ΚΤΙΡΙΟ ΠΡΩΗΝ ΠΕΔΥ – «Αγκάθια» για το mega εμβολιαστικό κέντρο

Αντίθετα με τις προθέσεις των τοπικών φορέων για τη δημιουργία εμβολιαστικού κέντρου στο κτίριο του ΕΟΔΥ στα Ιωάννινα, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν έχει συμπεριλάβει στον σχεδιασμό της το συγκεκριμένο κτίριο – Στη Βουλή το μείζον ζήτημα, σε μια στιγμή που έχει μειωθεί ο ρυθμός εμβολιασμού στα Ιωάννινα

 

 

 

Προβληματισμός και αρκετά ερωτηματικά προέκυψαν από χθες, μετά τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με το αν και πότε μπορεί να λειτουργήσει τελικά ως mega εμβολιαστικό κέντρο, το κτίριο του πρώην ΠΕΔΥ, στα Ιωάννινα.

Σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ του Ioannina TV, αν και έχει περάσει ένα δεκαήμερο από την ημερομηνία αποστολής εγγράφου του ΕΟΔΥ προς την 6η ΥΠΕ στο οποίο αναφέρεται η πρόθεση του Οργανισμού να προχωρήσει στην παραχώρηση χρήσης του κτιρίου του πρώην ΠΕΔΥ στην Περιφέρεια Ηπείρου για την κάλυψη των εμβολιαστικών αναγκών της περιοχής, μέχρι και σήμερα καμία απολύτως κίνηση επί της ουσίας, δεν έγινε.

Όπως φαίνεται λοιπόν και αντίθετα με τις προθέσεις των τοπικών φορέων για τη δημιουργία mega εμβολιαστικού κέντρου στο κτίριο του ΕΟΔΥ στα Ιωάννινα, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας όχι μόνον δεν έχει συμπεριλάβει στον σχεδιασμό της το συγκεκριμένο κτίριο, αλλά τις αμέσως επόμενες ημέρες ετοιμάζεται να θέσει σε λειτουργία το mega εμβολιαστικό κέντρο στην Κέρκυρα, μετά από αυτό της Ρόδου, που εγκαινιάστηκε το Σάββατο.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν, ότι το ζήτημα τέθηκε υπόψιν του Γεν. Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κ. Θεμιστοκλέους, ο οποίος δήλωσε παντελή άγνοια για το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός ακόμη εμβολιαστικού κέντρου στα Ιωάννινα.

Στη Βουλή

Την ίδια στιγμή και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ioannina TV, η βουλευτής Ιωαννίνων Μαρία Κεφάλα κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας Β. Κικίλια για την αξιοποίηση του κτιρίου, με στόχο να διευκρινιστούν επακριβώς οι προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας.

Στην ερώτηση αναφέρεται το ιστορικό της κατασκευής του κτιρίου που ξεκίνησε το 2003 και ολοκληρώθηκε το 2006 με πόρους από το Γ’ ΚΠΣ, στο οποίο όμως δε λειτούργησε ποτέ το Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας.

«Το ενδιαφέρον από τους τοπικούς φορείς είναι έντονο και δεδηλωμένο ζητώντας την αξιοποίησή του προς όφελος της κοινωνίας καθώς η δημόσια αυτή περιουσία επί 14 χρόνια δεν λειτούργησε ποτέ και παραμένει αναξιοποίητη. Κατά το παρελθόν έγιναν διάφορες προτάσεις αξιοποίησης όπως από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, το ΕΚΑΒ και την 6η ΥΠΕ προκειμένου να στεγάσει εκεί τις τοπικές μονάδες υγείας, δυστυχώς χωρίς αποτέλεσμα. Σήμερα αναγνωρίζοντας τις ιδιαίτερες και έκτακτες ανάγκες του ΕΟΔΥ για την αντιμετώπιση της πανδημίας που βιώνουμε, έχουν ωριμάσει οι συνθήκες εκείνες που καθιστούν επιβεβλημένη την αξιοποίηση του συγκεκριμένου δημοσίου κτηρίου. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει ως εμβολιαστικό κέντρο για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού», σημειώνει η κα Κεφάλα στην ερώτησή της και απευθυνόμενη στον υπουργό ζητά να πληροφορηθεί εάν προτίθεται να προχωρήσει στην αξιοποίηση του κτιρίου και σε ποιες κινήσεις θα προβεί ώστε η δημόσια περιουσία να λειτουργήσει προς όφελος των πολιτών και της κοινωνίας των Ιωαννίνων.

Στην επίκαιρη ερώτηση της κας Κεφάλα θα απαντήσει στις 31 Μαΐου, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Β. Κοντοζαμάνης.

Ο εμβολιασμός στα Γιάννενα

Μετά λοιπόν και τις εξελίξεις αυτές, προκύπτει το ερώτημα – το οποίο πρέπει να απαντήσουν οι αρμόδιοι υγειονομικοί φορείς – εάν υπάρχει ανάγκη και σε ποιο βαθμό για να λειτουργήσει ένα νέο εμβολιαστικό κέντρο στα Ιωάννινα, όπου συνολικά, μαζί με τα Κέντρα Υγείας, λειτουργούν 21 εμβολιαστικές γραμμές.

Όσο περνούν οι ημέρες, τόσο εδραιώνεται η άποψη, ότι είναι προτιμότερο να αξιοποιηθεί το κτίριο για τη μεταφορά  των εμβολιαστικών γραμμών από το Κέντρο Υγείας Ιωαννίνων, που ασφυκτιά και αν είναι εφικτό να ενισχυθεί και με επιπλέον γραμμές, εφόσον συνδράμει το υγειονομικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Παράλληλα – και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία – εύγλωττη ανησυχία προκαλεί και η μείωση του ρυθμού των εμβολιασμών στην Π.Ε. Ιωαννίνων, στα εμβολιαστικά κέντρα των νοσοκομείων, του ΚΥ Ιωαννίνων και των περιφερειακών Κέντρων Υγείας.

Ενώ τα Ιωάννινα «έτρεξαν» αρχικά γρήγορα την κούρσα των εμβολιασμών στην επαρχία, από την περίοδο αμέσως μετά το Πάσχα οι ρυθμοί άρχισαν να πέφτουν, παρότι προστέθηκαν και νέες εμβολιαστικές γραμμές, με αποτέλεσμα στην λίστα με τον αριθμό των εμβολιασμών, τα Ιωάννινα να χάνουν έδαφος σε σχέση με περιοχές όπως τα Χανιά, η Αιτωλοακαρνανία, η Μαγνησία και η Εύβοια.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι τη Δευτέρα στα Ιωάννινα έγιναν συνολικά 1.350 εμβολιασμοί πρώτης και δεύτερης δόσης ενώ στη Λάρισα έγιναν 2.164, στην Εύβοια 1.571, στα Χανιά 1.526, στη Μαγνησία 1.812 και στην Αιτωλοακαρνανία 1.641. Αντίστοιχη είναι η εικόνα το τελευταίο δεκαήμερο, κάτι που δημιουργεί προβληματισμό στις υγειονομικές αρχές, που βλέπουν να μπαίνει ένα φρένο στην προσπάθεια να «χτιστεί» το τείχος ανοσίας το νωρίτερο δυνατό.

Πρόβλημα με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων δεν υφίσταται, καθώς η ροή είναι συνεχής και αυτό φάνηκε και τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, όταν δόθηκε η δυνατότητα να μεταφερθούν νωρίτερα τα ραντεβού που είχαν κλειστεί για την ηλικιακή κατηγορία των 40-44 ετών, που απέκτησε δυνατότητα εμβολιασμού πριν από λίγες ημέρες.

Συνολικά, μέχρι και το βράδυ της Δευτέρας στα Ιωάννινα είχαν γίνει 78.180 εμβολιασμοί, εκ των οποίων οι 52.142 της πρώτης και οι 27.222 της δεύτερης δόσης.

Στη Λάρισα έχουν γίνει 107.036 εμβολιασμοί, στην Εύβοια 83.043 και στα Χανιά 78.938.

Ο εμβολιασμός των παιδιών

Ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα, έχει να κάνει με τον εμβολιασμό των παιδιών. «Θα κάνουμε ό,τι αποφασίσει η επιστημονική κοινότητα που μελετά τα στοιχεία για τον εμβολιασμό ή μη των παιδιών για covid19», απάντησε χθες, σε σχετική ερώτηση, ο πρόεδρος του Συλλόγου  Παιδιάτρων Ιωαννίνων, Τάσος Σέρμπης, αναφορικά με την παγκόσμια συζήτηση που έχει ξεκινήσει για το εάν θα εμβολιαστούν ή όχι και τα παιδιά.

Οι μελέτες,  βρίσκονται σε εξέλιξη και κάθε περαιτέρω συζήτηση θα ήταν πρόωρη.  Ο κ. Σέρμπης κληθείς να σχολιάσει την γενικότερη κατάσταση στην υγεία των παιδιών άδραξε την ευκαιρία και κάλεσε γονείς και κηδεμόνες παιδιών να εμβολιαστούν για τον COVID. «Το τι θα γίνει με τα παιδιά θα το αποφασίσουν οι επιστήμονες που κάνουν τις μελέτες και γνωρίζουν τα στοιχεία» είπε.

Τα χθεσινά κρούσματα

Εν τω μεταξύ, στα 2.433 ανέβηκαν την Τρίτη τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Ο αριθμός αυτός προέκυψε έπειτα από 70.102 τεστ.

Παράλληλα, οι διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι 556, ενώ ανακοινώθηκε και ο θάνατος ακόμη 50 ασθενών της Covid-19, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να φτάνει τους 11.872. Ακόμη, οι εισαγωγές που έγιναν είναι 194, ενώ δόθηκαν 266 εξιτήρια λόγω ίασης.

Τέλος, σε ότι αφορά τη γεωγραφική κατανομή, χθες, σε όλη την Ήπειρο, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 59 νέα κρούσματα. Από αυτά τα 54 εντοπίστηκαν στην Π.Ε. Ιωαννίνων, τέσσερα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας και ένα νέο κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας.