Δευτέρα, 27 Ιουνίου, 2022

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ – Φιλόδοξο πρόγραμμα για την κατάρτιση των κρατούμενων

Μετά από πρωτοβουλία του ΚΕΚ Ιωαννίνων του ΟΑΕΔ σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής

 

Ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που αφορά την κατάρτιση των κρατούμενων στα Καταστήματα Κράτησης Ιωαννίνων και Κέρκυρας αντίστοιχα, βρίσκει εφαρμογή μετά από πρωτοβουλία του ΚΕΚ Ιωαννίνων του ΟΑΕΔ σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής.

Πρόκειται για τέσσερα συνολικά προγράμματα κατάρτισης, δύο σε κάθε Κατάστημα, για 15 καταρτιζόμενους κάθε φορά, το πρώτο εκ των οποίων ξεκίνησε τη λειτουργία του τη Δευτέρα στα Ιωάννινα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ioannina TV, ο πρώτος στόχος που φιλοδοξεί να πετύχει το πρόγραμμα είναι προφανώς η κατάρτιση και πιστοποίηση των κρατούμενων, ώστε να έχουν τη δυνατότητα της αναζήτησης εργασίας μετά την αποφυλάκισή τους.

Ο δεύτερος στόχος όμως αφορά τις εγκαταστάσεις των Καταστημάτων Κράτησης που θα βελτιωθούν στο πλαίσιο του προγράμματος κατάρτισης.

Το ενδιαφέρον των κρατουμένων να μετέχουν στα προγράμματα κατάρτισης είναι ήδη μεγάλο, ενώ οι διευθύνσεις των Καταστημάτων Κράτησης έχουν εξετάσει και τη χρονική διάρκεια των ποινών τους, ώστε να διασφαλιστεί, ότι θα παρακολουθήσουν ως το τέλος το πρόγραμμα και θα λάβουν και την πιστοποίηση.

Στο Κατάστημα Κράτησης Ιωαννίνων βρέθηκαν το πρωί, ο διευθυντής του ΚΕΚ ΟΑΕΔ Αργ. Κύρκος, που συναντήθηκε με τον προϊστάμενο της διεύθυνσης των φυλακών Δημ. Γκοβίλα και τον αρχιφύλακα και πρόεδρο του Συλλόγου των Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Χρ. Αυδίκο.

«Ο πρώτος σκοπός είναι να μάθουν οι κρατούμενοι μία τέχνη, να λάβουν την πιστοποίηση και να έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν μετά την αποφυλάκισή τους. Ο δεύτερος είναι να γίνουν κάποιες εργασίες στο εσωτερικό του κτιρίου, αλλά και εξωτερικά, που θα βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης των κρατούμενων», ανέφερε ο κ. Γκοβίλας.

Ο κ. Κύρκος από το ΚΕΚ ΟΑΕΔ στάθηκε περισσότερο στη δυνατότητα της κατάρτισης που δίνεται στους κρατούμενους, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «και ένας μόνο να βρει δουλειά μετά την αποφυλάκισή του, θα είναι τεράστιο κέρδος για όλους. Να βγει από εδώ έχοντας αποκομίσει ένα τεράστιο όφελος, για να μην επιστρέψουν στην παρανομία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο κ. Αυδίκος τόνισε, ότι οι εργασίες που θα γίνουν, αναμένεται να συμβάλλουν καθοριστικά στη βελτίωση των συνθηκών κράτησης, τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθεί και να τεθεί σε λειτουργία το νέο Κατάστημα Κράτησης στην περιοχή της Κόντσικας.

Παράλληλα, στο Κατάστημα Κράτησης Ιωαννίνων φιλοξενούνται λιγότεροι από 100 κρατούμενοι, αυτήν την περίοδο, με τον κ. Γκοβίλα να τονίζει πως στόχος είναι να μειωθεί κι άλλο αυτός ο αριθμός, ώστε να βελτιωθούν περαιτέρω και οι συνθήκες διαβίωσής τους.

 

 

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ