθηκαν εκτός λειτουργίας.

«Βομβαρδισμένη» περιοχή θυμίζουν πολλές παραλίες της Ηπείρου. Ο αέρας και η βροχή ξήλωσε ομπρέλες, παρέσυρε ξαπλώστρες και προκάλεσε μεγάλες ζημιές ενώ οι λουόμενοι έτρεχαν να προφυλαχτούν από την ένταση των φαινομένων.

Ο Δήμος Ν. Σκουφά

Εξάλλου, η ισχυρή ανεμοθύελλα σε συνδυασμό με την καταρρακτώδη βροχή που έπληξε από άκρη σε άκρη τον Δήμο Νικολάου Σκουφά, την Πέμπτη, προκάλεσε μεγάλες καταστροφές σε δημοτικές εγκαταστάσεις και υποδομές, οικίες και κτηνοτροφικές αλλά και πτηνοτροφικές  μονάδες.

Πάρα πολλά δέντρα ξηλώθηκαν, στύλοι της ΔΕΗ κατέρρευσαν, κόπηκαν ηλεκτροφόρα καλώδια χαμηλής τάσης με αποτέλεσμα πολλά χωρία να βρίσκονται ακόμα εκτός δικτύου, αγροτικοί δρόμοι υπέστησαν ζημιές, προκλήθηκαν σοβαρές βλάβες σε αντλιοστάσια και δίκτυα ύδρευσης,  ξηλώθηκαν σκεπές και έσπασαν παράθυρα και πόρτες σε οικίες αλλά και σε επαγγελματικές εγκαταστάσεις, ενώ και κτηνοτροφικές αλλά και πτηνοτροφικές μονάδες που βρίσκονται εντός των ορίων του δήμου, υπέστησαν επίσης σημαντικές ζημιές.

Οι καταστροφές που έχουν καταγραφεί αφορούν όλες τις Δημοτικές Ενότητες (Πέτα, Κομποτίου, Aράχθου και Κομμένου). Προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές, να ολοκληρωθούν οι ενέργειες για την αντιμετώπιση των καταστροφών αλλά και για να μπορέσουν να αποζημιωθούν οι δημότες μας, ο Δήμος Νικολάου Σκουφά ζητά με έγγραφο που απέστειλε στην Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας Ηπείρου, να κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, στο σύνολό του.

Αιτήσεις καταγραφής ζημιών στον Δήμο Ηγουμενίτσας

Εξάλλου, ο Δήμος Ηγουμενίτσας στο πλαίσιο της άμεσης ανάγκης καταγραφής των προκληθέντων ζημιών που υπέστησαν οι δημότες από τις πρόσφατες πλημμύρες, προχωρά στην καταγραφή τους, προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι μηχανισμοί καταβολής ενισχύσεων και αποκατάστασης ζημιών.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει εντός 30 ημερών, από χθες Παρασκευή 27 Αυγούστου, να δηλώσουν τις ζημιές που έχουν υποστεί, υποβάλλοντας τα κάτωθι να δικαιολογητικά: Αίτηση, φωτογραφικό υλικό των ζημιών. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2665361103.

 

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ