Με καινοτομίες οι φετινές βουλευτικές εκλογές

Όλα έτοιμα, σύμφωνα με το ΥΠΕΣ, για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών – Για πρώτη φορά έχει προβλεφθεί μέριμνα για τη διευκόλυνση πολιτών με κινητικά προβλήματα, ενώ φέτος μπορεί να γίνει ταυτοποίηση των εκλογέων και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας, που είναι στο wallet του κινητού τους

 

Λίγες ώρες απομένουν για να ξεκινήσει η εκλογική διαδικασία της Κυριακής, 21 Μαίου, με εκατομμύρια ψηφοφόρους να ετοιμάζονται να προσέλθουν στις κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές.

Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών διαβεβαίωσε χθες πως «τα πάντα είναι έτοιμα» για την ομαλή διεξαγωγή τους. Οι ψηφοφόροι θα μπορούν να προσέλθουν στις κάλπες από τις 07:00 το πρωί μέχρι τις 19:00 το βράδυ, ενώ εάν σημειωθεί μεγάλη συμφόρηση σε κάποιο εκλογικό τμήμα, ο δικαστικός αντιπρόσωπος που έχει οριστεί θα έχει την δυνατότητα να παρατείνει την ψηφοφορία αντίστοιχα, σημείωσε σε συνέντευξη του, ο κ. Σταυριανουδάκης.

Παρόλο που, στο παρελθόν οι ώρες αιχμής ήταν το πρωί μεταξύ 10:00 και 12:00, φέτος η μεγαλύτερη προσέλευση αναμένεται να σημειωθεί μετά το μεσημέρι μεταξύ 16:00 και 18:00.

Ο κ. Σταυριανουδάκης, υπογράμμισε ότι φέτος για πρώτη φορά έχει προβλεφθεί μέριμνα για τη διευκόλυνση πολιτών με κινητικά προβλήματα.

Ειδικότερα, στα εκλογικά καταστήματα, τα οποία που δεν βρίσκονται στο ισόγειο, θα υπάρχει ειδικός χώρος με προσωπικό του δήμου που θα υποδέχεται τους ψηφοφόρους που δεν είναι σε θέση να ανεβούν σκάλες, θα κάθονται εκεί και στην συνέχεια θα ειδοποιείται ο δικαστικός αντιπρόσωπος να κατέβει, ώστε να ψηφίσει ο πολίτης σε παραβάν και να πάει με τον φάκελο πίσω στο εκλογικό τμήμα ο δικαστικός για να τον ρίξει στην κάλπη.

Επιπλέον, φέτος μπορεί να γίνει ταυτοποίηση των εκλογέων και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας, που είναι στο wallet του κινητού τους, αλλά αυτό μπορεί να δημιουργήσει μια χρονική καθυστέρηση.

Επειδή αυτό είναι διαδικασία που γίνεται για πρώτη φορά, διευκρίνισε ότι χρειάζεται να έχουν και οι δύο smartphone, δηλαδή και ο δικαστικός αντιπρόσωπος και φυσικά ο πολίτης που θα ψηφίσει.

Θα πρέπει να σκανάρει τον κωδικό του, έτσι ώστε να επιβεβαιώσει τα στοιχεία του ψηφοφόρου, να κρατήσει το κινητό του μέχρι την ώρα που θα πάει για να ψηφίσει. Αυτό, μπορεί να καθυστερήσει τη διαδικασία εάν διενεργηθεί σε χρονικά διαστήματα, όπου σημειώνεται μεγάλη κίνηση και θα είναι στην κρίση του δικαστικού αν θα το μπορέσει με αυτό τον τρόπο ή θα ζητήσει κανονικά επίδειξη ταυτότητας, διπλώματος ή διαβατηρίου, εξήγησε ο κ. Σταυριανουδάκης.

10.000 πολίτες στις ηλικίες 110 και 116 ετών

Παράλληλα, αναφορικά με τους εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους, ο κ. Σταυριανουδάκης, ανέφερε ότι ανάμεσά τους, υπάρχουν περίπου 10.000 πολίτες στην ηλικιακή κατηγορία μεταξύ 110 και 116, ενώ συνολικά οι αιωνόβιοι είναι οπωσδήποτε πολύ περισσότεροι από αυτούς, παρότι εδώ και περίπου 10 χρόνια εφαρμόζεται η διαδικασία του να κόβονται πάνω από 116 ετών, αυτόματα, καθώς παλιότερα, τόνισε, υπήρχαν εγγεγραμμένοι ηλικίας ακόμα και 140 ετών.

«Αφενός μεν δεν διαγράφονταν στο παρελθόν όσοι έχουν αποβιώσει σε νησιά ή σε μικρά χωριά ή δεν ήταν ανάγκη εμπράγματων δικαιωμάτων ώστε οι συγγενείς να το δηλώσουν, όπως επίσης και οι θάνατοι του εξωτερικού, γιατί είχαν πλέον κόψει δεσμούς με την Ελλάδα, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να αναφέρονται αρκετοί αιωνόβιοι» τόνισε χαρακτηριστικά.

Η ψηφοφορία των Ελλήνων του εξωτερικού

Μία ημέρα νωρίτερα, σήμερα Σάββατο 20 Μαΐου, θα διεξαχθεί η ψηφοφορία των 22.816 Ελλήνων που εγγράφηκαν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

Η ψηφοφορία σε κάθε ένα από τα 99 εκλογικά τμήματα που συγκροτήθηκαν σε 85 πόλεις 35 χωρών ανά την υφήλιο, θα γίνει ενώπιον εφορευτικής επιτροπής, που θα αποτελείται από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής, ως πρόεδρο και από τρεις εκλογείς από αυτούς που έχουν περιληφθεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού.

Εκλογικά κέντρα αποτελούν κυρίως κτήρια των ελληνικών αρχών, γραφεία ιερών ναών της ελληνορθόδοξης εκκλησίας και κτήρια ή καταστήματα ελληνικών κοινοτήτων, συλλόγων ή άλλων ελληνικών οργανώσεων.

Για την ψηφοφορία των εκλογέων του εξωτερικού χρησιμοποιούνται τα ψηφοδέλτια Επικρατείας και ως εκ τούτου δεν σημειώνουν σταυρό προτίμησης παραπλεύρως του ονόματος των υποψηφίων. Όταν κλείσουν οι κάλπες οι εφορευτικές επιτροπές καταμετρούν τους φακέλους, χωρίς να τους ανοίξουν.

Οι εκλογικοί σάκοι με τα ψηφοδέλτια των ομογενών θα μεταφερθούν την επομένη αεροπορικώς στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και από εκεί, με συνοδεία Αστυνομίας, στο Εφετείο Αθηνών, όπου θα ανοιχτούν και θα γίνει η διαλογή των ψήφων όταν κλείσουν οι κάλπες στην ελληνική επικράτεια.

Η μετάδοση των αποτελεσμάτων

Μικρότερης διάρκειας θα είναι η αγωνία για το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της 21ης Μαΐου καθώς οι νέες δυνατότητες που προσέθεσε φέτος η SingularLogic δίνουν τη δυνατότητα η πρώτη εκτίμηση να είναι εφικτή εντός μόλις 90 λεπτών από τη στιγμή που θα κλείσουν οι κάλπες.

«Μέχρι τις 8.30 μ.μ. θα έχουμε την πρώτη εκτίμηση για τα αποτελέσματα των εκλογών» αναφέρει ο Δημήτρης Μπακάκος, Γενικός Διευθυντής της SingularLogic, της εταιρείας που τα τελευταία 42 χρόνια έχει την ευθύνη της συνολικής διαχείρισης του έργου της συγκέντρωσης και μετάδοσης των εκλογικών αποτελεσμάτων, για λογαριασμό του Υπουργείου Εσωτερικών.

Παράλληλα και επικουρικά, τα εκλογικά αποτελέσματα θα αποστέλλονται με την χρήση ειδικού πληροφοριακού συστήματος ΙΡΙΔΑ 2.0, μέσω των Δήμων στις Περιφέρειες, οι οποίες θα τα μεταδίδουν τηλεφωνικά στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Οι αποζημιώσεις υπαλλήλων ΥΠΕΣ και Δήμων

Εν τω μεταξύ, το ύψος της εκλογικής αποζημίωσης που θα λάβουν τα ειδικά εκλογικά συνεργεία που θα απασχοληθούν για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών κατά την προπαρασκευή και διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών της 21ης Μαΐου καθορίστηκε με Κοινή Υπουργική Απόφαση της υπηρεσιακής υπουργού Εσωτερικών Καλλιόπης Σπανού και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη.

Ειδικότερα, η ειδική εκλογική αποζημίωση των κατηγοριών των υπαλλήλων που θα συγκροτήσουν τα εν λόγω συνεργεία καθορίζεται στο ποσό των 2.070 ευρώ ανά υπάλληλο εκτός από εξαιρέσεις, όπως των υπαλλήλων των Δήμων που θα αποζημιωθούν με 200 ευρώ.

Επίσης, η αποζημίωση των υπαλλήλων του υπουργείου Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας – Θράκης) καθορίζεται στα 1.200 ευρώ, του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης στα 560 ευρώ, της 1ης Υπηρεσίας Επιτρόπου Τομέα Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη και για της Υπηρεσίας Επιτρόπου του υπουργείου Εσωτερικών – Τομέα Μακεδονίας – Θράκης στα 1.200 ευρώ. Για την επίτροπο της 1ης Υπηρεσίας Επιτρόπου Τομέα Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη που εδρεύει στην Αθήνα η ειδική εκλογική αποζημίωση καθορίζεται στο ποσό των 3.000 ευρώ και για την αναπληρώτρια Επίτροπο της Υπηρεσίας Επιτρόπου του υπουργείου Εσωτερικών – Τομέα Μακεδονίας – Θράκης 2.070 ευρώ.

Οι υπάλληλοι του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, του e-ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ, που μετέχουν στα ειδικά εκλογικά συνεργεία θα λάβουν αποζημίωση 400 ευρώ, οι υπαλλήλων των Περιφερειακών Διευθύνσεων Ιθαγένειας του υπουργείου Εσωτερικών 1.200 ευρώ και των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων 370 ευρώ.

Για τους υπαλλήλους του υπουργείου Εσωτερικών (τομέα Εσωτερικών) που υπηρετούν ή απασχολούνται στις Διευθύνσεις Διοικητικής Υποστήριξης, (έως 66 άτομα), Προϋπολογισμού και Οικονομικής Διαχείρισης, (έως 20), Προμηθειών και Υποδομών, (έως 33), Εκλογών, (έως 54), Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, (έως 35), συμπεριλαμβανομένων των αρμόδιων Γενικών Διευθυντών, στις λοιπές Διευθύνσεις και μονάδες του υπουργείου Εσωτερικών, έως 20 άτομα), καθορίζεται στο ποσό των 3.000 ευρώ.

 

Βασίλης Λούπας