Σάββατο, 20 Αυγούστου, 2022

ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ – Δραματική έκκληση για περιορισμό της άσκοπης κατανάλωσης νερού

Αυξήθηκε η κατανάλωση πόσιμου νερού στα δίκτυα της ΔΕΥΑΙ και του ΣΥΔΛΙ τις ημέρες του καύσωνα – Αγροτεμάχια, πλύσεις οχημάτων και γέμισμα στις πισίνες, με πόσιμο νερό, επιτείνουν το πρόβλημα της λειψυδρίας

 

Από το πρώτο κύμα καύσωνα που πλήττει την περιοχή των Ιωαννίνων, άρχισαν να εμφανίζονται τα προβλήματα υδροδότησης στο λεκανοπέδιο, σε διάφορες περιοχές, που υδρεύονται είτε από τη ΔΕΥΑΙ είτε από το δίκτυο του ΣΥΔΛΙ. Το φαινόμενο της λειψυδρίας με πολύωρες διακοπές υδροδότησης παρατηρείται με ένταση τα τελευταία 24ωρα με τη διοίκηση τόσο της ΔΕΥΑΙ, όσο αντίστοιχα του ΣΥΔΛΙ, να απευθύνουν εκκλήσεις στους καταναλωτές για λελογισμένη κατανάλωση και χρήση του πόσιμου νερού με μέτρο.

Βασική αιτία πρόκλησης της λειψυδρίας δεν είναι τόσο η πτώση της στάθμης του υδροφόρου ορίζοντα, αν και αυτό αποτελεί μία πραγματικότητα τα τελευταία χρόνια τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω της ανομβρίας, όσο η χρήση του νερού για την άρδευση αγροτεμαχίων. Έτσι, η ΔΕΥΑΙ με ανακοίνωσή της, τονίζει, ότι επειδή παρατηρούνται φαινόμενα λειψυδρίας, που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην υπερκατανάλωση για το πότισμα αγροτεμαχίων, απευθύνει έκκληση στους πολίτες, τουλάχιστον όσο διάστημα θα διαρκέσει ο καύσωνας, η χρήση του νερού να γίνεται με μέτρο, και να καλύπτονται οι ανάγκες του συνόλου των συμπολιτών.

«Για άλλη μια φορά, θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους συνδημότες μας ότι το νερό της ΔΕΥΑΙ δεν διατίθεται για την άρδευση αλλά για οικιακή χρήση. Παρακαλούμε λοιπόν, τουλάχιστον όσο διαρκεί ο καύσων, η χρήση ύδατος να γίνεται με μέτρο ώστε να ικανοποιούνται οι ανάγκες ύδρευσης όλων των συμπολιτών μας», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Έκκληση και από τον ΣΥΔΛΙ

Οριακή στο μεταξύ χαρακτηρίζεται η κατάσταση και σε πολλές περιοχές που υδρεύονται από το δίκτυο του ΣΥΔΛΙ και ήδη από χθες άρχισαν να εμφανίζονται προβλήματα υδροδότησης, κατόπιν και βλάβης που σημειώθηκε σε Νεοκαισάρεια, Μπιζάνι, Κουτσελιό και Γορίτσα.

Με ανακοίνωσή του ο ΣΥΔΛΙ τονίζει, ότι λόγω του καύσωνα, έχουν αυξηθεί υπερβολικά οι καταναλώσεις ύδατος και το υδροδοτικό σύστημα του Συνδέσμου φθάνει στο όριό του, με σοβαρό ενδεχόμενο να αρχίσουν σε διάφορες περιοχές, τις απογευματινές και βραδινές ώρες να εμφανίζονται προβλήματα υδροδότησης.

«Παρακαλούνται οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες να περιορίσουν στο ελάχιστο την σπατάλη του νερού, περιορίζοντας δραστικά το πότισμα κήπων, το πλύσιμο των αυλών και των οχημάτων και το γέμισμα πισίνων και απαγορεύοντας το πότισμα χωραφιών, και το γέμισμα βυτίων από πυροσβεστικούς κρουνούς ή κρουνούς καθαρισμού, περιορισμό στην κατανάλωση στα πτηνοτροφεία καθώς και λοιπές καταναλώσεις πέραν των αναγκών ύδρευσης των κατοίκων.

Η συμμετοχή όλων στην προσπάθεια ορθολογικής χρήσης του νερού είναι απαραίτητη, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος έλλειψής του.

Πρέπει να γίνει συνείδηση όλων μας ότι το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και έχουμε ευθύνη να το διαχειριζόμαστε σωστά και να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξοικονόμηση του. Όλοι μας πρέπει να συμβάλουμε σε αυτό», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ