ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ – Σταθερά ψηλά τα κρούσματα στην Ήπειρο

Και πάλι πάνω από 100 οι νέες μολύνσεις σε όλη την περιφέρεια – Πάνω από το 50% το ποσοστό των εμβολιασμών στις Π.Ε. Θεσπρωτίας και Πρέβεζας, χαμηλότερα τα ποσοστά σε αυτές των Ιωαννίνων και της Άρτας

 

Περισσότερα κατά 352 σε σχέση με την Πέμπτη, συνολικά 3.625, ήταν χθες Παρασκευή τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα.

Την ίδια ώρα, ένα βήμα πριν τους 300 είναι στις ΜΕΘ οι διασωληνωμένοι, που αυξήθηκαν κατά 10 (296), ενώ δέκα επιπλέον νεκροί  (30) συγκριτικά με την Πέμπτη, προστέθηκαν στον κατάλογο των θυμάτων της πανδημίας.

Τα τεστ που έγιναν ήταν 116.848, τα εξιτήρια λόγω ίασης 211 (προχθές 188), ενώ οι νέες εισαγωγές έφθασαν τις 267 (από 276 προχθές). Η κάλυψη κλινών ΜΕΘ Covid-19 φθάνει στο 66,94%, ενώ οι απλές κλίνες καλύπτονται κατά 41,60%.

Πιο αναλυτικά, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.625, εκ των οποίων 16 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 554.055 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 51.1% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 129 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.578 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid-19 είναι 30, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.328 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 296 (61.1% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 83.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.904 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 267 (ημερήσια μεταβολή -3.26%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 253 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 40 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Γεωγραφική κατανομή και εμβολιασμοί

Για την Ήπειρο, χθες Παρασκευή ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε συνολικά 104 νέα κρούσματα! Από αυτά τα 38 εντοπίστηκαν στην Π.Ε. Ιωαννίνων, τα 31 στην Π.Ε. Πρέβεζας, 19 στην Π.Ε. Θεσπρωτίας και 16 νέα κρούσματα βρέθηκαν στην Π.Ε. Άρτας.

Παράλληλα, δύο από τις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Ηπείρου έχουν ξεπεράσει το 50% σε ολοκληρωμένους εμβολιασμούς σύμφωνα με τα στοιχεία που αφορούν στον μόνιμο πληθυσμό που διαμένει στις περιφερειακές ενότητες.

Συγκεκριμένα οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσπρωτίας και Πρέβεζας, πέρασαν το ποσοστό αυτό, ενώ αυτές των Ιωαννίνων και της Άρτας παραμένουν κάτω του 50% στην εμβολιαστική κάλυψη.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων η εμβολιαστική κάλυψη με μία δόση φτάνει στο 48,56% και οι ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί του μόνιμου πληθυσμού στο 45,2%.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας οι εμβολιασμοί πρώτης δόσης για τον μόνιμο πληθυσμό ανέρχονται στο 62,3% και οι ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί στο 58,8%.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας η εμβολιαστική κάλυψη με την πρώτη δόση ανέρχεται στο 51,4% και οι ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί φτάνουν στο 47,4%.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας φαίνεται ότι το τελευταίο διάστημα οι εμβολιασμοί έχουν ανεβάσει ρυθμούς. Έτσι η εμβολιαστική κάλυψη με την πρώτη δόση ανέρχεται στο 60,9% και οι ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί στο 56,6%.

Εικόνες σοκ

Εξάλλου, φωτογραφίες από αξονικές τομογραφίες πνευμόνων, νεαρών ασθενών – κάτω των 18 ετών- με κορωνοϊό «ανέβασε» στον προσωπικό λογαριασμό του στο facebook, o επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο καθηγητής, με αυτή την ανάρτηση επισημαίνει την έκταση των βλαβών που μπορεί να προκαλέσει η covid-19 στους πνεύμονες ακόμα και σε νέους χωρίς υποκείμενα νοσήματα ή ανασοκαταστολή, απευθύνοντας έκκληση για εμβολιασμό.

«Μία εικόνα χίλιες λέξεις» αναφέρει χαρακτηριστικά. «Οι ασθενείς δεν χρειάστηκαν συμπληρωματικό οξυγόνο, διασωλήνωση ή ΜΕΘ. Πρόκειται για απλά κοινά περιστατικά Covid-19. Ωστόσο έχουν πολύ “εντυπωσιακές” βλάβες και είναι άγνωστο τι θα προκαλέσουν αυτές οι βλάβες σε βάθος χρόνου» σχολιάζει.

«Για την πλειονότητα του κόσμου το ερώτημα είναι απλό: Θέλουν να υποβάλουν τους πνεύμονές τους σε αυτές τις βλάβες για να δουν αν αντέχουν; Και αν αντέξουν την πρόκληση (όπως προβλέπεται ότι θα αντέξουν οι περισσότεροι νέοι) θέλουν να δουν πόσα χρόνια ή αντοχές έχασαν στην πορεία; Με το εμβόλιο προστατεύουμε τους πνεύμονές μας από βαρύτατη καταπόνηση!» υπογραμμίζει ο κ. Μαγιορκίνης.

Τα μέτρα που έρχονται…

Από την άλλη, μια σειρά συγκεκριμένων μέτρων σχεδιάζει να ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση προκειμένου οι πολίτες να γνωρίζουν αναλυτικά τι τους περιμένει σε ολόκληρο το φάσμα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής ενόψει του φθινοπώρου.

Οι σχετικές ανακοινώσεις, όπως είπε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, θα γίνουν έως τα μέσα της εβδομάδας και η εφαρμογή τους θα αρχίσει να ισχύει, κατά πάσα πιθανότητα από τα μέσα Σεπτεμβρίου, οπότε θα ανοίξουν και τα σχολεία.

Το πρώτο και βασικότερο που πρέπει να αναμένουν οι πολίτες είναι πως η διασκέδαση θα εξελιχθεί ενόψει του χειμώνα σε «προνόμιο» σχεδόν αποκλειστικά για εμβολιασμένους. Αυτό που εμμέσως, αλλά σαφώς έχει προαναγγελθεί, και αναμένεται να ισχύσει και επισήμως, είναι πως εστιατόρια, καφέ, μπαρ, νυχτερινά κέντρα, σινεμά, θέατρα αλλά και γήπεδα θα δέχονται μόνο εμβολιασμένους στους κλειστούς χώρους τους.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, μόλις ο καιρός γίνει χειμερινός θα δυσκολεύονται πολύ να βρουν τρόπους διασκέδασης. Η συγκεκριμένη απόφαση για τους κλειστούς χώρους εικάζεται πως μπορεί να λειτουργήσει ως κίνητρο για μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, καθώς αφορά ένα βασικό «αγαθό» όπως η διασκέδαση.

Από εκεί και πέρα, στην εκπαίδευση, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια, αναμένεται να εφαρμοστούν αυστηροί κανόνες που επίσης θα κάνουν τη ζωή των ανεμβολίαστων δύσκολη. Στα πανεπιστήμια οι καθηγητές πρέπει να έχουν κάνει το εμβόλιο, διαφορετικά θα πρέπει να κάνουν εργαστηριακό τεστ δύο φορές την εβδομάδα με δικά τους έξοδα.

Οι φοιτητές επίσης θα προσέρχονται στα αμφιθέατρα μόνο εάν είναι εμβολιασμένοι ή έχουν αρνητικό τεστ. Η διαφορά είναι πως στους φοιτητές το τεστ θα παρέχεται δωρεάν από το κράτος. Αντίστοιχοι κανόνες θα ισχύουν και για τα σχολεία. Οι καθηγητές οφείλουν να προσέλθουν για μάθημα μόνο εάν είναι εμβολιασμένοι, διαφορετικά θα πρέπει να υποβάλλονται δύο φορές την εβδομάδα σε εργαστηριακό τεστ, το οποίο θα επιβαρύνει οικονομικά τους ίδιους. Τεστ θα πρέπει να κάνουν, βεβαίως εάν δεν έχουν εμβολιαστεί, και οι μαθητές άνω των 12 ετών. Η διαφορά είναι πως όσοι μαθητές δεν κάνουν το εμβόλιο θα πρέπει να παρουσιάζουν self test και όχι εργαστηριακό, το οποίο επίσης θα παρέχεται δωρεάν από το κράτος.

Η «οδύσσεια» των μη εμβολιασμένων θα ισχύει και στη δουλειά. Τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα όσοι επιλέξουν να μην κάνουν το εμβόλιο θα πρέπει να υποβάλλονται δύο φορές την εβδομάδα σε εργαστηριακό τεστ, το οποίο θα επιβαρύνει την τσέπη τους.

Τέλος, ένα από τα μέτρα που αργά ή γρήγορα θα επανέλθει και επισήμως είναι η χρήση μάσκας και σε ανοικτούς χώρους. Υπενθυμίζεται πως στις 23 Ιουνίου είχε καταργηθεί επισήμως η χρήση της στους εξωτερικούς χώρους με ανακοίνωση της κυβέρνησης. Ήταν μια απόφαση για την οποία υπήρξε κριτική, αλλά παρ’ όλα αυτά δεν αναιρέθηκε, καθώς εκτός των άλλων οι θερμοκρασίες ήταν ιδιαίτερα υψηλές. Κάτι τέτοιο δεν θα ισχύει από τα μέσα Σεπτεμβρίου, άρα η χρήση της μάσκας μπορεί να επανέλθει.

 

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας