Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου, 2023

ΗΠΕΙΡΟΣ – «Ποντάρει» στα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης

Με ενδιαφέρον αναμένονται από την Περιφέρεια οι ανακοινώσεις των υπουργείων Ανάπτυξης και Εσωτερικών, για τα έργα που θα εντάξουν στο Ταμείο – Στη λίστα των προτεινόμενων έργων και η χρηματοδότηση της κατασκευής του Κέντρου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας, με εκτιμώμενο προϋπολογισμό τα 25 εκ. ευρώ

 

Ελπίδες, αλλά και σημαντικές προσδοκίες για να φτάσουν στην περιοχή μας, κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης, έχει η Περιφέρεια Ηπείρου, μετά και τις πρόσφατες ανακοινώσεις του υπουργείου Πολιτισμού.
Στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα και με χθεσινό ρεπορτάζ του Ioannina TV, μέχρι τα μέσα Ιουνίου θα έχει ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο, αφού τότε ολοκληρώνεται η περίοδος στην οποία οι χώρες – μέλη της Ε.Ε θα πρέπει να υποβάλλουν τις προτάσεις, αναφορικά με τα έργα που προτείνεται να ενταχθούν και να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Παράλληλα όμως και μετά τις ανακοινώσεις του υπουργείου Πολιτισμού για την πρόταση που υπέβαλλε με τα έργα, πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως θα ακολουθήσουν τα υπόλοιπα υπουργεία με το κύριο ενδιαφέρον από την Ήπειρο, να στρέφεται στα υπουργεία Ανάπτυξης και Εσωτερικών αντίστοιχα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ioannina TV, ήδη στη λίστα των προτεινόμενων έργων από το υπ. Ανάπτυξης περιλαμβάνεται η χρηματοδότηση της κατασκευής του Κέντρου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας, με εκτιμώμενο προϋπολογισμό τα 25 εκ. ευρώ.
Αν η πρόταση εγκριθεί, κάτι που θεωρείται σχεδόν βέβαιο, η χρηματοδότηση θα φτάνει το 75% του προϋπολογισμού, λίγο κάτω από τα 20 εκ. με το υπόλοιπο ποσό, να διατίθεται είτε από το Περιφερειακό Ταμείο είτε από το ΠΔΕ.
Από το υπουργείο Εσωτερικών επίσης, όπως προέκυψε σε επικοινωνία με τον αναπληρωτή υπουργό κ. Πέτσα, θα υποβληθεί κατάλογος έργων, κάποια εκ των οποίων μπορούν να καλύψουν και συνδυαστικές ανάγκες των δικτύων συγκοινωνιών ή κατασκευαστικά οδικά έργα, όπως είναι οι γέφυρες, στο πλαίσιο της πράξης για την αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας.
Αγώνας δρόμου
Υπενθυμίζουμε, πως σε δήλωσή του ο Περφιερειάρχης, Αλέξανδρος Καχριμάνης, σχετικά με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Πολιτισμού για την ένταξη δύο σημαντικών έργων για την Ήπειρο, όπως είναι η αναστήλωση στο Τζαμί της Καλούτσανης στα Ιωάννινα και αντίστοιχα οι εργασίες αναστήλωσης του κάστρου της Κιάφας στον ιστορικό τόπο του Σουλίου, αναφέρθηκε στην προετοιμασία και τον αγώνα δρόμου που έγινε και για τα δύο έργα από την περιφέρεια, ενώ στο ερώτημα εάν τα έργα θα εκτελεστούν με αυτεπιστασία των υπηρεσιών του υπ. Πολιτισμού ή με προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ της περιφέρειας και των Εφορειών Αρχαιοτήτων, σημείωσε, ότι είναι ένα ζήτημα που δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί.
Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός για το Τζαμί της Καλούτσανης και την αναστήλωσή του είναι 1,9 εκ. ευρώ και αντίστοιχα για το Κάστρο της Κιάφας 2,5 εκ. ευρώ.

Το «λουλούδι του Δαρβίνου»

Τέλος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ioannina TV, η Περιφέρεια Ηπείρου έχει στα χέρια της το αποτέλεσμα της έρευνας που διενήργησε ο ΕΛΓΟ Δήμητρα σχετικά με τη δυνατότητα της παραγωγής του αρωματικού με φαρμακευτικές ιδιότητες φυτού «primula», με την κοινή ονομασία «λουλούδι του Δαρβίνου», σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο από αυτές στις οποίες απαντάται στην Ήπειρο και ειδικότερα στην οροσειρά του Γράμμου.
Όπως ανέφερε ο κ. Καχριμάνης η δυνατότητα υπάρχει να καλλιεργηθεί το φυτό αυτό σε οργανωμένη μορφή, τηρώντας συγκεκριμένες προδιαγραφές, χωρίς να χάνονται τα φαρμακευτικά – θεραπευτικά του συστατικά και παράλληλα αποδίδοντας στον παραγωγό ένα εξαιρετικό μέσο εισόδημα που ανάλογα με την ποιότητα, μπορεί να ξεκινά από 400 ευρώ ανά στρέμμα και να φτάνει μέχρι και το διπλάσιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ