Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου, 2023

ΗΠΕΙΡΟΣ – Το Ταμείο Ανάκαμψης δίνει νέα αναπτυξιακή ώθηση

Το υπόλοιπο της χρηματοδότησης του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και δυο σημαντικά οδικά έργα οδικής ασφάλειας, προϋπολογισμού περίπου 58 εκ. ευρώ, συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε στα Γιάννενα, ο Αλ. Καχριμάνης, με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκη

 

Τα δεδομένα της αναπτυξιακής πορείας της Ηπείρου, αναμένεται να αλλάξει τα αμέσως επόμενα χρόνια, το Ταμείο Ανάκαμψης, κάτι που φαίνεται και αποδεικνύεται με την ένταξη μεγάλων έργων στο συγκεκριμένο πρόγραμμα χρηματοδότησης.

Στο πλαίσιο αυτό, τα πρώτα έργα που έχει προγραμματίσει η Περιφέρεια Ηπείρου για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης ήταν το αντικείμενο της συζήτησης που είχε τη Δευτέρα, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο  Σκυλακάκη, ο οποίος τον επισκέφτηκε στο Διοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο κ. Σκυλακάκης, σημείωσε αρχικά τα εξής: «Είχαμε μια πολύ καλή συζήτηση με τον Περιφερειάρχη. Τον ενημέρωσα για δύο σημαντικά έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία χάρη στις άοκνες προσπάθειες της Περιφέρειας, εντάχθηκαν – το ένα την περασμένη εβδομάδα, το άλλο μέσα στις επόμενες ημέρες – στο Ταμείο Ανάκαμψης. Είναι έργα οδικής ασφάλειας, που είναι σημαντικά για την Ήπειρο και με αξιόλογα ποσά, γύρω στα 34 εκ ευρώ αυτό που έχει ήδη ενταχθεί, και άλλα 24 εκ. ευρώ αυτό που θα ενταχθεί τις επόμενες ημέρες. Είναι έργα που θα βελτιώσουν την οδική ασφάλεια στην Ήπειρο, που έχει πολλά θέματα ειδικά το χειμώνα. Τα έργα αυτά θα προσπαθήσουμε, με τον Περιφερειάρχη, να προχωρήσουμε πολύ γρήγορα τις εγκρίσεις, ώστε κάποια να δημοπρατηθούν γατί υπάρχουν έτοιμες μελέτες από την Περιφέρεια, μέχρι το τέλος του χρόνου»

Στη συνέχεια ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στο Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας.

«Είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο, το οποίο έχει μπει στο Ταμείο Ανάκαμψης και προσπαθούμε να λύσουμε όλες τις πολλαπλές πτυχές που έχει, ώστε να προχωρήσει όσο γίνεται πιο γρήγορα, γιατί είναι ένα έργο που κυριολεκτικά θα αλλάξει τη δυναμική της οικονομίας και της κοινωνίας της περιοχής. Και αυτό έγινε πράξη χάρη στις πολλές και πραγματικά άοκνες προσπάθειες του Περιφερειάρχη», ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης.

Εξειδίκευση των έργων

Με τη σειρά του, ο Περιφερειάρχης, Αλέξανδρος Καχριμάνης αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη  συζήτηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, εξειδίκευσε τις προτάσεις της Περιφέρειας.

Ειδικότερα ανέφερε: «Ξεκινάμε πρώτα από το Πρόγραμμα μέσω του υπουργείου Εσωτερικών για την οδική ασφάλεια, στο οποίο έχουμε υποβάλλει έργα προϋπολογισμού 24 εκ. με ώριμες και χρήσιμες μελέτες, τις οποίες ωριμάσαμε κατά καιρούς μέσω ΠΔΕ και ΚΑΠ. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν τμήμα της οδού από Πηγάδια μέχρι Πράμαντα, τους κόμβους στο Επισκοπικό μέχρι Μπιζάνι, στη Λαψίστα, σε Βάλανιδοράχη – Μεσοπόταμο, Λούτσα. Όλες αυτές οι μελέτες δίνουν  άλλη διάσταση στην ανάπτυξη της Ηπείρου. Στο παρελθόν η Εγνατία Οδός κατέγραψε προβλήματα οδικής ασφάλειας, είναι έργα περίπου 33,8 εκ. ευρώ μέσω του υπουργείου Υποδομών. Αυτό έχει ήδη εγκριθεί την προηγουμένη εβδομάδα».

Σε ότι αφορά το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας ο Περιφερειάρχης ανέφερε, μεταξύ άλλων:

«Όταν προ ημερών εγκρίθηκε η χρηματοδότηση του 50%, συζητούσαμε για το άλλο 50% το οποίο μετά την τοποθέτηση της Επιτροπής Ενισχύσεων είχαμε απευθυνθεί στον υπουργό, για το τι θα γίνει με το 25% +25%. Ο υπουργός έψαξε το θέμα και πηγαίνουμε για την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων {…}. Μένει το θέμα της Εμπορικής Τράπεζας και ήδη έχουμε δύο τράπεζες που συζητάμε θετικές και για το υπόλοιπο 25%, αλλά και για τον προσωρινό ΦΠΑ που θα τον πληρώνουμε και στη συνέχεια θα τον παίρνουμε από την Εφορία».

Η παρουσίαση του project του Πάρκου Τεχνολογίας

Τέλος, να υπενθυμίσουμε πως στα Ιωάννινα διοργανώνεται το διήμερο 17 και 18 Νοεμβρίου το Συνέδριο Global Innovation Summit 2022, με την ενεργή συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου.

Για την επιτυχή διοργάνωσή του συνεδρίου που έχει τίτλο: «Ιωάννινα: ένας τόπος καινοτομίας», υπήρξε στενή συνεργασία στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας της Περιφέρειας Ηπείρου με το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της Ελλάδος, τον Πρόεδρο Σίμο Αναστασόπουλο και τη Γενική Διευθύντρια του, Βενετία Κουσία.

Στην εισαγωγική εισήγηση του Συνεδρίου θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά παρουσία των ξένων συνέδρων το project του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας Ηπείρου, από το στέλεχος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Ηπείρου, Νίκο Μπαλτογιάννη.

Με πρόταση της Περιφέρειας έχουν προσκληθεί από τους οργανωτές να συμμετέχουν στο συνέδριο εκτός από τα στελέχη των ελληνικών εταιρειών και στελέχη των ξένων εταιρειών που βρίσκονται στα Ιωάννινα, συμπεριλαμβανομένου και του Dr. Jorg Rockenhauser επικεφαλής της επενδυτικής εταιρίας Permira.

Το συνέδριο οργανώνεται ετησίως με πρωτοβουλία του Οικονομικού Forum των Δελφών στην Αθήνα και την συνεργασία του Global Federation of Competitive Councils (GFCC) με έδρα την Ουάσιγκτον και θα συμμετάσχουν ξένοι εμπειρογνώμονες  και ειδικοί της καινοτομίας.

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος μαζί με τον Δήμαρχο Ιωαννίνων, Μωυσή Ελισάφ, θα καλωσορίσουν  όσους θα συμμετάσχουν στο συνέδριο.

 

Βασίλης Λούπας

 

 

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ