ΗΠΕΙΡΟΣ – Στο «κάδρο» η εκπαίδευση των πυροσβεστών

Εντυπωσιακή η άσκηση που έλαβε χώρα στα ορμητικά νερά του Αράχθου – Η Ήπειρος, προσφέρεται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους για εκπαιδεύσεις και σεμινάρια, όχι μόνο της ΕΜΑΚ, αλλά του συνόλου των πυροσβεστών

 

Η εκπαίδευση των κλιμακίων της ΕΜΑΚ, αλλά και του συνόλου των πυροσβεστών, αποτελεί μια συνεχή ανάγκη για το Πυροσβεστικό Σώμα, κάτι που προσφέρεται και εξαιτίας της γεωμορφολογίας της Ηπείρου, στους ορεινούς όγκους και στα ορμητικά νερά των ποταμών της.

Αυτή τη γεωμορφολογία επιχειρεί να αξιοποιήσει το Πυροσβεστικό Σώμα, με συνεχείς εκπαιδεύσεις και ασκήσεις ετοιμότητας και με στόχο οι εκπαιδεύσεις αυτές να παρέχουν και την πιστοποίηση στους συμμετέχοντες, να αποκτήσουν επίσημη θεσμική μορφή και να γίνονται στο πλαίσιο της τακτικής εκπαίδευσης όχι μόνο της ΕΜΑΚ, αλλά του συνόλου των πυροσβεστών.

Μία τέτοια δυνατότητα αξιοποιήθηκε τις τελευταίες ημέρες σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο με τη συμμετοχή μελών των ΕΜΑΚ από διάφορες περιοχές της χώρας, με τα σενάρια να προβλέπουν τη διάσωση εγκλωβισμένων ή τραυματισμένων ατόμων, από ορμητικά νερά ποταμών ή χειμάρρων.

Ειδικότερα, με πρωτοβουλία του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος, πραγματοποιήθηκε ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο πλαίσιο της Σχολής Επιμόρφωσης και Μετεκπαίδευσης της Πυροσβεστικής Ακαδημίας.

Το πενθήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ολοκληρώθηκε την Παρασκευή με την πρακτική άσκηση στα νερά του Αράχθου, με την υλοποίηση διαφορετικών σεναρίων απεγκλωβισμού και διάσωσης ατόμων μετά από πτώση αυτοκινήτου στο ποτάμι. Στην εκπαίδευση συμμετείχαν υπάλληλοι από την 1η ΕΜΑΚ της Αττικής, τη 2η της Θεσσαλονίκης, την 3η του Ηρακλείου, την 5η από τα Ιωάννινα και την 6η από την Πάτρα.

Οι εικόνες στον Άραχθο και στα ορμητικά του νερά, ήταν εντυπωσιακές, «κόβοντας την ανάσα» στους λιγοστούς διερχόμενους από τη μεταλλική γέφυρα μπέλλεϋ και τους κατοίκους των γύρω χωριών, που σταμάτησαν στο σημείο για να δουν την εξέλιξη της άσκησης.

Σε δηλώσεις του ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας και Νήσων, Υποστράτηγος, Δημ. Κοντογιάννης στάθηκε στην απόλυτη ανάγκη της συνεχούς εκπαίδευσης των πυροσβεστών,  και μάλιστα όχι μόνο όσων υπηρετούν στην ΕΜΑΚ.

«Στην Ήπειρο μπορούν να γίνουν σχολεία εκπαίδευσης και πρακτικής άσκησης γιατί μας δίνει τη δυνατότητα αυτή το ιδιαίτερο ανάγλυφο της περιοχής. Στην άσκηση παίρνουν μέρος 15 πυροσβέστες από διάφορες περιοχές της χώρας, όμως εκτιμώ, ότι τουλάχιστον από το Επίπεδο 1 και 2 αντίστοιχα της εκπαίδευσης και άσκησης σε συμβάντα, θα πρέπει να περνούν όλοι όσοι υπηρετούν στο Πυροσβεστικό Σώμα και όχι μόνον οι υπάλληλοι στην ΕΜΑΚ», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κοντογιάννης.