Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου, 2023

«Κέντρο αναφοράς» για τον τουρισμό τα Ιωάννινα

Ευοίωνες και για τη νέα χρονιά οι προοπτικές ανάπτυξης του τουριστικού προϊόντος – Σημαντικό πλεονέκτημα για την περιοχή μας η μεγάλη αύξηση της επισκεψιμότητας τη χρονιά που πέρασε

 

Συνεχώς και πιο ψηλά φαίνεται πως «βαδίζει» το τουριστικό προϊόν των Ιωαννίνων, κάτι το οποίο αποδείχθηκε περίτρανα με την ιδιαίτερα αυξημένη επισκεψιμότητα του 2022.

Την ίδια στιγμή όμως η πόλη και ο νομός Ιωαννίνων έχουν ιδιαίτερα ευοίωνες προοπτικές για να βάλουν τον πήχη του τουρισμού ακόμη πιο πάνω, προοπτικές που προκύπτουν από τη βελτίωση των έργων υποδομής, όπως η ολοκλήρωση του άξονα της Ιόνιας οδού, καθώς τα έργα υποδομής, μπορούν να οδηγήσουν τα Ιωάννινα σε μία «πρωτόγνωρη ανάπτυξη», όπως αναφέρθηκε στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων.

Παράλληλα, μία ακόμη παράμετρος των αισιόδοξων προοπτικών είναι και αυτή της περιβαλλοντικής διάστασης, κριτήριο με το οποίο όλο και περισσότεροι επισκέπτες επιλέγουν και λαμβάνουν υπόψιν για την επιλογή του προορισμού των διακοπών τους.

Τη διάσταση αυτή ανέπτυξε στη Γενική Συνέλευση ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, κάνοντας λόγο για ένα νέο στοιχείο που προσδίδει προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προϊόν της Ηπείρου.

«Ο τουρισμός είναι μέρος από τα σπλάχνα της κοινωνίας μας. Οι πρωτιές που καταγράφουν τα ξενοδοχεία και τα καταλύματα στους δείκτες ικανοποίησης των επισκεπτών, είναι ένα χαρακτηριστικό στοιχείο και πλεονέκτημα για την περιοχή μας, όπως όμως είναι και η περιβαλλοντική διάσταση. Αυτό το στοιχείο καθοδηγεί τη νέα γενιά πλέον στην επιλογή του προορισμού τους. Επιλέγουν την τοποθεσία αλλά και τα καταλύματα με γνώμονα το φυσικό περιβάλλον, την αειφορία και τη βιωσιμότητα της επιχείρησης. Με την υλοποίηση των έργων υποδομής όπως η Ιόνια οδός που δημοπρατείται εντός των επόμενων ημερών, σε συνδυασμό με τη συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων, μπορούμε να πετύχουμε πολλά περισσότερα και αντίστοιχα να περιμένουμε ακόμη καλύτερες ημέρες για τον τουρισμό και την τοπική οικονομία», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Αμυράς.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος επίσης ανακοίνωσε πως επίκειται η αδειοδότηση της πρώτης στην Ελλάδα πίστας αεροπτεριστών, ενώ θα ακολουθήσει και η Υπουργική Απόφαση για την προστασία του ποταμού Αώου.

Οι στόχοι

Έτσι, το απόγευμα της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων με τον πρόεδρο Στάθη Σιούτη να αναφέρεται στον ηγετικό ρόλο του τουρισμού στην ανάπτυξη της τοπικής και της εθνικής οικονομίας.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 30 ετών από την ίδρυσή της, ο κ. Σιούτης εξέφρασε ευχαριστίες προς τα ιδρυτικά μέλη της Ένωσης.

Ακολούθως, αναφέρθηκε στις προοπτικές ανάπτυξης του τοπικού τουριστικού προϊόντος και στη σημασία των συνεργασιών για την επίτευξη βέλτιστων αποτελεσμάτων.

Όπως τόνισε ο κ. Σιούτης, οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της Ηπείρου ήρθαν πρώτες σε έρευνα του ΙΝΣΕΤΕ τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2022 σε σημαντικούς δείκτες ποιότητας, αποδεικνύοντας για ακόμα μια φορά το υψηλό επίπεδο των παροχών τους. Επιπλέον, υπογράμμισε πως τα επόμενα χρόνια τουριστικά, επιχειρηματικά και εμπορικά, η πόλη των Ιωαννίνων, ο νομός και η Ήπειρος θα καταστούν ως ένας από τους σημαντικότερους κόμβους στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Στους χαιρετισμούς τους, εκπρόσωποι των φορέων της αυτοδιοίκησης μεταξύ των οποίων ο αντιπεριφερειάρχης Στράτος Ιωάννου και ο αντιδήμαρχος αρμόδιος για θέματα τουριστικής ανάπτυξης στον δήμο Ιωαννιτών, Γιώργος Λώλης, στάθηκαν στην ανάγκη της συνεργασίας των φορέων ώστε ο προορισμός «Ήπειρος» να είναι το επίκεντρο της προσπάθειας διεθνούς και εγχώριας προβολής.

Χαιρετισμό απηύθυναν ακόμη, ο βουλευτής Σταύρος Καλογιάννης, δήμαρχοι και εκπρόσωποι δήμων της Π.Ε. Ιωαννίνων.

Ακόμη, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνος Τασούλας και οι βουλευτές Μαρία Κεφάλα και Μερόπη Τζούφη λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, απέστειλαν ευχαριστήριες επιστολές.

Βραβεύσεις προσωπικοτήτων

Ακολούθησαν οι βραβεύσεις προσωπικοτήτων, που ξεχώρισαν για την προσφορά και το έργο τους στην προώθηση και ανάπτυξη  του τουριστικού προϊόντος του νομού και της Ηπείρου, με έμφαση στον αθλητικό και τηλεοπτικό τουρισμό, ενώ βραβεύτηκε και το πρώτο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης, ως ελάχιστη αναγνώριση του έργου και της προσφοράς του.

Βραβεία απονεμήθηκαν στη μνήμη του επιχειρηματία Κων. Μήτση, στη μνήμη του Παύλου Βρέλλη, στον συγγραφέα του βιβλίου που έγινε και τηλεοπτική σειρά «Σασμός» Σπυρ. Πετρουλάκη, στον σκηνοθέτη Μαν. Μανουσάκη για την ανάδειξη της περιοχής με την τηλεοπτική σειρά «Άγγιγμα Ψυχής» και στο Ioannina Lake Run.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την κοπή της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας.

 

 

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ