ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ – ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ – Καταρρέει το «success story» του χειμερινού τουρισμού

Στο 15% η προβλεπόμενη μέση πληρότητα των καταλυμάτων στο σύνολο της χειμερινής περιόδου – Απαιτείται άμεση κρατική παρέμβαση για την στήριξη των επιχειρήσεων και την επιβίωσή τους, σύμφωνα με την Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων

 

Ικανοποιητική πληρότητα, τηρουμένων των αναλογιών, που σε κάποιες περιοχές ξεπέρασε ακόμη και το 85% καταγράφηκε στα καταλύματα των δημοφιλών χειμερινών προορισμών της χώρας κατά την περίοδο των εορτών.

Οι ξενοδόχοι, ωστόσο, εκπέμπουν σήμα κινδύνου σχετικά με τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους, επισημαίνοντας ότι η ζήτηση των προηγούμενων ημερών δεν μπορεί να καλύψει τις απώλειες που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού τα τελευταία δύο χρόνια.

Ειδικότερα, σε χαμηλά επίπεδα διαμορφώνεται πάντως η πληρότητα στους ορεινούς προορισμούς για το υπόλοιπο της χειμερινής σεζόν, καθώς οι ταξιδιώτες προχωρούν μόνο σε κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, αποφεύγοντας τον προγραμματισμό σε βάθος δύο ή και περισσότερων εβδομάδων.

Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων, επισημαίνει αρχικά πως «ένα και μόνο δεκαήμερο τουριστικής κανονικότητας στο σύνολο της χειμερινής περιόδου, η οποία διαρκεί 120 μέρες, δηλαδή τέσσερις μήνες, αντιστοιχεί σε μόλις 15% μέση πληρότητα. Δυστυχώς σήμερα, το «success story» του χειμερινού τουρισμού περιορίζεται σε τρεις ή τέσσερις περιοχές στην Ελλάδα οι οποίες είχαν πράγματι 100% πληρότητα μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αλλά μόνο για λίγες μέρες. Και δυστυχώς, από τις 10 Ιανουαρίου 2022, κανείς δεν θα ασχολείται μαζί μας. Αυτή είναι η πραγματικότητα…».

Στη συνέχεια η Ένωση Ξενοδόχων επισημαίνει και τα εξής: «Η υγειονομική εξέλιξη της πανδημίας όμως και τα νέα μέτρα που ανακοινώνονται για την αναχαίτιση της διασποράς της Omicron, αποτελούν την «ταφόπλακα» του χειμερινού τουρισμού, όχι μόνο για τον προορισμό μας, αλλά για το σύνολο των επιχειρήσεων της ηπειρωτικής – ορεινής Ελλάδας. Δεν θα υπάρχει ουσιαστικά από τις 10 Ιανουαρίου αντικείμενο δραστηριότητας, αφού οι επισκέπτες μειώνονται ή εξαφανίζονται, σε αντίθεση με την αγωνία μας που αυξάνεται μέσα σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας. Την ίδια ώρα, τα αστικού τύπου ξενοδοχεία δίνουν σκληρή μάχη επιβίωσης, αφού κρατήσεις δεν υπάρχουν, παρά μόνο ακυρώσεις. Κλαδικές εκθέσεις, συνέδρια και εκδηλώσεις αναβάλλονται για αργότερα ή επ΄ αόριστον και η κατάσταση με τα σημερινά δεδομένα, δεν αναμένεται να βελτιωθεί πριν τις αρχές Απριλίου. Η πλειοψηφία των ξενοδοχείων της περιοχής μας είναι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις που αδυνατούν να καλύψουν τις ζημιές δύο ετών. Πώς θα ανταποκριθούμε στα έξοδα μας, στο μισθολογικό και το υπέρογκο ενεργειακό κόστος, στην ίδια την καθημερινότητα μας, όταν από την άλλη πλευρά το κόστος μετακίνησης (καύσιμα, διόδια) έχουν εκτοξευθεί στα ύψη με αποτέλεσμα οι προορισμοί μας να «απομονώνονται» ακόμα περισσότερο;».

Και καταλήγοντας η Ένωση Ξενοδόχων καταθέτει και τα εξής αιτήματα:

• Άμεση εκταμίευση των ποσών που εκκρεμούν προς πληρωμή στις επιχειρήσεις από τη δράση της «Επιδότησης κεφαλαίου κίνησης πληττόμενων από την πανδημία τουριστικών επιχειρήσεων φιλοξενίας».

• Άμεση ολοκλήρωση της αποπληρωμής των οφειλόμενων στις επιχειρήσεις ποσών από το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» και από το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ (χωρίς παρακρατήσεις για εξόφληση φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων)

• Μείωση του ελάχιστου χρόνου απασχόλησης των εργαζομένων που είναι ενταγμένοι στο Συν-Εργασία κάτω του 50% ή αν αυτό δεν είναι εφικτό εφαρμογή του μέτρου των αναστολών των συμβάσεων εργασίας – οι επιχειρήσεις μας τους προσεχείς τρεις (3) μήνες δεν θα έχουν επί της ουσίας αντικείμενο δραστηριότητας

• Παράταση του προγράμματος Γέφυρα ΙΙ έως την 30-6-2022

• Αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων (περιλαμβανομένων και των δόσεων ρυθμίσεων) έως την 31-3-2022

• Μείωση του ΦΠΑ στο 6,5% και κατάργηση του τέλους Διανυκτέρευσης από 01/01/22.

• Ενεργειακή επιδότηση σε πετρέλαιο θέρμανσης.

 

Βασίλης Λούπας