Τρίτη, 30 Νοεμβρίου, 2021

ΛΙΓΚΙΑΔΕΣ – Τιμήθηκε η μνήμη των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας

Την μνήμη των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στους μαρτυρικούς Λιγκιάδες τίμησε ο Δήμος Ιωαννιτών με τις εκδηλώσεις που κορυφώθηκαν το πρωί της Κυριακής.

Φέτος συμπληρώνονται 78 χρόνια από την ημέρα που τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής σκόρπισαν τον θάνατο και την φωτιά.

Το πρωί τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου και ακολούθησαν στο χώρο του μνημείου προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφάνων.

Στις εκδηλώσεις μνήμης παρέστησαν o Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, ο βουλευτής Ιωαννίνων Σταύρος Καλογιάννης, η βουλευτής Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Γενικός Πρόξενος της Αλβανικής Δημοκρατίας στα Ιωάννινα, ο Διοικητής της 8ης Μεραρχίας, η επίτιμη Πρόξενος της Γερμανίας στην Ήπειρο, εκπρόσωποι μαρτυρικών χωριών, πολιτικών κομμάτων, της αστυνομίας, του στρατού και της πυροσβεστικής, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, περιφερειακών και δημοτικών παρατάξεων, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί, καθώς και περιφερειακοί σύμβουλοι και άλλοι.

Παρών και ο μοναδικός επιζών της γερμανικής θηριωδίας Παναγιώτης Μπαμπούσκας.

Η κεντρική ομιλία έγινε από τον Δήμαρχο Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ, ο οποίος σημείωσε ότι την 3η Οκτωβρίου του 1943 συντελέστηκε η ερήμωση ενός χωριού, των Λιγκιάδων, αλλά την ίδια μέρα συντελέστηκε και το όνειδος ολόκληρου του δυτικού πολιτισμού.

Ακολούθως αναφέρθηκε στη σημασία της μνήμης: «Ναι, οφείλουμε σήμερα να θυμηθούμε και να θυμίσουμε. Δεν θα περιοριστώ όμως σ΄ αυτά. Η συνεχής επανάληψή τους είναι χρέος μας. Βοηθά στην αντιμετώπιση της καταστροφικής επέλασης της λησμοσύνης. Συντελεί όμως και στην τυποποίηση, η οποία, αναγκασμένη να εστιάζει την προσοχή στα γεγονότα, παρακάμπτει ή αποσιωπά τις καταγωγικές ρίζες των γεγονότων. Και, ίσως, το ακόμη χειρότερο: Δεν φωτίζει και τις ενδεχόμενες συνέπειες αυτού του ανοσιουργήματος, συνέπειες που δεν αφορούν μόνον στην επόμενη γενιά, αλλά και στις επόμενες».

«Με βάση την αρχή αυτή το χρέος του νέου αιώνα που ήδη διανύουμε είναι να αντιστρέψουμε τη σειρά και αντί τα μέσα να υπηρετούν ανεύθυνα τους στόχους να προτάξουμε τους στόχους που θα καλούνται να υπηρετούν τα μέσα της επιστήμης, της τεχνογνωσίας, της τεχνολογίας, αλλά και της δύναμης.  Στόχους που συμφιλιώνουν την ομοιότητα με τη διαφορά, το ατομικό καλό με το συλλογικό καλό και εν τέλει το αληθινό με το καλό. Και αυτό είναι το διαρκές χρέος όλων μας . Ώστε να μη ξαναζήσουμε για μια ακόμη φορά Λιγκιάδες» κατέληξε ο Δήμαρχος στην ομιλία του.

O Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη

Στο πλαίσιο του εορτασμού ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, παρέστη στην επιμνημόσυνη δέηση, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου και κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο Ολοκαυτώματος Λιγκιάδων.

Ακολούθως, σε δήλωσή του είπε μεταξύ άλλων και τα εξής: «Είναι μία μέρα στην οποία ο Ελληνισμός στέλνει ένα μήνυμα βροντερό ότι ξέρει να αγωνίζεται και θα αγωνίζεται ενάντια στο φασισμό, δεν ξεχνά αλλά συγχωρεί. Είναι όμως παράλληλα και μία μέρα όπου όλοι οι Έλληνες μέσα σε ένα πνεύμα εθνικής ομοψυχίας στέλνουμε ένα μήνυμα προς κάθε επιβουλέα της εθνικής μας κυριαρχίας ότι γνωρίζουμε από θυσίες κι είμαστε έτοιμοι, αν χρειαστεί ξανά, να διασφαλίσουμε την εθνική μας κυριαρχία και τις αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας που πανανθρώπινα ο Ελληνισμός δίδαξε. Αιωνία τους η μνήμη».

Η Μερόπη Τζούφη

Στην εκδήλωση μνήμης για το ολοκαύτωμα των Λιγκιάδων από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής συμμετείχε η Μερόπη Τζούφη, υπενθυμίζοντας το ανεκπλήρωτο των γερμανικών αποζημιώσεων.

Η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε πως παρά την καταδίκη της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής, η εγκληματική οργάνωση προσπαθεί να επιστρέψει στο προσκήνιο. Ειδική αναφορά έκανε στις φασιστικές επιθέσεις της προηγούμενης εβδομάδας σε σχολεία της Θεσσαλονίκης, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανοχή μέσω της θεωρίας των «ίσων αποστάσεων» και των «δύο άκρων».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «με τον φασισμό δεν παίζουμε, αλλιώς θα υπάρξουν νέες θηριωδίες – ποτέ ξανά!».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ