Κυριακή, 28 Μαΐου, 2023

ΚΛΕΙΣΤΟ ΞΙΦΑΣΚΙΑΣ – Νέες λεπτομέρειες για την χωροθέτησή του

Στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, ο Αλ. Καχριμάνης, έκανε γνωστό πως το ακίνητο που σχεδιάζεται να χωροθετηθεί το Κλειστό είναι διακριτό από το υπόλοιπο Αγρόκτημα Κατσικά και απαιτείται η καθ’ ύψος υπέρβαση – Οριστικά «ναι» στον ανισόπεδο κόμβο στη Νιάρχου

 

 

Σε σημαντικά ζητήματα που αφορούν τους δύο οδικούς άξονες που κατασκευάζονται στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, αλλά και στην χωροθέτηση του Κλειστού της Ξιφασκίας στον Κατισκά, αναφέρθηκε χθες ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας.

Ειδικότερα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Ηπείρου ήταν εκείνα που πρώτα ενημερώθηκαν από τον Περιφερειάρχη για τις προθέσεις και ουσιαστικά τις αποφάσεις και τον σχεδιασμό που υλοποιεί ήδη η Περιφέρεια αναφορικά με την χωροθέτηση του Κλειστού Ξιφασκίας στις εγκαταστάσεις της πρώην ΔΕΛΙ στα όρια της Τ.Κ Ανατολής του δήμου Ιωαννιτών.

Στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής την Παρασκευή, και κατόπιν σχετικών ερωτημάτων, ο Αλ. Καχριμάνης υποστήριξε, ότι το συγκεκριμένο ακίνητο που σχεδιάζεται να χωροθετηθεί το Κλειστό είναι διακριτό από το υπόλοιπο Αγρόκτημα Κατσικά, που έχει παραχωρηθεί από το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης στην Περιφέρεια Ηπείρου για 35 χρόνια, είναι χαρακτηρισμένος ως χώρος τουρισμού και αθλητισμού, ενώ δίπλα του υπάρχουν κατοικίες. Πρόσθεσε, ότι το μόνο που θα απαιτηθεί για την εγκατάσταση του Κλειστού είναι η καθ’ ύψος υπέρβαση, (σ.σ το ύψος του Κλειστού είναι 23 μέτρα!) όπως θα γινόταν όμως σε οποιοδήποτε σημείο του λεκανοπέδιου χωροθετούνταν και τοποθετούνταν.

Ο κ. Καχριμάνης στην ίδια συνεδρίαση, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε αργά το μεσημέρι, για την επέκταση της Γεννηματά και την κατασκευή του μεγάλου δακτυλίου της πόλης υποστήριξε, πως ένα τμήμα της διέρχεται από το Αγρόκτημα Κατσικά και πως προβλέπεται η κατασκευή κυκλικού κόμβου, για τον οποίο έχουν γίνει οι απαιτούμενες γεωλογικές μελέτες.

Ο κ. Καχριμάνης ανέφερε ακόμη, ότι στο Αγρόκτημα του Κατσικά σχεδιάζεται η λειτουργία Αγοράς Παραγωγών, είναι σε εξέλιξη παρεμβάσεις για την αναβάθμιση του Κέντρου Γενετικής Βελτίωσης, ενώ στόχος είναι να μετατραπεί σε έναν επισκέψιμο χώρο καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Πρόσθεσε ακόμη ότι η περιφέρεια – πέραν των άλλων ενεργειών της – έχει αναλάβει τον καθαρισμό, συντήρηση των μονοπατιών και γενικά τον ευπρεπισμό του χώρου  για την πρόληψη και τυχόν πυρκαγιών, έργο που της είχε ανατεθεί πριν ακόμη της διατεθεί η έκταση εκ μέρους του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η Μ. Κεφάλα

Εν τω μεταξύ, χθες, η βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Κεφάλα, ρωτήθηκε και για το Κλειστό της Ξιφασκίας.

Η ίδια μίλησε για ένα σημαντικό έργο για την περιοχή:  «Το κλειστό της ξιφασκίας είναι σημαντικό. Θα βοηθήσει ολόκληρη την περιοχή και είναι σημαντική η αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων της περιοχής μας», τόνισε.

Αναφορικά με τις αντιδράσεις που υπήρξαν απέναντι στην λογική της περιφέρειας που ανακοίνωσε την εγκατάσταση του κλειστού ξιφασκίας χωρίς να έχει προηγηθεί καμία συζήτηση ή διαβούλευση είπε: «Τα παρακολουθώ! Είναι κοινό πρόβλημα, να συζητάμε να το θέλουμε πολύ και όταν συμβαίνει…να μη ξέρουμε τι κάνουμε. Χρειάζονται γρήγορες αποφάσεις για να προχωρήσουν τα έργα. Το έχουμε δει και στο παρελθόν, όπως και με το παλιό Πανεπιστήμιο, για παράδειγμα: Το συζητούσαμε χρόνια να επιστρέψει το κτίριο στην αυτοδιοίκηση και τώρα που ήρθε δεν ξέρουμε τι θα το κάνουμε και έχει ξεκινήσει μια διαβούλευση. Είναι σημαντικό που το κλειστό έρχεται στα Γιάννενα γιατί το διεκδικούσαν και άλλες περιοχές. Καλά θα είναι όπου είναι. Θα βοηθήσει στην διοργάνωση μεγάλων αγώνων την περιοχή μας και αυτό είναι το πιο σημαντικό» κατέληξε.

Ο ανισόπεδος κόμβος στη Νιάρχου

Παράλληλα, στην ίδια συνεδρίαση ο κ. Καχριμάνης ενημέρωσε τα μέλη της Οικον. Επιτροπής, για την πρόοδο των εργασιών στη λεωφόρο Νιάρχου, οι οποίες προχωρούν με γρήγορο ρυθμό, ενώ εξετάζονται και διάφορα αιτήματα.

Ένα από αυτά αποτέλεσε αντικείμενο της σύσκεψης της Τεχνικής Υπηρεσίας της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του ΠΕΠ Ηπείρου, και συγκεκριμένα πρόκειται για την εξέταση του αιτήματος κατάργησης του ανισόπεδου κόμβου στη συμβολή της Νιάρχου με την περιφερειακή οδό.

Όπως προέκυψε, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση,  δεν υπάρχει κανένα περιθώριο αλλαγής της μελέτης, καθώς ο σκοπός της κατασκευής του συγκριμένου ανισόπεδου κόμβου είναι η ανεμπόδιστη κυκλοφορία των οχημάτων προς το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και το Πανεπιστήμιο αντίστοιχα.

Άλλες αποφάσεις

Τέλος, στην χθεσινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου έλαβε και τις εξής αποφάσεις:

Ενέκρινε τη δημοπράτηση των έργων:

– Κατασκευή κιβωτίου όμβριων, προστατευτικές εργασίες και ασφαλτόστρωση τμήματος οδού πρόσβασης προς Μπεστιά, προϋπολογισμού 1.186.000 ευρώ.
– Αντικατάσταση Στέγης Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Πολυδρόσου, προϋπολογισμού 48.000 ευρώ.
Ακόμη, ανέδειξε τον οριστικό ανάδοχο του έργου: «Αποκατάσταση ζημιών της 48α επαρχιακής οδού στο τμήμα Κτίσματα – Καστανή», προϋπολογισμού 160.000 ευρώ. Ανάδοχος  Γεωτεχνική Μηχανική Μονοπρόσωπη.

 

Βασίλης Λούπας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ