ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ – Αύξηση των νέων κρουσμάτων στην Ήπειρο

1.017 οι νέες μολύνσεις στην Π.Ε. Ιωαννίνων την περασμένη εβδομάδα, με την εβδομαδιαία μεταβολή να δείχνει αύξηση κατά 18,5% – Ανύπαρκτο το ενδιαφέρον για τον εμβολιασμό με τα επικαιροποιημένα εμβόλια στην περιφέρειά μας

 

Σε 54.649 (+22%) ανήλθαν τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα την τελευταία εβδομάδα (26/9-2/10/22), σύμφωνα με τη νέα έκθεση του ΕΟΔΥ για την επιδημιολογική επιτήρηση της λοίμωξης από τον SARS-CoV-2.

Το ίδιο διάστημα άλλοι 85 ασθενείς κατέληξαν, ενώ 66 δίνουν μάχη σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Υπενθυμίζεται ότι πανελλαδικά το προηγούμενο επταήμερο (19-25/9/22) οι αντίστοιχοι αριθμοί ήταν 97 νεκροί, 79 διασωληνωμένοι, 44.775 κρούσματα, +24% εβδομαδιαία μεταβολή.

Πιο αναλυτικά, την εβδομάδα αναφοράς καταγράφηκαν 54.649 κρούσματα Covid-19 (5.238 ανά εκατoμμύριο πληθυσμού: 22% εβδομαδιαία μεταβολή) εκ των οποίων οι επαναλοιμώξεις αφορούν το 25% των λοιμώξεων.

Ο συνολικός αριθμός των λοιμώξεων από την έναρξη της πανδημίας ανέρχεται σε 4.975.067 εκ των οποίων 52.0% γυναίκες. Το σύνολο των εισαγωγών, στα νοσοκομεία της επικράτειας, την εβδομάδα αναφοράς ήταν 1.073 ασθενείς (7μερος μ.ό.: 153, 31% εβδομαδιαία μεταβολή), ενώ το σύνολο των εξιτηρίων ανέρχεται σε 858 ασθενείς (7μερος μ.ο.: 123, 20% εβδομαδιαία μεταβολή).

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι μέχρι τέλος της εβδομάδας αναφοράς είναι 66 (62.1% άνδρες) με διάμεση ηλικία 72 έτη και το 95.5% να έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Την εβδομάδα αναφοράς καταγράφηκαν 85 θάνατοι ασθενών Covid-19 (8 ανά εκατομμύριο πληθυσμού: -15% εβδομαδιαία μεταβολή) εκ των οποίων οι 24 (28%) απεβίωσαν μετά την παρέλευση τουλάχιστον 29 ημερών από την ημερομηνία εργαστηριακής επιβεβαίωσης της λοίμωξης Covid-19, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 33.200 θάνατοι, με το 96.0% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη, ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 80 έτη.

Στην Ήπειρο

Παράλληλα και σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, το ίδιο χρονικό διάστημα στην Ήπειρο βεβαιώθηκαν συνολικά 1.864 νέα κρούσματα, παρουσιάζοντας αύξηση.

Ειδικότερα, στην Π.Ε. Ιωαννίνων καταγράφηκαν 1.017 κρούσματα και η εβδομαδιαία μεταβολή μεταφράζεται σε αύξηση κατά 18,5%, στην Π.Ε. Άρτας είχαμε 487 νέα κρούσματα με την αύξηση να φτάνει στο 48,02%, στην Π.Ε. Θεσπρωτία βεβαιώθηκαν 191 κρούσματα και σημειώνεται μείωση κατά 9% και στην Π.Ε. Πρέβεζας βεβαιώθηκαν 169 νέα κρούσματα με μείωση σε σύγκριση με την προηγούμενη βδομάδα κατά 7,1%.

Εξάλλου, αύξηση παρουσιάζει το ιικό φορτίο του κορονοϊού σε πέντε από τις δώδεκα περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 26 Σεπτεμβρίου έως 2 Οκτωβρίου.

Καθαρά αυξητικές ήταν οι τάσεις στην Ξάνθη (+101%) και στην Αλεξανδρούπολη (+53%), ενώ οριακή ήταν η αύξηση στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στην Πάτρα (+16%), στην Αττική (+15%) και στη Θεσσαλονίκη (+12%).

Καθαρά πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν στον Άγιο Νικόλαο (-82%), στα Χανιά (-77%), στο Ηράκλειο (-60%) και στα Ιωάννινα (-41%), ενώ σταθερό έμεινε το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στο Βόλο (0%), στην Κέρκυρα (+2%) και στη Λάρισα (+9%).

Για τους εμβολιασμούς

Την ίδια στιγμή και σύμφωνα με δηλώσεις στα τοπικά ΜΜΕ, της αρμόδιας αντιπεριφερειάρχη, Αγνής Νάκου, ανύπαρκτο είναι το ενδιαφέρον για τον εμβολιασμό για την προστασία από την Covid-19 με τα επικαιροποιημένα εμβόλια για τον κορωνοϊό και στην περιοχή της Ηπείρου, καθώς μπορεί μεν ο εμβολιασμός να ξεκίνησε πριν από λίγες μέρες και συγκεκριμένα στις 3 Οκτωβρίου, όμως ελάχιστοι ήταν όσοι πήγαν για να εμβολιαστούν.

Η αντιπεριφερειάρχης ρωτήθηκε για την εικόνα της περιοχής και υπογράμμισε ότι ήταν αναμενόμενο να υπάρξει σταδιακή αύξηση των κρουσμάτων καθώς όλα πλέον λειτουργούν όπως στην προ covid εποχή και χωρίς μάσκες ατομικής προστασίας αρά η αύξηση είναι δεδομένη.

«Σταδιακά είχαμε αύξηση ήταν φυσικό και επόμενο έχουν ανοίξει οι δραστηριότητες και άρα ήταν αναμενόμενο όπως και η επανεκκίνηση των σχολείων» σημείωσε η κα. Νάκου τονίζοντας ότι «το ενδιαφέρον για τον εμβολιασμό είναι πολύ μικρό».

Η αντιπεριφερειάρχης επεσήμανε ότι είναι σημαντικό ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες να υπάρξει επικαιροποίηση του εμβολιασμού: «κατανοούμε ότι η καλοκαιρία σε συνδυασμό με την επιφυλακτικότητα που δείχνουν πολλοί για τον εκ νέου εμβολιασμό διαμορφώνουν την τωρινή εικόνα. Ωστόσο όλοι μας θα πρέπει να λάβουμε μέτρα και να θωρακίσουμε την υγεία μας», τονίζει η κα Νάκου.

Επίσης η αντιπεριφερειάρχης, επεσήμανε ότι από το υπουργείο Υγείας έχουν δοθεί οδηγίες και υπογράμμισε ότι υπάρχει καλή συνεργασία και συνεννόηση μεταξύ των φορέων.

«Οι οδηγίες έχουν δοθεί και για πιθανές μεταλλάξεις αλλά και συνολικά. Υπάρχει συνεννόηση και θεωρώ ότι δε θα έχουμε κανένα πρόβλημα ακόμη και αν έχουμε απότομη έξαρση» τόνισε. Τέλος, εξαιρετικά σημαντικό αποδεικνύεται ότι στην περιοχή της Ηπείρου συνεχίζονται οι έλεγχοι σε σταθερά σημεία διενέργειας rapid test. Με τον τρόπο αυτό αφενός πολλοί έχουν την δυνατότητα να κάνουν έλεγχο και από την άλλη έχουμε μια καλή εικόνα για τον αριθμό των κρουσμάτων

«Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι έχουμε σταθερά σημεία ελέγχου ενώ διενεργούμε και ελέγχους σε σημεία που μας έχει ζητηθεί. Είμαστε από τις πρώτες πόλεις σε ελέγχους. Για να καταλάβει ο κόσμος, τη Δευτέρα διενεργήθηκαν 2.000 έλεγχοι» κατέληξε η κα Νάκου.

Βασίλης Λούπας