Κυριακή, 11 Απριλίου, 2021

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ – Ακόμη δυσκολότερη η κατάσταση στα Γιάννενα

Σφίγγει ο «κλοιός» για την πόλη καθώς τόσο η επιστημονική κοινότητα, όσο και οι τοπικές αρχές θεωρούν πως η περιοχή των Ιωαννίνων βρίσκεται στο χειρότερο και πιο κρίσιμο στάδιο της πανδημίας – Στη συνοικία της Νέας Ζωής το μεγαλύτερο πρόβλημα

 

Εξαιρετικά δύσκολη είναι πλέον η κατάσταση με την εξάπλωση του κορωνοϊού στα Γιάννενα, καθώς τόσο η επιστημονική κοινότητα, όσο και οι τοπικές αρχές, θεωρούν πως η περιοχή μας βρίσκεται στο χειρότερο και πιο κρίσιμο στάδιο της πανδημίας από την έναρξή της.

Την εκτίμηση αυτή εξέφρασε χθες και ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Μωυσής Ελισάφ, ενημερώνοντας, όπως το συνηθίζει το δημοτικό συμβούλιο.

Λίγες ώρες πριν ο ΕΟΔΥ ανακοινώσει την καταγραφή κρουσμάτων της Δευτέρας

ο κ. Ελισάφ παρουσίασε αναλυτικά τον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων που είναι 269 στο δήμο Ιωαννιτών, εκ των οποίων οι 61 νοσηλεύονται στα νοσοκομεία και οι 208 αναρρώνουν στο σπίτι τους.

«Στην περιοχή μας είμαστε στη χειρότερη φάση από την έναρξη της πανδημίας. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην συνοικία της Νέας Ζωής, με αρκετά κρούσματα μεταξύ των Ρομά. Υπάρχει σχετική πίεση και στα νοσηλευτικά ιδρύματα» τόνισε ο δήμαρχος.

Ανέφερε ακόμη ότι στις Μονάδες Λοιμωδών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου νοσηλεύονται 45 ασθενείς, ενώ 14 είναι στις ΜΕΘ- COVID του ΠΓΝΙ, όπου προς το παρόν δεν έχει χρειαστεί να ξεκινήσει η λειτουργία της 3ης ΜΕΘ, που είναι έτοιμη.

Στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα» νοσηλεύονται 18 ασθενείς στις Μονάδες Λοιμωδών και τρεις στη ΜΕΘ.

Πολλά κρούσματα

Εν τω μεταξύ, οι δράσεις των Κινητών Μονάδων Υγείας του ΕΟΔΥ ε τη διενέργεια rapid test μπροστά στο διοικητήριο της περιφέρειας Ηπείρου θα συνεχιστούν καθημερινά και τα σαββατοκύριακα, δίνοντας τη δυνατότητα στους πολίτες να προσέρχονται εύκολα και με μία σχετική υπομονή καθώς ο χρόνος αναμονής ξεπερνά τα 30 λεπτά, να έχουν τη δυνατότητα να δουν αν είναι θετικοί ή όχι στον ιό.

Τη χθεσινή ημέρα, πραγματοποιήθηκαν 367 τεστ, στα οποία εντοπίστηκαν 11 κρούσματα, που παραπέμφθηκαν για μοριακό έλεγχο.

Συνολικά το τριήμερο από το Σάββατο μέχρι και χθες, στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων πραγματοποιήθηκαν 894 τεστ, στις οποίες βρέθηκαν 21 θετικά.

Η νέα ΜΕΘ στο ΠΓΝΙ

Παράλληλα, η 3η ΜΕΘ για ασθενείς covid που ετοιμάστηκε και εξοπλίστηκε σε χρόνο ρεκόρ στο ΠΓΝΙ, είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη για να τεθεί σε λειτουργία κάτι που αναμένεται να γίνει από τις αρχές της εβδομάδας.

Ο χρόνος παραμονής άλλωστε των ασθενών στις ΜΕΘ που κατά μέσο όρο προσεγγίζει τις 20 ημέρες δεν αφήνει πολλά περιθώρια, και δε δημιουργεί ελπίδες για γρήγορη αποσυμφόρηση, ενώ στο ΠΓΝΙ έχουν ξεκινήσει ήδη διακομιδές ασθενών από άλλες περιοχές αρκετά μακριά από τα Γιάννενα.

Τελευταία διακομιδή αυτή που έγινε τα μεσάνυχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, με στρατιωτικό αεροσκάφος, που μετέφερε από την Κεφαλονιά έναν 70χρονο σε κρίσιμη κατάσταση, ο οποίος διασωληνώθηκε στη ΜΕΘ του ΠΓΝΙ.

Όπως είχε αναφέρει στο τέλος της εβδομάδας ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης υπάρχει σχεδιασμός για τη διακομιδή ασθενών στη ΜΕΘ του ΠΓΝΙ από άλλες περιοχές της Δυτ. Ελλάδας, των Επτανήσων και από αλλού εάν απαιτηθεί, καθότι οι ΜΕΘ των νοσοκομείων της Πάτρας στο ΠΓΝΙ του Ρίου και στο νοσοκομείο Αγ. Ανδρέας έχουν γεμίσει ασφυκτικά.

Το παρήγορο είναι πάντως, πως η πίεση που καταγράφεται στις ΜΕΘ δεν αποτυπώνεται στις Μονάδες Λοιμωδών, όπου η κάλυψη τις τελευταίες δύο εβδομάδες βρίσκεται στο 50%.

Η κατάσταση σε Νέα Ζωή και Δίστρατο

Ειδικότερα, σε καθεστώς αυξημένης επιτήρησης και καθολικής απαγόρευσης των μετακινήσεων των κατοίκων βρίσκονται από τα ξημερώματα του Σαββάτου η Τοπική Κοινότητα Διστράτου του δήμου Κόνιτσας και ο οικισμός Ρομά στη Νέα Ζωή όμως και όχι στο Πέραμα, όπως ανακοινώθηκε λανθασμένα την Παρασκευή από τον υφυπουργό Νίκο Χαρδαλιά.

Το λάθος ωστόσο δεν χρεώνεται στην κεντρική διοίκηση αλλά στην τοπική, που όπως είχε αποκαλύψει το Ioannina TV την Τετάρτη είχε αποστείλει σχετική πρόταση για να τεθεί σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων ο οικισμός Ρομά στο Πέραμα.

Έτσι από νωρίς το πρωί στην είσοδο του οικισμού Ρομά στο Πέραμα βρέθηκε αστυνομική δύναμη για τον έλεγχο όσων ήθελαν να εξέλθουν του οικισμού. Αργά το μεσημέρι όμως, όταν διαπιστώθηκε πως η τελική απόφαση αφορούσε τον οικισμό της Νέας Ζωής και όχι του Περάματος, δόθηκε εντολή, ώστε να μεταφερθούν οι δυνάμεις ελέγχου της ΕΛ.ΑΣ στη σωστή περιοχή…

Και εκεί όμως είναι πρακτικά αδύνατο να εφαρμοστεί μία τέτοια απόφαση, με την έννοια πως δεν πρόκειται για κάποιον αυτόνομο καταυλισμό Ρομά, αλλά στην πράξη για μία συνοικία στην οποία πολλά σπίτια που ανήκουν σε Ρομά, βρίσκονται σε μία πυκνοκατοικημένη πλέον περιοχή, που έχει αστικοποιηθεί. Πέραν αυτού, η περιοχή της Νέας Ζωής δεν έχει μόνο μία είσοδο και έξοδο αλλά υπάρχουν δεκάδες οικοδομικά τετράγωνα, με παραδρόμους που είναι πρακτικά αδύνατο να ελεγχθούν από την Αστυνομία, εκτός κι αν χρησιμοποιηθεί το μεγαλύτερο μέρος των δυνάμεών της στην περιοχή για τον σκοπό αυτό.

Τα χθεσινά κρούσματα

Εξάλλου, μειωμένα εμφανίστηκαν χθες τα νέα κρούσματα κορωνοϊού σε όλη τη χώρα, εν μέρει και λόγω του μικρού αριθμού τεστ που διενεργούνται το Σαββατοκύριακο.

Ωστόσο ψηλά παραμένουν τα νούμερα των θανάτων και των διασωληνωμένων ασθενών.Ο αριθμός των τελευταίων είναι ο υψηλότερος από την αρχή της πανδημίας. Μείωση παρατηρείται πάντως στις εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, τις τελευταίες 24 ώρες καταγράφηκαν 1.866 νέοι ασθενείς  εκ των οποίων 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 277.277 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 51.4% άνδρες.

Οι νέοι θάνατοι 73  είναι 73, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 8.453 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 759 (65.0% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 84.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.Μείωση εμφανίζεται πάντως στις εισαγωγές

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.771 ασθενείς. Οι εισαγωγές  νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 438 (ημερήσια μεταβολή -22.06%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 493 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0 έως 103 έτη).

Σημειώνεται ότι  χθες διενεργήθηκαν μόνο 16.333 τεστ, με τον δείκτη θετικότητας να χτυπάει «κόκκινο» και να φτάνει στο 11,4%.

Σε ότι αφορά, τέλος, την Ήπειρο, χθες, εντοπίστηκαν συνολικά, 32 νέα κρούσματα. Από αυτά τα 23 βρέθηκαν στην Π.Ε. Ιωαννίνων, τα δυο στην Π.Ε. Άρτας, έξι κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας και ένα κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας.

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ