Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου, 2021

ΚΛΕΜΜΕΝΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ – Νέες αποκαλύψεις ενόψει επαναπατρισμού

Στην επιβεβαίωση πως ο ίδιος γινόταν αποδέκτης τηλεφωνικών πιέσεων από τη Γερμανία για τον επαναπατρισμό των εικόνων από το Μακρίνο, προχώρησε ο Αλ. Καχριμάνης

 

Συνεχώς και νέα δεδομένα προκύπτουν αναφορικά με την πολύκροτη υπόθεση των κλεμμένων εικόνων, από τη στιγμή που ξεκίνησε η ακροαματική διαδικασία στο Εφετείο Ιωαννίνων.

Τις τελευταίες ώρες φαίνεται πως η διαδικασία του επαναπατρισμού των δύο εικόνων που είχαν κλαπεί από το Μακρίνο το 2007 και εντοπίστηκαν σε γκαλερί του Ντίσελντορφ της Γερμανίας, έχει πιθανώς κάποια σύνδεση με την ακροαματική διαδικασία.

Ειδικότερα και σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ioannina TV, ακόμη κι αν ο εντοπισμός των εικόνων τον Απρίλιο του 2020 έχει μεγάλη χρονική απόσταση από την έναρξη της δίκης στο τέλος Σεπτεμβρίου, η οποία θα συνεχιστεί στις 14 Οκτωβρίου, κάποιες λεπτομέρειες που έρχονται στο προσκήνιο αναδεικνύουν μία σειρά γεγονότων που αν μη τι άλλο έχουν ξεχωριστό ενδιαφέρον.

Από τη μία ο επαναπατρισμός των εικόνων που έγινε την Τετάρτη με στελέχη του Υπ. Πολιτισμού και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων να μεταβαίνουν στη Γερμανία και από την άλλη η παραδοχή δια στόματος του Περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη ότι και ο ίδιος, όπως επίσης ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων και ο δήμαρχος Ζαγορίου δεχόταν το προηγούμενο διάστημα, πριν την έναρξη της δίκης προσκλήσεις από την γκαλερί για να παραλάβουν τις εικόνες.

Εκτιμάται, ότι η κίνηση αυτή μπορεί να έχει κάποια σχέση με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας και την εξέλιξη της δίκης στην οποία ήδη ακούστηκε η εμπλοκή του συγκεκριμένου οίκου δημοπρασιών κατά τη διάρκεια των μαρτυρικών καταθέσεων.

Χθες, ο κ. Καχριμάνης ερωτηθείς σχετικά με τον επαναπατρισμό των εικόνων αφού έκανε μία σύντομη ιστορική αναφορά μέχρι να γίνει η αρχή του εντοπισμού κάποιων από τις κλεμμένες εικόνες στο εξωτερικό επιβεβαίωσε ότι γινόταν αποδέκτης τηλεφωνικών πιέσεων από τη Γερμανία.

«Ο οίκος δημοπρασιών με έπαιρνε τηλέφωνο όπως και τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων όπως και τον κ. Σουκουβέλο για να πάμε να παραλάβουμε τις εικόνες. Η κα Μενδώνη όμως έλεγε, ότι αυτό θα πρέπει να γίνει από τον ελληνικό προξενείο ώστε το ελληνικό δημόσιο να μπορεί να εγείρει αξιώσεις σε τυχόν αναζήτηση ποινικών ευθυνών. Ο ένας από τους έξι κατηγορούμενους στη δίκη που έχει αποβιώσει, είχε σχέσεις με τον συγκεκριμένο οίκο δημοπρασιών», ανέφερε ο κ. Καχριμάνης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως έχει ταυτοποιηθεί στην πορεία των ετών και στις έρευνες από την Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του Υπ. Πολιτισμού, στον συγκεκριμένο οίκο δημοπρασιών είχαν φτάσει και άλλες εικόνες και ιερά κειμήλια και από το Μακρίνο και από άλλες εκκλησίες της περιοχής.

«Είχαν εντοπιστεί τα βημόθυρα και εικόνες από τον Ελαφότοπο, εικόνες από τα Κάτω Πεδινά και από αλλού. Όταν ζητήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών να τα παραδώσουν για να επαναπατριστούν ο οίκος απάντησε ότι τα αντικείμενα αυτά αγοράστηκαν από Ρώσο ιδιώτη, που στη συνέχεια τα δώρισε στο Πατριαρχείο της Μόσχας και προς τα εκεί γίνεται επίσης η διεκδίκηση», σημείωσε ο κ. Καχριμάνης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ