Κυριακή, 23 Ιανουαρίου, 2022

ΚΛΕΜΜΕΝΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ – Καταδίκη μόνο για τον σύμβουλο τέχνης

Αθωώθηκαν από το Τριμελές Εφετείο Ιωαννίνων, οι άλλοι τέσσερις κατηγορούμενοι – Αλ. Καχριμάνης: «Σεβαστή η απόφαση του Δικαστηρίου»

 

Με την ανακοίνωση της απόφασης για τους πέντε κατηγορούμενους, ολοκληρώθηκε χθες το μεσημέρι, η δίκη στο Τριμελές Εφετείο Ιωαννίνων, για τις κλεμμένες εικόνες.

Σύμφωνα με την απόφαση, καταδικάστηκε ο ένας εκ των πέντε κατηγορουμένων, για κάποια από τα αδικήματα, με τα οποία παραπέμφθηκε και αθωώθηκαν οι άλλοι τέσσερις.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ioannina TV, η απόφαση του δικαστηρίου για τον μοναδικό καταδικασθέντα, τον δεύτερο εκ των κατηγορουμένων, σύμβουλο τέχνης, ήταν η εξαετής κάθειρξη, με ανασταλτικό χαρακτήρα μέχρι την εκδίκαση της έφεσης, καθώς επίσης η επιβολή χρηματικής εγγύησης 15.000 ευρώ και η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, όπως πρότεινε και ο Εισαγγελέας της έδρας.

Η καταδίκη του αφορούσε επίσης τα αδικήματα που είχε περιγράψει ο Εισαγγελέας κατά την πρότασή του, την προηγούμενη εβδομάδα, δηλαδή την αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, μεγάλης αξίας, αλλά όχι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του δικαστηρίου, κάτι που θα σήμαινε και μεγαλύτερη ποινή.

Η απόφαση του δικαστηρίου μάλιστα ελήφθη κατά πλειοψηφία, με τον Πρόεδρο να μειοψηφεί και να εξηγεί από έδρας τους λόγους της δικής του ψήφου, που ήταν αθωωτική και για τον δεύτερο κατηγορούμενο.

Όπως ανέφερε στο δικαστήριο, κρίνει πως κατά τη διάρκεια της διαδικασίας και από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν δεν προέκυψε απόδειξη ενοχής του κατηγορούμενου, ενώ ειδικότερα για τον ιδιοκτήτη της Temple Gallery του Λονδίνου ανέφερε, ότι δολίως και για να ενοχοποιηθεί ο κατηγορούμενος, αλλά και για να αποκρύψει τον πραγματικό προμηθευτή του, τον ενέπλεξε.

Στον κατηγορούμενο αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου και σύννομου βίου, ενώ επίσης η απόφαση ορίζει την απόδοση των εικόνων που έχουν εντοπιστεί και έχουν ήδη επαναπατριστεί, στους Ιερούς Ναούς από τους οποίους αφαιρέθηκαν, όπως και στην Μητρόπολη Ιωαννίνων, τα δύο Ευαγγέλια που βρέθηκαν στις αποθήκες του συντηρητή και βιβλιοδέτη, επίσης κατηγορούμενου, που αθωώθηκε.

Οι δικηγόροι υπεράσπισης

Παράλληλα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ioannina TV, ούτε ο καταδικασθείς, ούτε και η υπεράσπισή του θέλησαν να κάνουν κάποια δήλωση, μετά το τέλος της διαδικασίας, κάτι όμως που έκαναν οι συνήγοροι υπεράσπισης των άλλων κατηγορουμένων.

Ο Δημ. Μπούκας που εκπροσώπησε τον πρώην Πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης Ιωαννίνων έκανε λόγο για μία αναμενόμενη για τον εντολέα του, απόφαση. «Ήξερα από την αρχή και δεν είχα καμία αμφιβολία για το ποιόν του εντολέα μου, ούτε και αμφέβαλλα για την ελληνική δικαιοσύνη. Είμαι βαθιά θρησκευόμενος και πιστεύω απόλυτα στον Θεό και όταν κλέβεται μία εικόνα από μία εκκλησία, θλίβομαι ιδιαίτερα. Είναι εξίσου άσχημο όμως, να τιμωρείται κάποιος αθώος ή να μένει το στίγμα του ενόχου σε έναν αθώο, πολύ δε περισσότερο να οδηγείται στη φυλακή», ανέφερε ο κ. Μπούκας.

Ο Νικ. Γκόντας συνήγορος του ιερέα από το Κουκούλι, τόνισε πως στο εδώλιο του κατηγορουμένου δεν βρέθηκαν οι πραγματικοί ένοχοι και πως «…η λάθος κατεύθυνση των διωκτικών αρχών και όσων συμμετείχαν στο πανηγύρι ενοχοποίησης αθώων, οδήγησε τελικά στην ασυλία και ατιμωρησία των πραγματικών ενόχων».

Η Πολιτική Αγωγή

Ο Αντ. Πεπελάσης, που παρέστη στο δικαστήριο ως Πολιτική Αγωγή, εκπροσωπώντας την Ιερά Μονή Βοτσάς, σημειώσω, πως είναι δεδομένο, ότι υπήρξε κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας, με πολλά μέλη, όμως το δικαστήριο έκρινε πως δεν ήταν οι κατηγορούμενοι μεταξύ αυτών.

«Αυτό που μένει από την υπόθεση είναι ότι οι εικόνες που βρέθηκαν και ίσως βρεθούν στην πορεία επαναπατρίστηκαν και θα αποδοθούν εκεί όπου ανήκουν. Η προσπάθεια του περιφερειάρχη και άλλων θα οδηγήσει ίσως και στον εντοπισμό και άλλων εικόνων, άρα ενδεχομένως και σε απόδοση ποινικών ευθυνών και ίσως σταλεί και ένα μήνυμα σε όποιους συμμετείχαν, τουλάχιστον να μην το επαναλάβουν», ανέφερε.

Ο Εισαγγελέας

Εξάλλου, πριν την ανάγνωση της απόφασης του δικαστηρίου, ο Εισαγγελέας πήρε το λόγο και απευθυνόμενος στους παράγοντες της δίκης (κατηγορούμενους, μάρτυρες, συνηγόρους κ.λπ) απηύθυνε έκκληση ώστε να μη δοθεί συνέχεια σε ό,τι ακούστηκε εντός της αίθουσας, να αποφευχθεί δηλαδή τυχόν διαδικασία υποβολής μηνύσεων για συκοφαντικές αναφορές, δυσφήμηση ή οτιδήποτε άλλο.

Ο Αλ. Καχριμάνης

Τέλος, αμέσως μετά το τέλος της δίκης κα την ανακοίνωση της απόφασης, ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης σε γραπτή του δήλωση αναφέρει:

«Σήμερα με την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ιωαννίνων ολοκληρώθηκε μια προσπάθεια  δώδεκα χρόνων για να εντοπιστούν οι δράστες κλοπών Εικόνων και Κειμηλίων από ναούς και μοναστήρια της Ηπείρου και ειδικότερα στα όρια της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων. Η απόφαση του Δικαστηρίου είναι σεβαστή. Θεωρώ όμως ότι κατά την ακροαματική διαδικασία προέκυψαν σημαντικά στοιχεία που πρέπει να προβληματίσουν και να αξιολογηθούν από τους πολίτες και συγκεκριμένα μαρτυρίες ανακλήθηκαν, μάρτυρες που δεν «θυμόνταν» κατά την εξέτασή τους στο Δικαστήριο τι είχαν καταθέσει στη διάρκεια των προανακρίσεων, όπως επίσης και καταθέσεις- μαρτυρίες ιερωμένων οι οποίοι στο μακρύ διάστημα της προανάκρισης απεβίωσαν.

Μετά από δώδεκα χρόνια και την πολυήμερη ακροαματική διαδικασία προκύπτουν τρία συμπεράσματα:

Α) Με την προσπάθεια που ξεκινήσαμε αμέσως μετά την κλοπή που έγινε παραμονές Χριστουγέννων του 2009 στο Κουκούλι Ζαγορίου, κινητοποιήθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες και έτσι μέχρι σήμερα εντοπίστηκαν και επαναπατρίστηκαν 80 και πλέον εικόνες από ναούς και μοναστήρια της Ηπείρου, της Δυτικής Μακεδονίας κ.α. περιοχών.

Β) Στο διάστημα αυτό σχεδόν «μηδενίστηκαν» οι κλοπές και οι διαρρήξεις σε μοναστήρια και ναούς.

Γ) Η σημαντικότερη, όμως, παρακαταθήκη είναι  η  εμπειρία που αποκτήθηκε  για τον  εντοπισμό κλεμμένων πολιτιστικών και θρησκευτικών θησαυρών, που αποτελεί βασικό πλέον αποτρεπτικό παράγοντα για  κάθε επίδοξο ιερόσυλο.

Κατά τα άλλα, οι επιθέσεις, οι «αφορισμοί» και η λασπολογία που εξαπολύθηκαν σε βάρος μου από παράγοντες της δίκης προκειμένου να αποκρουστούν στοιχεία και μαρτυρίες μου, δεν με πτοούν και ούτε πρόκειται να αναστείλουν τη συνέχιση της προσπάθειάς μου για να επιστραφούν ιερά σκεύη και εικόνες στον τόπο τους», καταλήγει η δήλωση του Περιφερειάρχη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ