Με εξώδικο από τους δήμους Λευκάδας και Ακτίου – Βόνιτσας συνεχίστηκε η έντονη αντιπαράθεση με τους δήμους Πρέβεζας και Ζηρού για τη διαχείριση του πόσιμου νερού
Δεν έχει τέλος η αντιπαράθεση μεταξύ των δήμων Πρέβεζας και Ζηρού και των δήμων της Αιτωλοακαρνανίας και της Λευκάδας σχετικά με τη διαχείριση του πόσιμου νερού που διαχειρίζεται ο Σύνδεσμος Ύδρευσης, αφού όμως περάσει από τους αγωγούς μέσα από τα όρια του δήμου Πρέβεζας.
Στην έντονη «κόντρα» του καλοκαιριού, ήρθε το «κερασάκι στην τούρτα» με ένα εξώδικο που απέστειλαν από κοινού οι δήμοι Λευκάδας και Ακτίου – Βόνιτσας ώστε δοθεί άμεσα λύση και να διασφαλιστούν οι απαιτούμενες ποσότητες νερού για την κάλυψη των αναγκών των δημοτών και των επισκεπτών την περίοδο της μεγάλης επισκεψιμότητας που διανύουμε.
Σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ του Ioannina TV, ήδη έχει ενημερωθεί σχετικά και η Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για το θέμα και με έγγραφα των δήμων Πρέβεζας και Ζηρού αντίστοιχα που ζητούν να αντιμετωπιστούν άμεσα οι μεγάλες απώλειες από το πεπαλαιωμένο δίκτυο ύδρευσης που μεταφέρει νερό από τις πηγές Αγ. Γεωργίου σε Λευκάδα και Αιτωλοακαρνανία.
Πιο αναλυτικά, στο Ioannina TV, μίλησε ο δήμαρχος Ακτίου – Βόνιτσας Αθαν. Κασόλας, ο οποίος παραδέχθηκε πως το θέμα είναι δύσκολο να επιλυθεί μονομερώς είτε από την Ήπειρο είτε από τη Αιτωλοακαρνανία, αλλά επέρριψε την ευθύνη για την «πολεμική» κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, στο δήμο Πρέβεζας, κατηγορώντας τη δημοτική αρχή, ότι δικοί της υπάλληλοι κλείνουν τις βάνες στη θέση «Κολυμβητήριο» με αποτέλεσμα να μην κατευθύνονται οι απαιτούμενες ποσότητες νερού προς τον δήμο του.
«Προφανώς υπάρχουν ζημιές στον αγωγό που πρέπει να αποκατασταθούν αλλά δε μπορούμε να ανεχθούμε σε καμία περίπτωση ενέργειες όπως αυτές του δήμου Πρέβεζας που κλείνει τις βάνες για το νερό που έρχεται στα χωριά του δήμου μας. Η ενέργεια αυτή δημιουργεί τεράστιο ζήτημα και στους μόνιμους κατοίκους και την καθημερινότητά τους και στους πολυάριθμους επισκέπτες, αλλά και στην πυρασφάλεια. Είχαμε πολλές πυρκαγιές σε χωριά του δήμου μας και δεν υπήρχε νερό στους κρουνούς. Ευτυχώς, δεν είχαμε χειρότερα γιατί η ευθύνη θα βάρυνε αποκλειστικά και μόνο αυτούς που κλείνουν τις βάνες και γι’ αυτό το λόγο αποστείλαμε και το εξώδικο», ανέφερε αρχικά ο κ. Κασόλας.
Η πρόταση αποκατάστασης
Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ioannina TV, το μεγάλο έργο για την υδροδότηση και της Λευκάδας και του Ακτίου και του Μεγανησίου από τις πηγές Αγίου Γεωργίου έχει ήδη ξεκινήσει, όμως θα χρειαστεί τουλάχιστον μία διετία για να τεθεί σε λειτουργία.
Αυτό σημαίνει ότι και το επόμενο καλοκαίρι τα προβλήματα θα είναι ίδια ή και χειρότερα με τον κ. Κασόλα να προτείνει την λήψη πολιτικής απόφασης από το υπ. Υποδομών ώστε ο ανάδοχος του μεγάλου έργου (ΤΕΡΝΑ) να αναλάβει την αποκατάσταση των βλαβών στο παλαιό δίκτυο με εργασίες εντός του χειμώνα, ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες την επόμενη καλοκαιρινή σεζόν.
«Είναι ένα μεγάλο έργο που απαιτεί και εξειδικευμένες γνώσεις και μηχανήματα που διαθέτει ο ανάδοχος αυτή την περίοδο στην περιοχή μας και προτείνουμε να ληφθεί μία πολιτική απόφαση από το υπουργείο για να γίνει ένας νέος Ανακεφαλαιωτικός πίνακας που να συμπεριλάβει και το εν λόγω έργο. Κανείς δήμος δε μπορεί να αναλάβει μόνος του ένα τέτοιο έργο, αλλά αν υπάρχει πολιτική βούληση και δοθεί εντολή στον ανάδοχο πιστεύουμε ότι πολύ εύκολα θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί», σημείωσε ο κ. Κασόλας.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΣΤΙΣ 28-8-2025





