Δευτέρα, 29 Μαΐου, 2023

ΚΛΕΙΣΤΟ ΞΙΦΑΣΚΙΑΣ – Σταθερά βήματα και συνεργασία για την μεταφορά του

Την ανάληψη του κόστους που θα απαιτηθεί μετά τη μεταφορά των εγκαταστάσεων στα Γιάννενα, ώστε να αποκτήσουν και πάλι μορφή, μέχρι και την τελική τους παράδοση στον χρήστη, αναλαμβάνει η ΓΓΑ – Απτά τα αποτελέσματα της άριστης συνεργασίας του Περιφερειάρχη με τον υφυπουργό Αθλητισμού

 

Με σταθερά βήματα και πλέον με συγκεκριμένη μεθοδολογία και εξειδικευμένες ενέργειες, προχωρά με πολύ καλούς ρυθμούς, η προσπάθεια που ξεκίνησε από την Περιφέρεια Ηπείρου, για την μεταφορά στα Ιωάννινα του Κλειστού της Ξιφασκίας, από το Ελληνικό.

Ειδικότερα, το βράδυ της Πέμπτης, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, επισκέφθηκε τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέξανδρο Καχριμάνη, στο γραφείο του, με αντικείμενο της συνάντησης τις αθλητικές υποδομές στην ευρύτερη περιοχή και ειδικότερα την προγραμματική Σύμβαση, που υπογράφτηκε στις 17 Νοεμβρίου.

Αντικείμενο της προγραμματικής σύμβασης, όπως είναι ήδη γνωστό, είναι οι προοπτικές άμεσης υλοποίησής του έργου της αποσυναρμολόγησης της πρώην ολυμπιακής εγκατάστασης του Κλειστού της Ξιφασκίας, από το χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, προς μεταφορά και εγκατάστασή της στα Ιωάννινα προς λειτουργική χρήση.

Η είδηση της προχθεσινής συνάντησης αφορά την ανάληψη του κόστους που θα απαιτηθεί μετά τη μεταφορά των εγκαταστάσεων στα Γιάννενα, ώστε να αποκτήσουν και πάλι μορφή, μέχρι και την τελική τους παράδοση στον χρήστη, που θα αναλάβει η ΓΓΑ, όπως ανακοίνωσε ο κ. Αυγενάκης.

Λίγες ώρες μετά την τυπική ολοκλήρωση των διαδικασιών, αφού το απόγευμα της Πέμπτης, το Ελεγκτικό Συνέδριο και η Ανεξάρτητη Αρχή Ελέγχου Συμβάσεων, ενέκριναν την προγραμματική σύμβαση, ο κ. Αυγενάκης βρέθηκε στο διοικητήριο της Περιφέρειας και από κοινού με τον Αλ. Καχριμάνη, παρουσία και της Ε.Δ του ΠΕΑΚΙ ανέλαβε τη δέσμευση για την χρηματοδότηση του εγχειρήματος, το οποίο χαρακτήρισε πρωτοποριακό για την Ελλάδα. Άλλωστε, όπως ανέφερε πρόκειται για την πρώτη Ολυμπιακή εγκατάσταση του 2004, που αξιοποιείται σε χώρο εκτός των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων και αυτό σηματοδοτεί μία διαφορετική προσπάθεια, ώστε να μην καταστρέφεται περιουσία του ελληνικού λαού.

«Είναι σαφές, ότι το υπουργείο Αθλητισμού αναλαμβάνει την ευθύνη της αποπεράτωσης όλων των εργασιών μέχρι να παραδοθεί σε χρήση στους αθλητές. Το μοντέλο της μελέτης – κατασκευής είναι κάτι που μας βοηθάει να γλιτώσουμε πάνω από ενάμιση ίσως δύο χρόνια, αλλά και κόστος. Έχουμε αναλάβει την παροχή υποστήριξης και κάθε αναγκαίας βοήθειας για την υλοποίηση του έργου, καθώς και τη δέσμευση για οικονομική συμβολή, ώστε η εγκατάσταση να καταστεί εκ νέου λειτουργική, ενώ φυσικά συμμετέχει ενεργά και το ΠΕΑΚΙ, το οποίο θα διαθέσει προσωπικό του στην υποστήριξη της επίβλεψης του εγχειρήματος. Σύντομα, θα είμαι έτοιμος να ανακοινώσω και αναλυτικά χρονοδιαγράμματα», ανέφερε ο κ. Αυγενάκης.

Ο Αλ. Καχριμάνης ευχαρίστησε τον κ. Αυγενάκη για την υποστήριξη και το ενδιαφέρον του για το θέμα και γενικότερα για τις αθλητικές υποδομές στην περιοχή.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι ολοκληρώθηκαν στο σύνολό τους τα διαδικαστικά θέματα και άρχισε και τυπικά η αντίστροφή μέτρηση για τη μεταφορά της εγκατάστασης στα Ιωάννινα, κάνοντας λόγο για μία εγκατάσταση που δε θα προορίζεται μόνο για τις ανάγκες του αθλητισμού, αλλά για ένα πλέγμα ποικίλων δράσεων.

Ο κ. Καχριμάνης, πρόσθεσε ότι ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα, πολλοί αμφισβήτησαν την θετική κατάληξή του και δήλωσε, ότι η Περιφέρεια είναι έτοιμη για να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες που απαιτούνται για την εγκατάστασή της σε χώρο που θα επιλεγεί. «Είναι ένα έργο που θα μείνει για πάντα», συμπλήρωσε.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν επίσης και άλλες εκκρεμότητες που υπάρχουν στον τομέα των αθλητικών υποδομών στην Ήπειρο, με τον υφυπουργό να δηλώνει ανοικτός σε συνεργασία για την από κοινού αντιμετώπισή τους.

Το αντικείμενο της προγραμματικής σύμβασης

Το έργο – για το οποίο έχει υπογραφεί η Προγραμματική Σύμβαση –  προβλέπει την αποξήλωση της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων με τα δύο μεταλλικά κλειστά γυμναστήρια (ξιφασκίας και καλαθοσφαίρισης) από τον χώρο του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού, ο οποίος ήδη έχει παραχωρηθεί στην  εταιρεία «Lamda Development», την αποσυναρμολόγησή της σε λειτουργικά μέρη, καθώς και την ταξινόμηση και καταγραφή τους, προϋπολογισμού 1.227.600 ευρώ που βαρύνει το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Ηπείρου, το οποίο θα καρπώνεται τους μελλοντικούς πόρους από τη χρήση της εγκατάστασης, ενώ η μεταφορά των υλικών στα Ιωάννινα και η επανασυναρμολόγησή τους θα γίνει με φροντίδα της Περιφέρειας Ηπείρου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ