Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου, 2022

ΞΕΝΩΝΑΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΒΙΑΣ – Σημαντικό και πολύπλευρο το έργο της δομής του ΟΚΠΑΠΑ

Στα δέκα χρόνια λειτουργίας της δομής φιλοξενήθηκαν συνολικά 175 άτομα από τα οποία 78 γυναίκες και 97 παιδιά

 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των Γυναικών στις 25 Νοεμβρίου,  ο πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ, Δημήτρης  Πάνου συμμετείχε, την Τετάρτη, στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, της Βουλής των Ελλήνων.

Ο κ. Πάνου, αναφέρθηκε στον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών τους που λειτουργεί από το 2013. Είναι ο πρώτος ξενώνας που άνοιξε από το Δίκτυο στο οποίο ανήκει με εποπτεύουσα αρχή την Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

«Η δομή μας είναι η μοναδική στην Ήπειρο, είπε και κάνοντας έναν απολογισμό στα δέκα χρόνια λειτουργίας της δομής, σημείωσε πως φιλοξενήθηκαν συνολικά 175 άτομα από τα οποία 78 είναι γυναίκες και 97 παιδιά. Παράλληλα, έκανε γνωστό πως ο Ξενώνας, έχει δυναμικότητα 20 κλινών και φιλοξενεί γυναίκες που είναι θύματα βίας, πρόσφυγες, ΑμεΑ, μονογονεϊκές, Ρομά (γυναίκες πολλαπλών διακρίσεων και κοινωνικών ανισοτήτων) και τα παιδιά τους.

«Οι παροχές της δομής περιλαμβάνουν την ασφάλεια, σίτιση, αξιοπρεπή διαμονή, κοινωνική υποστήριξη, ψυχολογική υποστήριξη, εργασιακή και νομική συμβουλευτική. Η εισαγωγή στην δομή γίνεται μετά  από αίτημα των φορέων παραπομπής, εισήγηση προς την Ομάδα Διοίκησης Έργου του ΟΚΠΑΠΑ και ιατρικές εξετάσεις των ενδιαφερομένων. Η στελέχωση της δομής περιλαμβάνει ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό, διοικητικό, παιδοψυχολόγο, βοηθητικό προσωπικό και φύλακες και πραγματικά προσφέρουν όλοι τους πολύτιμες υπηρεσίες», ανέφερε.

Ο πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ τόνισε ότι οι ανάγκες της κοινωνίας είναι αυξημένες και κατέθεσε προτάσεις για την βελτιστοποίηση των προσφερόμενων υπηρεσιών του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών τους, όπως η μονιμοποίηση των εργαζομένων στους Ξενώνες αφού πλέον οι ανάγκες για τις υπηρεσίες τους συνεχίζουν και υφίσταται αλλά και για την επιστροφή των φιλοξενούμενων γυναικών στην κοινωνία, θα μπορούσε να υπάρχει η δυνατότητα μοριοδότησης αυτών για την συμμετοχή τους σε προκηρύξεις εργασίας του Δημοσίου αλλά και να δοθούν κίνητρα σε εργοδότες του Ιδιωτικού τομέα για την πρόσληψή τους.

Παράλληλα, ο ΟΚΠΑΠΑ συμμετείχε στην εκδήλωση του 2ου Εσπερινού ΕΠΑ.Λ Ιωαννίνων για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των μαθητών για την εξάλειψη της βίας κατά των Γυναικών και για τη λειτουργία του Ξενώνα Φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών τους.

Ακόμη, χθες, ο ΟΚΠΑΠΑ, συμμετείχε στην εκδήλωση της Ένωσης Γυναικών Ελλάδος (Ε.Γ.Ε) – Παράρτημα Ιωαννίνων που έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων.

Αύριο, Παρασκευή 25 Νοεμβρίου έξω από το Δημαρχείο της πόλης μας θα μοιραστεί ενημερωτικό υλικό για την λειτουργία του «Ξενώνα Φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών τους».

 

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ