Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου, 2023

ΗΠΕΙΡΟΣ – Πρωταγωνίστρια στα βραβεία της Αυτοδιοίκησης

Η Περιφέρεια απέσπασε χρυσά βραβεία στον θεσμό Best City Awards, για την ανακατασκευή της Νιάρχου και το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας – Βραβεία και για τους Δήμους Κόνιτσας, Ζίτσας, Αρταίων και Ηγουμενίτσας

 

Σε πρωταγωνίστρια, για μια ακόμη χρονιά, στον θεσμό των Best City Awards 2023, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το βράδυ της Δευτέρας, αναδείχθηκε η Ήπειρος, με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού της περιοχής μας, να επιβραβεύονται για νέα έργα και καλές πρακτικές.

Ειδικότερα, στη φετινή εκδήλωση, η Περιφέρεια Ηπείρου απέσπασε δύο «χρυσά» βραβεία για το έργο της ανακατασκευής της οδού Νιάρχου στην κατηγορία των Έργων Οδοποιίας, ως ένας σύγχρονος αυτοκινητόδρομος που αναβαθμίζει την πόλη αφενός και αφετέρου για το «Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας» στην κατηγορία «Βιώσιμη Αστική Επιχειρηματικότητα και Ανάπτυξη».

Παράλληλα και εκτός από την Περιφέρεια Ηπείρου που απέσπασε τα δύο «χρυσά» βραβεία, σε διάφορες άλλες κατηγορίες διακρίθηκαν και άλλοι φορείς της Ηπείρου.

Ειδικότερα, ο δήμος Ζίτσας απέσπασε και αυτός «χρυσό» βραβείο για τα «συστήματα μέτρησης ποιότητας αέρα», ένα σύστημα που λειτουργεί με τρεις σταθμούς, καταγράφοντας και αναλύοντας σε πραγματικό χρόνο τα δεδομένα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Ο δήμος Κόνιτσας απέσπασε επίσης «χρυσό» βραβείο για τα ιαματικά λουτρά και την προσπάθεια ανάδειξής τους, ενώ σε διάφορες άλλες κατηγορίες βραβεύτηκαν οι δήμοι Αρταίων και Ηγουμενίτσας, το Χιονοδρομικό Ανηλίου καθώς και το Δημοτικό Σχολείο Καναλλακίου του δήμου Πάργας για «πράσινες» δράσεις.

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, σε δήλωσή του ευχαρίστησε το στελεχιακό δυναμικό της Περιφέρειας, αλλά και τους τεχνικούς συμβούλους, που εμπλέκονται στις διαδικασίες των δύο έργων.

«Στην εκδήλωση δεν είδα τέτοια έργα σε καμία περιφέρεια ή δήμο της Ελλάδος. Κατάλαβα, ότι η περιφέρεια Ηπείρου με τις δουλειές και τις πρωτοβουλίες της, θα μπορούσε να πάρει βραβεία σε πολλές κατηγορίες. Όμως δύο έργα προτείναμε, δύο βραβεία πήραμε», κατέληξε.

Οι διακρίσεις των Δήμων Κόνιτσας και Αρταίων

Πιο αναλυτικά, ο Δήμος Κόνιτσας, ανάμεσα σε πολλές και αξιόλογες υποψηφιότητες, έλαβε το Silver Βραβείο στα έργα οδοποιίας για την κατασκευή των παραδοσιακών καλντεριμιών και πλακοστρώσεων στις Κοινότητες του Δήμου κατά την τελευταία διετία, ενώ Silver Βραβείο απονεμήθηκε στον Σύνδεσμο Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας για την ανάπτυξη και προώθηση των Ιαματικών Πηγών, συμπεριλαμβανομένων και των πηγών του Δήμου Κόνιτσας και Gold Βραβείο στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Κόνιτσας για το πρόγραμμα εικονικών περιηγήσεων μουσείων, αρχαιολογικών και ιστορικών χώρων, που υλοποιήθηκε πρόσφατα.

Τα βραβεία παρέλαβε ο Δήμαρχος Κόνιτσας, Νικόλαος Εξάρχου, ο οποίος συγχαίρει και ευχαριστεί τους διοργανωτές, την κριτική επιτροπή, τους υπαλλήλους του Δήμου και τους ειδικούς συνεργάτες του για το σπουδαίο έργο τους. Παράλληλα εκφράζει θερμά συγχαρητήρια στη διευθύντρια και το προσωπικό της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Κόνιτσας, καθώς και τον Σύνδεσμο Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας, με τον οποίο έχουμε άριστη συνεργασία, για τη σπουδαία διάκριση και το έργο τους.

Τέλος, και ο Δήμος Αρταίων κέρδισε την πανελλαδική επιβράβευση στα βραβεία που εξετάζουν και αναδεικνύουν τις καλές πρακτικές σε όλη την χώρα.

Τα 3 πανελλαδικά βραβεία που κέρδισε ο Δήμος Αρταίων αφορούν:

Bronze/ Χάλκινο βραβείο για τη Δημοτική Διαδικτυακή Τηλεόραση Άρτας ARTAWebTV. Για την έναρξη και την επιτυχημένη λειτουργία του Δημοτικού διαδικτυακού καναλιού μέσω YouTube.

Bronze/ Χάλκινο βραβείο για την αναβάθμιση και βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης σε δομές εκπαίδευσης και άθλησης.

Silver/ Ασημένιο βραβείο για την κατασκευή νέου αποχετευτικού δικτύου με νέα αντλιοστάσια σε 10 οικισμούς του Δήμου.

«Τα βραβεία που πήραμε, πέρα της προφανούς συμβολικής τους αξίας, έχουν και ουσιαστικό περιερχόμενο. Δύο από τις τρεις υπηρεσίες που βραβεύονται έχουν να κάνουν με τις απαιτήσεις των καιρών: η ενεργειακή αναβάθμιση και η ψηφιοποίηση της πληροφορίας. Και το τρίτο βραβείο, έχει να κάνει με τις “τρύπες” προηγούμενων δεκαετιών που αυτή η Δημοτική Αρχή εξακολουθεί να κλείνει. Πέρα από λόγια, δήθεν κλπ, η αλήθεια και το έργο μας δικαιώνονται. Και τιμούνται πανελλαδικά», δήλωσε ο Χρ. Τσιρογιάννης.

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ