Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2022

ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ – «Όχι» σε απαλλοτριώσεις και χάραξη ποδηλατόδρομου

Δεκάδες θιγόμενοι ιδιοκτήτες συμμετείχαν στη συνάντηση του άτυπου Συντονιστικού – Κατηγορηματικά αντίθετοι οι ιδιοκτήτες στις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις και στην προοπτική της διατήρησης της χάραξης του παραλίμνιου πεζόδρομου – ποδηλατόδρομου, χωρίς επανακαθορισμό της οριοθέτησης της λίμνης

 

 

 

Στα… κάγκελα εξακολουθούν να βρίσκονται δεκάδες ιδιοκτήτες ακινήτων προς απαλλοτρίωση στην περιοχή του Μάτσικα, καθώς επίσης και πολλοί άλλοι από τις παραλίμνιες περιοχές Λογγάδων, Αμφιθέας, και Περάματος, οι οποίο το απόγευμα της Τετάρτης συμμετείχαν στη συνάντηση του άτυπου Συντονιστικού, που έχει συσταθεί, προκειμένου να ενημερώνει για τις εξελίξεις και κυρίως για τις ενέργειες αντίδρασης.

Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών διαφωνούν κατηγορηματικά στη διαδικασία των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων, που υλοποιεί ο Δήμος Ιωαννιτών, όπως επίσης διαφωνούν και στο ενδεχόμενο της διατήρησης της χάραξης του παραλίμνιου πεζόδρομου – ποδηλατόδρομου, χωρίς επανακαθορισμό της οριοθέτησης της λίμνης.

Σε εκτενές ρεπορτάζ του Ioannina TV, από τη συνάντηση των κατοίκων, η οποία έγινε σε κλίμα έντασης και δυσαρέσκειας απέναντι στον Δήμο Ιωαννιτών, φάνηκε ξεκάθαρα πως κανείς τους δεν είναι διατεθειμένος να παρατήσει τα όπλα, αποδεχόμενος την σχεδόν δωρεάν και εκβιαστική παραχώρηση των ιδιοκτησιών τους, για την κατασκευή του έργου, του πεζόδρομου – ποδηλατόδρομου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αφού υπήρξε και σχετική ενημέρωση από τη συντονιστική επιτροπή και από νομικό σύμβουλο, αποφασίστηκε όπως ο καθένας εκ των θιγόμενων που παραλαμβάνει το ειδοποιητήριο της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, να υποβάλλει ένσταση εντός 10ημέρου, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν ομαδικές ενστάσεις στον Δήμο Ιωαννιτών και στην Περιφέρεια, με ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και κατάθεσης αγωγών σε βάρος πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων.

Από την άλλη, η δημόσια τοποθέτηση του δημάρχου της πόλης κ. Ελισάφ, το βράδυ της Τρίτης στο Ioannina TV, ότι είναι ελάχιστοι εκείνοι που αντιδρούν με την πλειονότητα να περιμένει χρόνια τη διαδικασία των αποζημιώσεων, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και αποδοκιμασίες στη συνάντηση, επιβεβαιώνοντας, ότι το κλίμα είναι ιδιαίτερα τεταμένο, ειδικά στις σχέσεις με τη δημοτική αρχή, αλλά και με το σύνολο των άλλων παραγόντων, που έχουν εμπλακεί και από τους οποίους ζητούν να πάρουν ξεκάθαρη θέση στο ζήτημα.

Για την απαλλοτρίωση

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ioannina TV, κανείς εκ των παριστάμενων δεν υποστήριξε, ότι υπάρχει περίπτωση να αποδεχθεί τη διαδικασία, ενώ ακόμη και εκείνοι που θα το σκέφτονταν να παρατήσουν την υπόθεση και να μη διεκδικήσουν την παραμικρή δικαίωση, έλεγαν, ότι οι αποζημιώσεις είναι ψίχουλα.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι για έκταση εννέα στρεμμάτων προβλέπεται ποσό αποζημίωσης 2.000 ευρώ, ενώ σε άλλη περίπτωση για έκταση τεσσάρων στρεμμάτων, με «μέτωπο» 180 μέτρων στη λίμνη, η αποζημίωση φτάνει τις 2.300 ευρώ.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών στον Μάτσικα κ. Κουτσής έκανε λόγο για «έκτρωμα» που δεν πρόκειται να εφαρμοστεί, αλλά θα υπάρξει άμεση και καθοριστική αντίδραση, με συντονισμένο τρόπο και διαδικασία.

Με τη σειρά του ο Παντελής Κολόκας με την ιδιότητα και του προέδρου της Ε.Δ. του ΠΕΑΚΙ, εκτάσεις του οποίου επίσης απαλλοτριώνονται στη Λιμνοπούλα, όπως και του ΝΟΙ, με την πρόεδρό του κα Παλαιοπάνου να είναι παρούσα, τόνισε, ότι η δημοτική αρχή δεν έχει αντιληφθεί, ότι οι κάτοικοι και ιδιοκτήτες θέλουν το έργο και παραχωρούν δωρεάν τις εκτάσεις που χρειάζονται για αυτό, δεν αποδέχονται όμως τη δήμευση των περιουσιών τους.

Χαρακτήρισε ακόμη «μέγιστο ψέμα» το επιχείρημα της δημοτικής αρχής, ότι δεν είναι εύκολη η διαδικασία του επανακαθορισμού της Παμβώτιδας, υπενθυμίζοντας τουλάχιστον άλλες τρεις περιπτώσεις την τελευταία δεκαετία, που έγινε επανακαθορισμός, με την υποβολή μάλιστα αιτήματος του Δ. Ιωαννιτών ή της ΔΗΑΝΕΤΑΙ.

Παρουσίασε ακόμη και έγγραφο της Περιφέρειας Ηπείρου από το 2019 με το οποίο ζητά από την Κτηματική Υπηρεσία τον επανακαθορισμό των ορίων της όχθης , παλιάς όχθης και παρόχθιας ζώνης της Παμβώτιδας, και τη νομιμοποίηση των αθλητικών εγκαταστάσεων κωπηλασίας στο χώρο του ΕΑΝΚΙ.

Στη συνάντηση τοποθετήθηκαν ακόμη και κάτοικοι και ιδιοκτήτες και άλλων περιοχών περιμετρικά της Παμβώτιδας, που τόνισαν και αυτοί, ότι  χάραξη του ποδηλατόδρομου δημεύει στην ουσία και στην πράξη περισσότερα από 1.200 στρέμματα καλλιεργειών εντός της γης υψηλής παραγωγικότητας.

Ο Μ. Ελισάφ

Τέλος, να αναφέρουμε πως στη δημόσια τοποθέτησή στο Ioannina TV το βράδυ της Τρίτης ο κ. Ελισάφ, ερωτηθείς σχετικά με το θέμα διατύπωσε σαφείς και ξεκάθαρες αιχμές προς την ηγεσία του υπ Περιβάλλοντος, λέγοντας πως ουδέποτε κανείς ενημέρωσε τη δημοτική αρχή και τον ίδιο προσωπικά, ώστε να αναστείλει τη διαδικασία, περιμένοντας μία πιθανή, νέα οριοθέτηση.

«Ας βγει δημόσια όποιος το υποστηρίζει αυτό και να πει αν μου ζήτησε κάτι ή αν έστειλε κάποιο έγγραφο στον Δήμο. Ο Δ. Ιωαννιτών υλοποιεί ένα δρομολογημένο έργο εδώ και χρόνια. Προσωπικά, δεν έχω κάποια ένδειξη, ότι θα γίνει νέα οριοθέτηση. Αν το θέλει όμως η Πολιτεία, ας προχωρήσει. Ιδού η Ρόδος. Δεν πιστεύω, ότι θα γίνει νέα οριοθέτηση. Εδώ, περιμένουμε χρόνια το Π.Δ της λίμνης και δεν έχει έρθει ακόμη τίποτε», σημείωσε μεταξύ άλλων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ