Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου, 2022

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ – Παραμένουν αυξημένα τα νέα κρούσματα

Ωστόσο συνεχίζονται οι τάσεις αποκλιμάκωσης στις ΜΕΛ και ΜΕΘ των νοσοκομείων – Πέντε δωρεάν self-test από Δευτέρα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς

 

Αυξημένα παραμένουν τις τελευταίες ημέρες τα κρούσματα κορωνοϊού, ενώ ανεβασμένος είναι και ο αριθμός εισαγωγών.

Συγκεκριμένα την Παρασκευή ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 21.260 κρούσματα έπειτα από 324.919 τεστ, 49 θανάτους και 361 ασθενείς σε ΜΕΘ, ενώ έγιναν 320 εισαγωγές.

Στην Ήπειρο, χθες ο ΕΟΔΥ, ανακοίνωσε συνολικά 624 νέα κρούσματα. Από αυτά τα 376 εντοπίστηκαν στην Π.Ε. Ιωαννίνων, 103 στην Π.Ε. Πρέβεζας, 79 στην Π.Ε. Άρτας και 66 νέες μολύνσεις βρέθηκαν στην Π.Ε. Θεσπρωτίας.

Παράλληλα, το τελευταίο διάστημα υπάρχουν τάσεις σταθεροποίησης και αποκλιμάκωσης της πανδημίας και αυτή καταγράφεται στα στοιχεία των νοσοκομείων. Ο αριθμός των ασθενών με κορωνοϊό, που προσέρχονται ή διακομίζονται καθημερινά, για να εξεταστούν ή να νοσηλευτούν έχει μειωθεί.

Την ίδια ώρα, έχουν αυξηθεί οι εισαγωγές ασθενών με άλλα νοσήματα που εξαιτίας και του φόβου που υπήρξε το προηγούμενο διάστημα δεν έφταναν στην πόρτα των τριτοβάθμιων νοσοκομείων, με τα 5.000 εξιτήρια το μήνα από το ΠΓΝΙ να αποτυπώνουν την κατάσταση που υπάρχει στο νοσοκομείο.

Πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου δημιουργείται και από τους υγειονομικούς που έχουν τεθεί σε αναστολή και που στις 31 Μαρτίου, εκτός εάν υπάρξει άλλη απόφαση, θα δουν την πόρτα της εξόδου οριστικά από το δημόσιο σύστημα υγείας.

«Υπάρχει έλλειψη προσωπικού λόγω των συναδέλφων που έχουν τεθεί σε αναστολή ως ανεμβολίαστοι, και του μεγάλου αριθμού των συνταξιοδοτήσεων. Είναι σταθερή η θέση μας: Να επιστρέψουν οι άνθρωποι αυτοί στις εργασίες τους. Δεν μπορεί αυτό να ισχύει μόνο για τους υγειονομικούς και να μην έχει εφαρμοστεί σε κανένα άλλο επαγγελματικό κλάδο του δημοσίου» ανέφερε ο πρόεδρος των Εργαζομένων του ΠΓΝΙ , Γιώργος  Φλούδας.

Να υπενθυμίσουμε ότι για τους συμβασιούχους επικουρικούς υγειονομικούς που έχουν ενταχθεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ο κ. Πλεύρης είχε πει ότι θα κάνουν ρύθμιση για παράταση των συμβάσεων μέχρι το τέλος του έτους.

Για τους υγειονομικούς που δεν έχουν εμβολιαστεί η αναστολή σύμβασης λήγει στις  31 Μαρτίου. Τα σενάρια είναι πολλά καθώς η κυβέρνηση είτε  θα παρατείνει την διορία αυτή ή θα πει ότι είναι προαπαιτούμενος ο εμβολιασμός για να προσφέρει κάποιος τις υπηρεσίες του στο ΕΣΥ. Εν αναμονή των αποφάσεων…

Πέντε δωρεάν self-test

Τέλος, από τη Δευτέρα 14 Μαρτίου έως και την Πέμπτη 17 Μαρτίου οι μαθητές όλων των βαθμίδων, εμβολιασμένοι και μη, καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί, θα μπορούν να προμηθευτούν πέντε δωρεάν αυτοδιαγνωστικά (self) τεστ από τα φαρμακεία, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των ημερών από 18 Μαρτίου έως και 1 Απριλίου 2022, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.

Υπενθυμίζεται ότι:

– Ο προσυμπτωματικός διαγνωστικός έλεγχος για τον νέο κορoνοϊό μέσω αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας (self test) είναι υποχρεωτικός για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, εμβολιασμένους και μη, καθώς και για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς.

– Βεβαίωση αρνητικού self test οφείλουν να φέρουν όλοι οι μαθητές από 4 έως 18 ετών καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί.

– Οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών που φοιτούν σε δημόσιες σχολικές μονάδες και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί που απασχολούνται σε αυτές καταχωρίζουν τη δήλωση και το αποτέλεσμα στην πλατφόρμα edupass.gov.gr, από την οποία εκδίδεται και η Σχολική Κάρτα για COVID-19.

– Η δωρεάν διάθεση self test από τα φαρμακεία γίνεται μόνο κατά τις εργάσιμες μέρες και ώρες, ώστε κατά τις διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις να μπορούν να εξυπηρετούν έκτακτες ανάγκες.

Οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών που φοιτούν σε ιδιωτικές σχολικές μονάδες και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί που απασχολούνται σε αυτές εξακολουθούν να δηλώνουν το αποτέλεσμα των self test στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και να εκδίδουν την Σχολική Κάρτα για COVID-19.

Το υπουργείο Παιδείας συνεχίζει να παροτρύνει τους γονείς μαθητών 5 ετών και άνω να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, να αξιοποιήσουν το ισχυρό αυτό όπλο της επιστήμης απέναντι στην COVID-19.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ