ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ – Οριακή η αύξηση νέων κρουσμάτων στην Ήπειρο

Το 100% άγγιξε όμως η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα των Ιωαννίνων, την περασμένη εβδομάδα – Στην ενημέρωση του υπουργείο Υγείας, έγινε γνωστό πως τα επικαιροποιημένα εμβόλια αντιμετωπίζουν μεταλλάξεις που δεν έχουν εμφανιστεί – Ποια παιδιά προτείνεται να εμβολιαστούν με αναμνηστική

 

Αύξηση νέων κρουσμάτων, θανάτων και διασωληνωμένων καταγράφουν τα επιδημιολογικά δεδομένα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ για την εβδομάδα 24 Οκτωβρίου έως 30 Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 53.436 νέα κρούσματα και 164 θάνατους για την εβδομάδα 24 Οκτωβρίου έως 30 Οκτωβρίου 2022, ενώ σε 85 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στα νοσοκομεία της χώρας.

Πιο αναλυτικά, την εβδομάδα αναφοράς καταγράφηκαν 53.436 κρούσματα Covid-19 (5.122 ανά εκατoμμύριο πληθυσμού: 1% εβδομαδιαία μεταβολή) εκ των οποίων οι επαναλοιμώξεις αφορούν το 23% των λοιμώξεων. Ο συνολικός αριθμός των λοιμώξεων από την έναρξη της πανδημίας ανέρχεται σε 5.188.890 εκ των οποίων 52.1% γυναίκες.

To 𝑅𝑡 για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 0.99 (95% ΔΕ: 0.82 – 1.07). Το σύνολο των εισαγωγών, στα νοσοκομεία της επικράτειας, την εβδομάδα αναφοράς ήταν 1.324 ασθενείς (7μερος μ.ό.: 189, 3% εβδομαδιαία μεταβολή), ενώ το σύνολο των εξιτηρίων ανέρχεται σε 1.014 ασθενείς (7μερος μ.ο.: 145, -7% εβδομαδιαία μεταβολή).

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι μέχρι τέλος της εβδομάδας αναφοράς είναι 85 (61.2% άνδρες) με διάμεση ηλικία 73 έτη και το 96.5% να έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Την εβδομάδα αναφοράς καταγράφηκαν 164 θάνατοι ασθενών Covid-19 (16 ανά εκατομμύριο πληθυσμού: 12% εβδομαδιαία μεταβολή) εκ των οποίων οι 11 (7%) απεβίωσαν μετά την παρέλευση τουλάχιστον 29 ημερών από την ημερομηνία εργαστηριακής επιβεβαίωσης της λοίμωξης Covid-19, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 33.750 θάνατοι, με το 96.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη, ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 80 έτη.

Στην Ήπειρο

Έτσι και με βάση τα στοιχεία, η αύξηση των νέων κρουσμάτων, στην τελευταία εβδομαδιαία έκθεση που δημοσιοποίησε χθες ο ΕΟΔΥ, παρατηρείται μια οριακή αύξηση των νέων κρουσμάτων στην Ήπειρο.

Ειδικότερα, στην Ήπειρο για το διάστημα από 24 μέχρι 30 Οκτωβρίου βεβαιώθηκαν 1.891 συνολικά κρούσματα, όταν την προηγούμενη εβδομάδα είχαν ανακοινωθεί 1.838.

Πιο αναλυτικά στην Π.Ε. Ιωαννίνων, τα νέα κρούσματα που βεβαιώθηκαν ανέρχονται σε 957 και η αύξηση σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα είναι 7,41%.

Στην Π.Ε. Άρτας είχαμε 407 νέα κρούσματα και καταγράφεται μείωση κατά 15,56% σε σύγκριση με τα στοιχεία της προηγούμενης εβδομάδας, στην Π.Ε. Θεσπρωτίας τα κρούσματα ανέρχονται σε 243 με την μείωση να υπολογίζεται στο 17,96% και τέλος, στην Π.Ε. Πρέβεζας βεβαιώθηκαν 284 κρούσματα, αυξημένα κατά  60,45% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Ακόμη, αυξητικές τάσεις στο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα παρατηρήθηκαν την εβδομάδα 24 έως 30 Οκτωβρίου σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη, σύμφωνα με το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση η αύξηση στη Θεσσαλονίκη ήταν 28% ενώ καθαρά αυξητικές τάσεις στο μέσο εβδομαδιαίο φορτίο των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκαν στην Πάτρα (+176%), στο Βόλο (+113%), στην Αλεξανδρούπολη (+102%), στα Ιωάννινα (+100%), στην Ξάνθη (+46%), στη Λάρισα (+41%) και στη Κέρκυρα (+38%).

Πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν στον Άγιο Νικόλαο (-57%), στο Ηράκλειο (-52%), στην Αττική (-36%) και στα Χανιά (-36%).

Η ενημέρωση για τον εμβολιασμό

Εξάλλου, χθες, σε διευκρινίσεις για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού και τις νέες μεταλλάξεις, προχώρησαν οι ειδικοί κατά την ενημέρωση από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου και τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους.

Αρχικά, η κα Θεοδωρίδου ανέφερε πως η προστασία από τον κορωνοϊό είναι θέμα συνεχούς επιστημονικής έρευνας και η διερεύνηση στρέφεται κυρίως στο πώς ο οργανισμός απαντά στα καινούρια αντιγόνα.

Τα επικαιροποιημένα εμβόλια αντιμετωπίζουν και μεταλλάξεις που δεν έχουν εμφανιστεί ακόμη

Φαίνεται πως ο οργανισμός απαντά με την παραγωγή αντισωμάτων και έναντι των νέων αντιγόνων της πρωτεΐνης αγκίδας, εξήγησε η Μαρία Θεοδωρίδου και τόνισε πως τα επικαιροποιημένα εμβόλια μπορούν να αντιμετωπίσουν και μεταλλάξεις που ακόμα δεν έχουν εμφανιστεί.

Όπως είπε, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι νέες παραλλαγές του ιού αποτελούν ένα τμήμα της μετάλλαξης Όμικρον και για αυτό επιβάλλεται η στενή παρακολούθηση της εξέλιξης.

Η Επιτροπή έχει ως προς την εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος των παιδιών έχει γνωμοδοτήσει θετικά για την προσθήκη της αναμνηστικής δόσης στα παιδιά 5 έως 11 ετών και σε ανοσοκατασταλμένα να δοθεί η ενισχυτική τρεις μήνες μετά τον βασικό εμβολιασμό. Η εμβολιαστική Επιτροπή, επίσης, ενέκρινε την επέκταση του εμβολιασμού έναντι του αρχικού στελέχους σε παιδιά ηλικίας 6 μηνών έως 4 ετών.

Η κα Θεοδωρίδου ανέφερε στη συνέχεια ότι σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τα κρούσματα στα παιδιά αυξήθηκαν το 2022 με την επικράτηση της Όμικρον. Αν και η νόσος είναι ηπιότερη, παρατηρήθηκε και στην Ελλάδα αύξηση στις επισκέψεις στα επείγοντα και των νοσηλειών παιδιών κυρίως λόγω συμπτωμάτων όπως ο υψηλός πυρετός.

Σοβαρές επιπλοκές, όπως πνευμονία, είναι λιγότερο συχνές στην περίοδο επικράτησης της Όμικρον. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού έλαβε υπόψιν τα τρέχοντα δεδομένα, σύμφωνα με τα οποία ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης σε υγιή παιδιά έως 4 ετών είναι χαμηλός. Δεδομένου ότι στη συγκεκριμένη ομάδα η πιθανότητα νοσηλείας και επιπλοκών είναι μεγαλύτερη σε παιδιά με σοβαρά νοσήματα, η Επιτροπή συστήνει τον εμβολιασμό σε 6 μηνών έως 4 ετών με υποκείμενα νοσήματα ή σε ανoσοκαταστολή.

Προκείμενου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος, παρέχεται η δυνατότητα εμβολιασμού σε παιδιά υγιή μετά από σύμφωνη ιατρική γνώμη.

Σε αυτό το σημείο, η κα Θεοδωρίδου ξεκαθάρισε πως: «Πρώτον, δεν αναμένονται ως προς τις παραλλαγές νέα εμβόλια. Τα εμβόλια που διατίθενται παγκοσμίως είναι αυτά που έχουμε και στην Ελλάδα και δεν υπάρχουν εμβόλια που περιλαμβάνουν κορονοϊό μαζί με το εμβόλιο της γρίπης».

Στη 14η θέση η Ελλάδα

Από πλευράς του, ο Μάριος Θεμιστοκλέους δήλωσε πως περισσότεροι από 21.660.000 εμβολιασμοί έχουν γίνει στην Ελλάδα, η οποία βρίσκεται στη 14η θέση εμβολιασμών στην Ε.Ε.

Το 72,7% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο, ενώ το ποσοστό στους ενήλικες ανέρχεται σε 81,3%.

Όπως συμπλήρωσε, «παραλάβαμε τα εμβόλια για τα παιδιά 6 μηνών έως 4 ετών», λέγοντας ότι η διάθεσή τους θα αρχίσει σύντομα και η ημερομηνία αναμένεται να ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα.

 

Βασίλης Λούπας