Ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωης», Γιώργος Πρέντζας, κατέθεσε το μεσημέρι της Παρασκευής αναφορά στην Εισαγγελία Ιωαννίνων για τη συνεχιζόμενη και διαρκώς διογκούμενη περιβαλλοντική υποβάθμιση που προκαλείται από την εκτέλεση του οδικού έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Πηγάδια – Γέφυρα Πλάκας».
Στην αναφορά επισημαίνεται ότι για το εξελισσόμενο και διαρκώς τροποποιούμενο ως προς τις μελέτες του έργο υπάρχουν τα παρακάτω μεγάλα ζητήματα περιβαλλοντικής υποβάθμισης και διατάραξης της ισορροπίας του οικοσυστήματος, αντλούμενα από αυτοψίες, videoληπτικό και φωτογραφικό υλικό τα οποία κατατέθηκαν σε εκτυπωμένη μορφή και σε στικάκι στην Εισαγγελική Αρχή.
Η παράταξη σημειώνει σε δελτίο τύπου: «Η Εισαγγελέας μας ενημέρωσε ότι έχει ήδη δοθεί εντολή για διερεύνηση της περιβαλλοντικής υποβάθμισης από τις 6 Μαΐου, μετά την δημοσίευση video και φωτογραφιών από το παρατηρητήριο Τζουμέρκων, που αφορούσε όμως μόνο την απόρριψη αδρανών υλικών στην χαράδρα του Αράχθου και όχι την αλλαγή της γεωμορφολογίας της πλαγιάς που σκάβεται και το μπάζωμα του ρέματος Κότσικο. Το περιεχόμενο της αναφοράς της ΛΑ.ΣΥ. Ηπείρου μαζί με τα νέα στοιχεία, το ιστορικό εξέλιξης του έργου και το αποδεικτικό videoληπτικό και φωτογραφικό υλικό, το οποίο καταδεικνύει την χρονικά εξελισσόμενη υποβάθμιση, ενσωματώθηκαν στην ήδη κηρυχθείσα εισαγγελική διερεύνηση και μάλιστα μας δηλώθηκε ότι θα βοηθήσουν στην επίσπευση της διερεύνησης».
Η Λαϊκή Συσπείρωση ζητά με την αναφορά της την άμεση παρέμβαση της εισαγγελικής Αρχής για διακοπή του έργου, αυτοψία και έλεγχο από τις αρμόδιες αρχές, ήτοι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, ΟΦΥΠΕΚΑ, Διεύθυνση Δασών, Αποκεντρωμένη Περιφέρεια κ.α., ώστε να εκτιμηθεί το μέγεθος της περιβαλλοντικής υποβάθμισης και οι ευθύνες που προκύπτουν αλλά και «να επαναπροσδιοριστεί ο τρόπος συνέχισης του έργου με κριτήριο την μη περαιτέρω περιβαλλοντική υποβάθμιση και την εξασφάλιση ότι οι παρεμβάσεις που θα γίνουν, δίνουν την μελλοντική δυνατότητα αποκατάστασης, ώστε να μην μείνουν τα Τζουμερκα και η προστατευόμενη αυτή περιοχή ως μια μεγάλη περιβαλλοντική πληγή ανεπούλωτη».





