Δευτέρα, 29 Μαΐου, 2023

ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ «ΣΧΕΔΙΑ» – Καμπανάκι για την αύξηση των «ναρκωτικών διασκέδασης»

Σύμφωνα με στοιχεία τα τελευταία χρόνια φαίνεται να μειώνεται η χρήση ηρωίνης και να αυξάνονται ιδιαίτερα τα «ναρκωτικά της διασκέδασης», κυρίως κοκαΐνη και συνθετικά διεγερτικά ναρκωτικά – Χαμηλότερα στην Ήπειρο σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα τα ποσοστά χρήσης κάποιας παράνομης ουσίας στους μαθητές

 

Στοιχεία που προβληματίζουν, αλλά και που φέρνουν στην επιφάνεια το πως οι μαθητές στην Ήπειρο αντιμετωπίζουν τις παράνομες ουσίες, έδωσε στη δημοσιότητα το Κέντρο Πρόληψης «Σχεδία».

Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν χθες από τον Επιστημονικό Υπεύθυνο του Κέντρου Πρόληψης Βασίλη Κούτρα στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε η διοίκηση του Κέντρου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και την σημερινή εκδήλωση στα Ιωάννινα.

Ειδικότερα, η αύξηση της χρήσης ουσιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας και οι αλλαγές στις προτιμήσεις των χρηστών είναι κάποιες από τις νέες προκλήσεις, που καλείται να αντιμετωπίσει η επιστημονική κοινότητα, όπως τόνισε ο επιστημονικά υπεύθυνος του Κέντρου κ. Κούτρας, ο οποίος έδωσε και μια… πρόγευση της ομιλίας του με θέμα «Οι κοινωνικοπολιτικές διαστάσεις της εξάρτησης και της διαχείρισής της».

«Τα τελευταία χρόνια φαίνεται να μειώνεται η χρήση ηρωίνης και να αυξάνονται ιδιαίτερα τα “ναρκωτικά της διασκέδασης”, κυρίως κοκαΐνη και συνθετικά διεγερτικά ναρκωτικά. Επίσης, κατά τη διάρκεια της πανδημίας αυξήθηκε η παραγωγή και η κυκλοφορία νέων συνθετικών ναρκωτικών. Χημικές ουσίες που δεν ανήκουν στην κατηγορία των παράνομων ναρκωτικών και, μέχρι το σύστημα να τις καταγράψει, κυκλοφορούν ευρέως και αγοράζονται μέσω του διαδικτύου», ανέφερε ο κ. Κούτρας, ενώ στάθηκε και στο ότι ένας σημαντικός αριθμός εφήβων μπαίνει στην κάνναβη, χωρίς προηγουμένως να έχει επαφή με το τσιγάρο ή το αλκοόλ.

Μείζον θέμα είναι και το φαινόμενο της συνεξάρτησης. «Παρατηρούμε παιδιά που καπνίζουν κάνναβη ή παίρνουν διεγερτικές ουσίες, στο πλαίσιο της κουλτούρας διασκέδασης, ταυτόχρονα είναι πολλές ώρες στο διαδίκτυο και ενδέχεται να είναι εξαρτημένοι σε ηλεκτρονικά παιχνίδια, κοινωνικά δίκτυα, τζόγο κ.λπ. Φαίνεται πως όχι μόνο έχουμε νέες εξαρτήσεις, αλλά να συνυπάρχουν», ανέφερε.

Για τις παράνομες ουσίες

Παράλληλα, χαμηλότερα είναι στην Ήπειρο και ειδικότερα στα Ιωάννινα σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα τα ποσοστά χρήσης κάποιας παράνομης ουσίας στους μαθητές, όπως επίσης στο καθημερινό κάπνισμα τσιγάρου και στη μέθη από αλκοόλ.

Τα στοιχεία προέκυψαν από την πανελλήνια έρευνα στο σχολικό πληθυσμό για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών που επαναλαμβάνεται κάθε τέσσερα χρόνια και επιβεβαιώνουν προηγούμενες έρευνες που φέρνουν ξανά πιο χαμηλά τα ποσοστά και στην Ήπειρο και στο νομό Ιωαννίνων.

Ένας από τους αδιαμφισβήτητους παράγοντες που έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο σε αυτό είναι η συνεισφορά του Κέντρου Πρόληψης Σχεδία με την καθοριστική συνδρομή του στον τομέα της πρόληψης, της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας.

Αναλυτικά στα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Κούτρας στη χρήση παράνομων ουσιών η Ήπειρος στους μαθητές 16-18 ετών έχει τα χαμηλότερα ποσοστά (10%) σε σχέση με τον πανελλαδικό μέσο όρο που είναι 15,9%.

Αντίστοιχα στο καθημερινό κάπνισμα τσιγάρου σε μαθητές 16-18 ετών η Ήπειρος εμφανίζει ποσοστό 9,7% με τον πανελλαδικό μέσο όρο να είναι 14,7%. Τέλος στη μέθη από αλκοόλ μέχρι τρεις φορές τους τελευταίους δώδεκα μήνες η Ήπειρος και πάλι έχει το μικρότερο ποσοστό (6,9%) έναντι 9,1% του πανελλαδικού μέσου όρου.

«Τα στοιχεία αυτά με μικρές διακυμάνσεις είναι διαχρονικά και αυτό για εμάς δείχνει το σημαντικό έργο του Κέντρου Πρόληψης σε όλη την Ήπειρο και ειδικότερα στα Ιωάννινα», ανέφερε ο κ. Κούτρας.

Η σημασία της πρόληψης

Ένα σημαντικό κομμάτι της ημερίδας θα είναι αφιερωμένο στη σημασία της πρόληψης για την αποφυγή των εξαρτήσεων και ειδικότερα στον ρόλο που έχει διαδραματίσει η «Σχεδία» διαχρονικά.

Στο θέμα αυτό θα αναφερθούν ειδικότερα τα μέλη της επιστημονικής ομάδας του Κέντρου Πρόληψης, η κοινωνιολόγος MSc Καλλιόπη Κομνηνού και η ψυχοπαιδαγωγός MSc Ψυχιατρικής και Παιδοψυχιατρικής Ερασμία Φείδη, με την πρώτη να αναπτύσσει το θέμα «Βασικές αρχές και αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων πρόληψης των εξαρτήσεων» και τη δεύτερη να μιλά με θέμα «Καθολικές, επικεντρωμένες και ενδεδειγμένες προληπτικές παρεμβάσεις του Κέντρου Πρόληψης “Σχεδία”.

«Το έργο της “Σχεδίας” στην πρόληψη είναι διαχρονικό και υπάρχει ένα σημαντικό, θετικό κοινωνικό αποτύπωμα για τους ωφελούμενους. Οφείλουμε να δώσουμε ένα χέρι βοηθείας σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα εξαρτήσεων, για να βγουν από αυτόν τον κόσμο. Και αυτό πρέπει να ξεκινάει από τη νεαρή ηλικία, μέσα από τα σχολεία και εκεί εντοπίζουμε διαχρονικά τις παρεμβάσεις μας», ανέφερε ο αντιπρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης Βασίλης Γοργόλης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου στο Δ.Σ. της «Σχεδίας» Ανθή Μάστακα, η οποία επισήμανε πως το πρόβλημα των εξαρτήσεων αφορά κυρίως τους νέους, πολλοί εκ των οποίων έρχονται αντιμέτωποι και με τη δικαιοσύνη με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη ζωή τους. «Όλοι μας, από οποιαδήποτε κομμάτι κι αν εκπροσωπούμε αυτή την κοινωνία, οφείλουμε να δώσουμε στα νέα παιδιά την ευκαιρία να ζήσουν και να προλάβουν την οποιαδήποτε εμπλοκή με κάθε εξάρτηση», τόνισε χαρακτηριστικά.

Εκδήλωση ενημέρωσης

Τέλος, σήμερα Τετάρτη 22 Ιουνίου στις 18.00 στο Grand Serai το Κέντρο Πρόληψης Σχεδία πραγματοποιεί μία ανοιχτή εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών.

Για την εκδήλωση και τις πρωτοβουλίες του Κέντρου Πρόληψης μίλησαν η πρόεδρος του Δ.Σ. Σοφία Μαρκούλα, ο αντιπρόεδρος Β. Γοργόλης και η ταμίας και εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων στο Δ.Σ. Ανθή Μάστακα.

«Η ημερίδα αποβλέπει να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει το κοινό της πόλης, με τη σημασία της να είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς οργανώνεται σε μια περίοδο, που το αποτύπωμα της πανδημίας έχει επιτείνει τις καθημερινές δυσκολίες και εντείνει το πρόβλημα των εξαρτήσεων», τόνισε η πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης «Σχεδία» Σοφία Μαρκούλα, σημειώνοντας πως θα υπάρξει η δυνατότητα μιας ουσιαστικής συζήτησης για τις αιτίες του προβλήματος των εξαρτήσεων, που ταλανίζουν την κοινωνία μας και ιδιαίτερα το πιο ζωντανό κομμάτι της κοινωνίας, τη νεολαία.

Ειδική αναφορά έκανε στον προσκεκλημένο ομιλητή Συντονιστής Διευθυντής ΕΣΥ Τμημάτων Απεξάρτησης του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, πρώην επιστημονικά υπεύθυνος του προγράμματος εναλλακτικής θεραπείας εξαρτημένων ατόμων «Αργώ», νευρολόγο-ψυχίατρο δρ. Παναγιώτης Γεωργάκας, ο οποίος θα μιλήσει με θέμα «Εξάρτηση: μια προσωπική επιλογή. Απεξάρτηση: μια συλλογική προσπάθεια».

 

Βασίλης Λούπας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ