Κυριακή, 28 Μαΐου, 2023

ΚΛΕΙΣΤΟ ΞΙΦΑΣΚΙΑΣ – Πρόσω ολοταχώς – και επίσημα – για Κατσικά

Ο Αλ. Καχριμάνης, μιλώντας στο ITV, ξεκαθάρισε πως είναι οριστική η απόφαση για χωροθέτηση του Κλειστού, στην έκταση των 1.000 στρεμμάτων που παραχωρήθηκαν από το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης –  «Ναι» από τον Μ. Ελισάφ, αλλά… «είμαστε όμως ακόμη σε πρώιμο στάδιο»

 

Σημαντικές ήταν τις τελευταίες ώρες, οι εξελίξεις, αναφορικά με την υπόθεση χωροθέτησης του Κλειστού της Ξιφασκίας στην έκταση των 1.000 στρεμμάτων που παραχώρησε προς χρήση στην Περιφέρεια Ηπείρου, το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τις εξελίξεις αυτές, και κυρίως με βάση τις δηλώσεις του Περιφερειάρχη, Αλέξανδρου Καχριμάνη στο Ioannina TV, το βράδυ της Τρίτης, η χωροθέτηση του μεγάλου Κλειστού στον Κατσικά, είναι μια οριστική απόφαση, που πολύ δύσκολα θα αλλάξει, ειδικά μάλιστα τη στιγμή που οι υπηρεσίες και της περιφέρειας και του δήμου Ιωαννιτών, έχουν κάνει τους σχετικούς ελέγχους και έχουν εκφράσει θετική άποψη, ότι στην έκταση της πρώην ΔΕΛΙ, εμβαδού 37 στρεμμάτων, μπορεί και επιτρέπεται να χωροθετηθεί το Κλειστό Ξιφασκίας.

Παράλληλα, και σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το «εμπόδιο» που θα μπορούσε να προκύψει και είναι το ότι η απόφαση παραχώρησης χρήσης του ακινήτου στην περιφέρεια, δεν περιγράφει το παραμικρό σχετικά με αθλητικές – ψυχαγωγικές δραστηριότητες λύνεται με νέα – διευκρινιστική απόφαση, για την οποία όπως ανέφερε ο κ. Καχριμάνης είχε ήδη υπάρξει συμφωνία με τον πρώην υπουργό Αγρ. Ανάπτυξης κ. Λιβανό και με τον αντικαταστάτη του κ. Γεωργαντά.

«Το έχουμε λύσει και αυτό το θέμα. Θα αλλάξει και η παραχώρηση και η χρήση του ακινήτου», ανέφερε ο Αλ. Καχριμάνης.

Την Τρίτη το πρωί, υπήρξε συνάντηση του κ. Καχριμάνη και του δημάρχου κ. Ελισάφ παρουσία των υπηρεσιακών παραγόντων, που επιβεβαίωσαν ότι στην έκταση της πρώην ΔΕΛΙ μπορεί να χωροθετηθεί αθλητική εγκατάσταση, αφού δεν εντάσσεται στη ΖΟΕ 1, δεν εμπίπτει σε ειδικά ρυμοτομικά σχέδια και δεν προκύπτουν περιβαλλοντικά ζητήματα σε σχέση με τη λίμνη Παμβώτιδα.

«Μηχανικοί της υπηρεσίας και του αναδόχου που εκτελεί το έργο του μεγάλου δακτυλίου μας ενημέρωσαν, για την συγκεκριμένη προοπτική, με το δεδομένο, ότι δημιουργείται ένας μεγάλος κυκλικός κόμβος δίπλα στη ΔΕΛΙ που θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά στην πρόσβαση στο χώρο. Εξετάστηκαν όλες οι παράμετροι και συμφωνούν και οι υπηρεσίες του δήμου, ότι είναι κατάλληλη η θέση για τη χωροθέτηση του Κλειστού Ξιφασκίας. Η λύση του ΠΕΑΚΙ στην Ανατολή, απορρίφθηκε, γιατί θα έπρεπε να γκρεμίσουμε κάποια κτίρια και αναζητήσαμε άλλες λύσεις. Και στον Κατσικά υπάρχει μία θέση, που είναι χαρακτηρισμένη ως αθλητικός χώρος (σ.σ εννοεί το πρώην στρατιωτικό αεροδρόμιο) και εκείνη μπορούμε να την εξετάσουμε», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Καχριμάνης.

«Είναι ένας καταπληκτικός χώρος στον οποίο μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα μαζί. Και το Πάρκο Αγροτικής Καινοτομίας με τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, και η αγορά παραγωγών και η ανάδειξη και προστασία των σπάνιων φυλών και η χωροθέτηση του Κλειστού, που δε θα είναι μόνο για αθλητικές εκδηλώσεις και αγώνες, αλλά θα είναι ένα κέντρο πολλαπλών χρήσεων, που ενδείκνυται για εκθέσεις, συνέδρια, θεματικές εκδηλώσεις, όπως για την περίοδο των Χριστουγέννων», πρόσθεσε.

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων

Εν τω μεταξύ, ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ, κατά τη χθεσινή του επίσκεψη στο χώρο της Γεννηματά, όπου ήδη έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για την επέκταση του οδικού άξονα, στο έργο του μεγάλου δακτυλίου της πόλης, απαντώντας σε ερώτηση, επιβεβαίωσε, ότι έγινε συνάντηση την Τρίτη με τον κ. Καχριμάνη και με υπηρεσιακούς παράγοντες, οι οποίοι επιβεβαίωσαν, ότι ο χώρος είναι κατάλληλος για την χωροθέτηση του Κλειστού. Πρόσθεσε όμως, πως απαιτούνται κυκλοφοριακές, αρχιτεκτονικές και περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, επομένως, υπάρχει ακόμη δρόμος, όπως είπε.

«Θα ενημερωθεί προφανώς και το δημ. συμβούλιο και θα κληθεί να εκφράσει άποψη. Οι υπηρεσίες λένε, ότι ο χώρος είναι εντός της ΖΟΕ 2Β, στην οποία επιτρέπεται η ανάπτυξη αθλητικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων, είμαστε όμως ακόμη σε πρώιμο στάδιο. Δεν προκύπτουν πάντως πολεοδομικά προβλήματα, θέματα αλλαγής χρήσης γης ή ιδιοκτησιακά. Συμμετέχουμε στις συζητήσεις, αλλά δεν κραυγάζουμε», σημείωσε ο κ. Ελισάφ.

Ο αντιδήμαρχος Β. Βλέτσας

Ταυτόχρονα, δημόσια παρέμβαση για το ίδιο θέμα της χωροθέτησης του Κλειστού Ξιφασκίας στην πρώην Γεωργική Σχολή έκανε χθες και ο αντιδήμαρχος Παμβώτιδας Βασίλης Βλέτσας, αν και η συγκεκριμένη θέση στην οποία φαίνεται πως θα χωροθετηθεί το Κλειστό ανήκει διοικητικά, στα όρια του πρώην δήμου Ανατολής.

Σημείωσε ωστόσο πως η τοπική κοινωνία της Δ.Ε. Παμβώτιδας παρακολουθεί στενά την υπόθεση, με τον ίδιο να εκτιμά, πως η λειτουργία του Κλειστού, θα αναβαθμίσει συνολικά την περιοχή, σε αθλητικό επίπεδο και όχι μόνο.

Ο Θ. Μπέγκας

Επίσης, χθες, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών», Θωμάς Μπέγκας, αναφέρθηκε και στο θέμα της χωροθέτησης του Κλειστού της Ξιφασκίας, κατηγορώντας τη δημοτική αρχή ότι τηρεί «σιγή ασυρμάτου» για ένα τόσο σοβαρό θέμα που αφορά άμεσα το δήμο Ιωαννιτών.

«Από την πρώτη μέρα που ξεκίνησε η συζήτηση για το κλειστό εκφράσαμε την άποψή μας ότι τα Γιάννενα δικαιούνται ένα σύγχρονο καινούργιο κλειστό γυμναστήριο. Σαφώς υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες για το γεγονός ότι ο δήμος μας μετά από 44 χρόνια έχει μείνει με ένα κλειστό γυμναστήριο του 1978 κι ένα δεύτερο μικρό στο πανηπειρωτικό στάδιο. Γι’ αυτό άλλωστε είμαστε υπέρ της ανέγερσης νέου κλειστού στον Βοτανικό, όπως προβλέπεται και από τον ολοκληρωμένο πολεοδομικό σχεδιασμό της πόλης. Τα Γιάννενά μας, ως πρωτεύουσα της Ηπείρου, δεν μπορεί να συμβιβάζονται με τα μεταχειρισμένα και την μετριότητα. Είναι ζήτημα περηφάνιας και αξιοπρέπειας», τόνισε ο κ. Μπέγκας.

Στη συνέχεια έθεσε μια σειρά ερωτημάτων και συγκεκριμένα:

– Ενόψει του Π.Δ. της Παμβώτιδας είμαστε σε θέση να δημιουργήσουμε τετελεσμένα με χωροθέτηση χρήσεων και όγκων που δε συνάδουν με τα δεδομένα που έχουμε για την αξιοποίηση της συγκεκριμένης ευαίσθητης περιβαλλοντικά περιοχής;

– Γνωρίζει κανείς το αναλυτικό κόστος μεταφοράς, θεμελίωσης, έργων υποδομής κλπ, για την εγκατάσταση, συναρμολόγηση και λειτουργία του προκάτ κλειστού, ώστε να υπάρχουν συγκριτικά στοιχεία κόστους σε σχέση με ένα καινούργιο κτίριο;

– Έχει μελετηθεί ειδικά η θεμελίωση ενός κτιρίου με θηριώδη φορτία σε ένα έδαφος καθόλου συνεκτικό δίπλα στη λίμνη;

– Θα πιστοποιηθεί και με ποιον τρόπο η αρτιότητα της επανασυρμολόγησης για να διασφαλιστεί η στατικότητα του οικοδομήματος;

– Έχουν μελετηθεί τα νέα κυκλοφοριακά δεδομένα που θα προκύψουν στην περιοχή; Έχουν προβλεφθεί θέσεις παρκινγκ;

– Έχουν απαντηθεί τα ερωτήματα του Φορέα Διαχείρισης της λίμνης που τέθηκαν σε Περιφέρεια και Δήμο;

– Είναι συμβατή η χρήση με τη σύμβαση παραχώρησης του αγροκτήματος Κατσικά από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης;

Ο Αλ. Καχριμάνης

για την οριοθέτηση

Τέλος, για την ανάγκη στο μεταξύ επανεξέτασης του καθορισμού της οριοθέτησης της λίμνης Παμβώτιδας έκανε λόγο ο κ. Καχριμάνης, κληθείς να σχολιάσει την παρέμβαση της Μαρ. Κεφάλα, με πρόσφατη ανακοίνωσή της.

Ο Περιφερειάρχης είπε πως δεν απαιτείται επανεξέταση σε όλο το μήκος του παραλιμνίου, αλλά σε κάποια σημεία, τα οποία προσδιόρισε για τη θέση «Μάτσικας» και για την περιοχή των Λογγάδων.

«Θα μπορούσε να έχει γίνει καλύτερη συζήτηση και κυρίως να μην εμφανιζόμαστε ως τιμωροί. Δε θεωρώ, ότι είναι μεγάλο θέμα, να συζητηθεί εκ νέου, για ορισμένα σημεία», είπε χαρακτηριστικά.

 

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ