Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023

ΚΑΥΣΙΜΑ – Ανεβαίνουν – και πάλι – οι τιμές στην αντλία

Στα 2,087 ευρώ το λίτρο η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης στο νομό Ιωαννίνων, την Τετάρτη

 

Συνεχίζεται το πολεμικό ράλι στις τιμές των καυσίμων στην Ελλάδα, με την βενζίνη να βρίσκεται μια ανάσα από τα 2,1 ευρώ το λίτρο και το πετρέλαιο κίνησης πάνω από τα 2 ευρώ το λίτρο με την κυβέρνηση να εξετάζει την επέκταση της επιδότησης στο diesel και για τον Μάιο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το δελτίο επισκόπησης τιμών καυσίμων του παρατηρητηρίου του υπουργείου Ανάπτυξης, η πανελλαδική μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης έφτασε τα 2,077 ευρώ το λίτρο, με την τιμή του πετρελαίου κίνησης να διαμορφώνεται σε 2,002€/lt.

Στα ύψη παραμένουν στη χώρα και οι τιμές των υπόλοιπων καυσίμων. Συγκεκριμένα, η μέση τιμή διαμορφώθηκε προχθές, ως εξής, για τον νομό Ιωαννίνων:

Αμόλυβδη 95 οκτ.  – 2,087 ευρώ το λίτρο

Αμόλυβδη 100 οκτ. – 2,268 ευρώ το λίτρο

Diesel Κίνησης – 2,010 ευρώ το λίτρο

Υγραέριο κίνησης (Autogas) – 1,150 ευρώ

Diesel Θέρμανσης Κατ’ οίκον – 1,579 ευρώ το λίτρο.

Παράλληλα, οι δυσθεώρητες τιμές των καυσίμων συνεχίζουν να «ματώνουν» καταναλωτές και επαγγελματίες με την κυβέρνηση να ανακοινώνει συμπληρωματικό προϋπολογισμό 2 δισ. ευρώ για τη στήριξη απέναντι στην κρίση της ακρίβειας.

Στο πλαίσιο αυτό, ένα σημαντικό ποσό που αγγίζει τα 400 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθεί για τις αυξημένες δαπάνες του δημοσίου τομέα και του στρατού σε καύσιμα, ενώ από το οικονομικό επιτελείο εξετάζεται η επέκταση της επιδότησης του πετρελαίου κίνησης και για τον μήνα Μάιο.

Υπενθυμίζουμε πως η κυβέρνηση εκτός της επιδότησης που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση για το σύνολο των καυσίμων, ειδικά για το diesel η ενίσχυση θα είναι διπλή, αφού θα υπάρξει έξτρα απευθείας οριζόντια μείωση κατά 15 λεπτά το λίτρο στην αντλία τον Απρίλιο για όλους.

Η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων ώστε οι δικαιούχοι επιδότησης καυσίμων να λάβουν ηλεκτρονική κάρτα (στα πρότυπα του freedom pass) η οποία θα χρησιμοποιείται στα πρατήρια βενζίνης, ανοίγει το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου.

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ