Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου, 2023

ΛΙΜΝΗ ΠΑΜΒΩΤΙΔΑ – Προβληματισμοί και εμπόδια για τις ΕΜΠ

Επιτροπές που εξετάζουν το περιεχόμενο των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών έχουν συσταθεί από το Τμήμα Ηπείρου του ΤΕΕ – Μετά την παρέμβαση Αλ. Καχριμάνη, τον προβληματισμό του εκφράζει ο Π. Κολόκας, ενώ πυρά κατά πάντων εξαπολύει η Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ

 

Μετ’ εμποδίων προχωρούν οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες, τόσο για το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων όσο και στις άλλες περιοχές, από τη στιγμή που αυτές τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση, ως ένα ακόμη βήμα προς την ολοκλήρωση του Προεδρικού Διατάγματος της Λίμνης Παμβώτιδας.

Όπως ήδη φάνηκε και από τις δηλώσεις του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Γιώργου Αμυρά, στη συγκεκριμένη διαβούλευση θα δοθεί παράταση όμως τα δύσκολα και σίγουρα περισσότερο ενδιαφέροντα είναι αυτά που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα επί της ουσίας.

Από την Τετάρτη, άρχισαν να φαίνονται οι πρώτες αντιδράσεις, χωρίς κάποια επιστημονική τεκμηρίωση, αλλά αντιδράσεις με πολιτικό περιεχόμενο. Σε αυτό το πλαίσιο και η παρέμβαση του Περιφερειάρχη, Αλέξανδρου Καχριμάνη την Τετάρτη που ζήτησε από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Γ. Αμυρά την απόσυρση των ΕΠΜ για την περιοχή, υποστηρίζοντας πως ακόμη και εξειδικευμένοι επιστήμονες που ασχολούνται με το ζήτημα, αδυνατούν να κατανοήσουν το περιεχόμενό τους.

Ακόμη και σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ioannina TV, πληροφορίες αναφέρουν πως παρόμοιοι προβληματισμοί για το περιεχόμενο των ΕΠΜ αναπτύσσονται ήδη και από τις Επιτροπές που έχουν συγκροτηθεί στο παράρτημα Ηπείρου του ΤΕΕ, και ασχολούνται με τις Μελέτες, ώστε σε εύλογο χρονικό διάστημα να υποβάλλουν την εισήγησή τους προς τη Διοικούσα Επιτροπή. Θα χρειαστεί όμως αρκετός ακόμη χρόνος, τουλάχιστον 15-20 ημερών, για να καταλήξουν σε μία τεκμηριωμένη εισήγηση, όπως αναφέρεται από κύκλους της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ.

Ο Παντ. Κολόκας

Την ίδια στιγμή και έχοντας συμμετοχή στη δημόσια συζήτηση των τελευταίων μηνών για την ανάγκη επανακαθορισμού της οριοθέτησης της Παμβώτιδας, ως εκπρόσωπος της Επιτροπής των κατοίκων των παραλίμνιων περιοχών, ο Παντελής Κολόκας τοποθετήθηκε χθες με δήλωσή του στα τοπικά μέσα για το θέμα, επισημαίνοντας πως η έννοια της διαβούλευσης δεν υπηρετείται στην πράξη, καθώς είναι τόσο εξειδικευμένο το κείμενο της μελέτης, που είναι αδύνατο για κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη να το κατανοήσει.

«Θεωρώ, ότι είναι ένα πάρα πολύ δύσκολο κείμενο και αυτό το επιβεβαιώνουν και ειδικοί στους οποίους απευθύνθηκα. Θεωρώ, ότι δεν υπηρετείται ο στόχος της διαβούλευσης, από τη στιγμή, που κάθε πολίτης που έχει έννομο συμφέρον και ενδιαφέρον, δε μπορεί να το κατανοήσει, ώστε να πάρει μέρος στη διαβούλευση και να καταθέσει τις δικές του προτάσεις. Έχουμε μπερδέψει έννοιες και λειτουργίες και καλό θα είναι να τα ξεχωρίσουμε, γιατί έτσι πηγαίνουμε σε διαχωρισμό των πολιτών σε Πατρίκιους και Πληβείους. Απαιτείται να κάνουμε ουσιαστική διαβούλευση. Το Κανονιστικό πλαίσιο είναι απαραίτητο για την περιοχή του λεκανοπεδίου και της λίμνης Παμβώτιδας και σε αυτό έχουμε καθυστερήσει. Μπορεί και πρέπει να γίνει μία δημόσια παρουσίαση, στην οποία να δοθούν και ερμηνείες και εξηγήσεις όσων προτείνονται. Αυτό που θα πρέπει να καταλάβουμε και να το πάρουμε απόφαση, είναι το ότι ζούμε δίπλα σε μία αστική λίμνη, που δεν έχει μόνο τα έμβια όντα και την ιχθυοπανίδα, αλλά έχει ως επίκεντρό της και τον άνθρωπο και τις δραστηριότητές του. Πάνω σε αυτήν την ισορροπία και την αλληλεπίδραση, θα πρέπει να λειτουργήσουμε και τώρα και να μην εμφανίζουμε σε επόμενη φάση ένα οποιοδήποτε Π.Δ, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψιν τις συνέπειες στη φύση και στους πολίτες», ανέφερε ο κ. Κολόκας.

Η Ν.Ε. Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ

Παράλληλα, ανακοίνωση για την ΕΠΜ εξέδωσε χθες και η Ν.Ε. Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ, που ζητά από τους άμεσα εμπλεκόμενους τη διοργάνωση μίας ουσιαστικής ημερίδας διαβούλευσης με συμμετέχοντες την Περιφέρειας, τους δήμους, το ΤΕΕ και θεσμικούς φορείς, γιατί όπως αναφέρει, κινδυνεύουμε να μείνουμε χωρίς ΠΔ για πολλές ακόμη δεκαετίες.

«Με ερασιτεχνικές επικοινωνιακές πρακτικές, Αμυράς και Καχριμάνης βόλταραν ακόμη και στην Λίμνη Παμβώτιδα για να αποφασίζουν για τις αλλαγές της οριοθέτησης της Λίμνης, ενώ ένας ασυνεπής Υφυπουργός  από το Σεπτέμβριο του 2021, ημερομηνία αρχικής διαβούλευσης κατά τον ίδιο, ζητάει σε ένα μήνα να διαβουλευτούν οι φορείς μια μελέτη 1000 σελίδων, δημιουργώντας περισσότερα προβλήματα από αυτά που επιλύει.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γ. Αμυράς με τις ίδιες πρακτικές όπως ο προκάτοχος του Σ. Φάμμελος οδηγεί για μια ακόμη φορά μια σημαντική μελέτη στα συρτάρια λόγω εθνικών εκλογών, ενώ μέσα σε όλα αυτά παραμένει άγνωστο αν το Υπουργείο λαμβάνει σοβαρά υπόψη την υφιστάμενη οριοθέτηση της Λίμνης.

Ας σταματήσουν επιτέλους τις «κομματικές τουφεκιές του αγριόχοιρου» και το κλείσιμο του ματιού σε διάφορες ομάδες πολιτών ενόψει των εθνικών εκλογών και ας οργανώσουν άμεσα με τη συμμετοχή του Υπουργείου, μια ουσιαστική ημερίδα διαβούλευσης με συμμετέχοντες την Περιφέρεια, τους Δήμους, το ΤΕΕ/ΤΗ και τους θεσμικούς φορείς γιατί κινδυνεύουμε να υλοποιήσουμε σε δεύτερη φάση την «κατάλληλη μελέτη» της Θεσσαλίας και να μείνουμε χωρίς ΠΔ για πολλές δεκαετίες ακόμη», αναφέρει η ανακοίνωση της ΝΕ του ΠΑΣΟΚ.

Για την άσκηση θήρας

Τέλος, με το ίδιο περιεχόμενο κινήθηκε η κριτική αλλά και η συζήτηση μεταξύ του υφυπουργού κ. Αμυρά και της Ε’ ΚΟΗ στη συνάντηση που έγινε την Τρίτη στα γραφεία της Ομοσπονδίας, για επιμέρους προβλέψεις που αφορούν την άσκηση της θήρας και τη ζωνοποίηση που προτείνεται με καθολικές απαγορεύσεις στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ