Κυριακή, 23 Ιανουαρίου, 2022

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ – Σταθερά ψηλά τα κρούσματα, αγωνία για το ΕΣΥ

Ελάχιστη η ανταπόκριση των ιδιωτών ιατρών στην έκκληση του υπουργείου Υγείας να ενισχύσουν το ΕΣΥ – 38 νέα κρούσματα χθες στην Ήπειρο εκ των οποίων τα 24 στην Π.Ε. Ιωαννίνων

 

 

Ακόμη 51 θάνατοι σημειώθηκαν στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο από τον κορωνοϊό, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη ο ΕΟΔΥ, με τον αριθμό να αποτελεί αρνητικό ρεκόρ για φέτος. Αύξηση είχαμε στους διασωληνωμένους που ξεπέρασαν τους πεντακόσιους για πρώτη φορά φέτος, φτάνοντας τους 506. Τέλος, τα νέα κρούσματα που εντοπίστηκαν είναι 2570.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 214.661 (ημερήσια μεταβολή +1.2%), εκ των οποίων 51.6% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 65 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.843 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών είναι 51, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.937 θάνατοι. Το 95.8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Σε ότι αφορά την γεωγραφική κατανομή, στην Αττική βρίσκονται τα 1.282 από τα 2.570 κρούσματα που ανακοίνωσε την Πέμπτη ο ΕΟΔΥ. Παράλληλα, στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 229 κρούσματα, 131 στην Αχαΐα και 82 στη Λάρισα.

Στην Ήπειρο, χθες είχαμε συνολικά 38 νέα κρούσματα, από τα οποία τα 11 εντοπίστηκαν στην Π.Ε. Θεσπρωτίας, τα 24 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων και τα τρία στην Π.Ε. Πρέβεζας.

Οι ιδιώτες γιατροί

Παράλληλα, μόνο μαζική δεν μπορεί να χαρακτηριστεί η ανταπόκριση των ιδιωτών ιατρών στην έκκληση του υπουργείου Υγείας να ενισχύσουν το ΕΣΥ, αποδεχόμενοι την ανοιχτή πρόσκληση, να στελεχώσουν τα δημόσια νοσοκομεία, ώστε να αναχαιτιστεί το νέο κύμα της πανδημίας.

Τα κίνητρα που ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Υγείας Β. Κικίλια, μπορεί να ακούγονται ελκυστικά, στην πράξη όμως όπως αποδείχθηκε και το Φθινόπωρο στην αντίστοιχη έκκληση, ο αριθμός των ιδιωτών που ανταποκρίθηκε δεν επαρκούσε για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες στα νοσοκομεία.

Σε δηλώσεις του χθες στο Ioannina TV, ο Θεόδ. Παπακώστας, Γεν. Γραμματέας του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων, υποστήριξε, ότι θα ήταν περισσότερο λειτουργικό για το σύστημα υγείας, να ενισχυθούν οι ιδιώτες ιατροί των κρίσιμων για την πανδημία ειδικοτήτων, ώστε να διαχειρίζονται τα περιστατικά που φτάνουν στα ιατρεία τους με ακόμη καλύτερο τρόπο, ώστε να μην διακομίζονται στα νοσοκομεία, αλλά να μένουν στο επίπεδο της πρωτοβάθμιας υγείας.

«Οι ιδιώτες ιατροί των ειδικοτήτων αυτών ήδη συμμετέχουν στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας και θεωρούμε, ότι θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο να ενισχυθούν για να κάνουν ακόμη καλύτερα τη δουλειά τους, γιατί αυτό θα βοηθήσει στην ανάσχεση του κύματος και της πίεσης που δέχονται τα νοσοκομεία. Δεν υπήρχε μεγάλη ανταπόκριση μέχρι σήμερα, για διάφορους λόγους, αφού κάποιος που είναι συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ, μπορεί ίσως να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του στο ιατρείο, ενώ κάποιος που δεν είναι και μετακινηθεί στο ΕΣΥ, θα χρειαστεί αρκετούς μήνες, αφού επιστρέψει στο ιατρείο του, για να επιστρέψει και στην κανονική του λειτουργία», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Παπακώστας.

Τα κίνητρα

Τα κίνητρα που δίνονται στους γιατρούς είναι σημαντικά, όπως υπενθυμίζουν πηγές του υπ. Υγείας: Μηνιαία αμοιβή 2.000 ευρώ, αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη, η οποία δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Πέραν αυτού, προβλέπεται και αμοιβή για τη συμμετοχή τους σε εφημερίες (εφόσον συμμετέχουν) ίση με αυτή του Επιμελητή Β’, ενώ προβλέπεται και σημαντική μοριοδότηση στη διαδικασία πλήρωσης θέσεων του ΕΣΥ αντίστοιχη όσων υπηρετούν σε απομακρυσμένες περιοχές για όσους συνεργαστούν.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ