Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου, 2023

ΗΠΕΙΡΟΣ – Τέσσερις μήνες χωρίς θανατηφόρο τροχαίο!

Αν και τον Απρίλιο αυξήθηκαν τα τροχαία ατυχήματα στο οδικό δίκτυο, για έναν ακόμη μήνα η Ήπειρος δεν θρήνησε θύματα στην άσφαλτο – Παρέμειναν στα ύψη οι παραβάσεις του ΚΟΚ

Με στόχο τη διαρκή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών στα ζητήματα οδικής ασφάλειας δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή, τα συγκεντρωτικά και συγκριτικά στοιχεία που αφορούν τροχαία ατυχήματα και παραβάσεις για τον μήνα Απρίλιο, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Έτσι, στην εδαφική αρμοδιότητα της Ηπείρου, σημειώθηκαν τον μήνα που μας πέρασε 13 τροχαία ατυχήματα (έναντι 8 το 2021).
Ειδικότερα, δεν είχαμε κανένα θανατηφόρο τροχαίο (έναντι ενός το 2021), δεν σημειώθηκε κανένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα (όπως και το 2021), ενώ είχαμε 13 τροχαία ατυχήματα με ελαφρύ τραυματισμό ατόμου (έναντι 7 το 2021).
Από τα τροχαία ατυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των νομών, καταγράφηκαν συνολικά 20 παθόντες (έναντι 9 το 2021). Ειδικότερα, τον μήνα που μας πέρασε δεν είχαμε κανέναν νεκρό στην άσφαλτο (έναντι ενός το 2021), κανέναν σοβαρά τραυματία (όπως και το 2021), ενώ είχαμε 20  ελαφρά τραυματίες (έναντι 8 το 2021).
Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων, όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα, ήταν η παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, η παραβίαση ρυθμιστικής πινακίδας STOP και η υπερβολική ταχύτητα.
Παράλληλα και τον Απρίλιο, για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων πραγματοποιήθηκαν συστηματικοί έλεγχοι στο οδικό δίκτυο της Ηπείρου, οι οποίοι είχαν ως αποτέλεσμα να βεβαιωθούν συνολικά 4.903 παραβάσεις, από τις οποίες ξεχωρίζουν οι επικίνδυνες καθώς οδηγούν ευθέως στο τροχαίο ατύχημα ή επηρεάζουν καθοριστικά το αποτέλεσμά του.
Συγκεκριμένα, βεβαιώθηκαν:
1.537 για υπερβολική ταχύτητα
248 για μη χρήση της ζώνης ασφαλείας κατά την οδήγηση
198 για μη χρήση κράνους κατά την οδήγηση
184 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας/ αντικανονικό προσπέρασμα/ αντικανονικό ελιγμό
60 για οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος (μέθη)
49 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση
17 για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη
16 για φθαρμένα ελαστικά.
Σημειώνεται επίσης ότι τον προηγούμενο μήνα βεβαιώθηκαν 132 παραβάσεις για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης, 77 παραβάσεις που αφορούν ανασφάλιστα οχήματα και 506 παραβάσεις επαγγελματικών οχημάτων.

Βασίλης Λούπας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ