Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2023

ΜΟΝΑΔΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΑΙΔΙΟΥ – Μητέρες με τα παιδιά τους από την Ουκρανία, γιόρτασαν το Πάσχα

Ξεχωριστές και ιδιαίτερες εικόνες που θα τους μείνουν χαραγμένες στο μυαλό τους, έζησαν για πρώτη φορά μακριά από την πατρίδα τους, 25 μητέρες με τα παιδιά τους από την Ουκρανία, πρόσφυγες του πολέμου από την Οδησσό, το Κίεβο και τη Μαριούπολη, που φιλοξενούνται στη Μονάδα Προστασίας Παιδιού.

Την Κυριακή, γιόρτασαν το πρώτο Πάσχα μακριά από την πατρίδα και τα σπίτια τους με τους οικοδεσπότες στη Μονάδα Προστασίας Παιδιού του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Ηπείρου, να φροντίζουν να μην τους λείψει τίποτε, ώστε να γιορτάσουν και αυτοί το Ορθόδοξο Πάσχα, ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί, αφού ο πόλεμος μαίνεται στην πατρίδα τους και το χειρότερο είναι, ότι κανείς δε γνωρίζει πότε θα τελειώσει και αν οι ίδιοι θα καταφέρουν να επιστρέψουν για να πάρουν τις ζωές τους πίσω.

Σε μία όμορφη γιορτή, η διοίκηση της Μονάδας Προστασίας Παιδιού του Κέντρου Πρόνοιας Ηπείρου, ετοίμασε και προσέφερε το μεσημέρι της Κυριακής ένα πασχαλινό τραπέζι για τις μητέρες και τα παιδιά τους εν αναμονή νέων αφίξεων, όπως ανέφερε η πρόεδρος του Κέντρου Μαρία Τσολάκη τις επόμενες ημέρες.

Τα πρώτα βήματα της προσαρμογής ήταν δύσκολα για όλους, όμως πλέον υπάρχει μία εξαιρετική συνεργασία, έχουν αναπτυχθεί στενοί φιλικοί δεσμοί και μάλιστα εδώ και λίγες εβδομάδες τα παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο. Ένα από τα προβλήματα που εξακολουθούν να υφίστανται, όπως ανέφερε η κα Τσολάκη είναι το ζήτημα της χορήγησης του ασύλου για όσους θα συμπληρώσουν 90 ημέρες στην Ελλάδα, αλλά σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία, ότι το ζήτημα θα λυθεί σύντομα.

Επίσκεψη κλιμακίου στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας

Παράλληλα, το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Ηπείρου όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες από την Ουκρανία στα Ιωάννινα επισκέφθηκε κλιμάκιο της Επιτροπής Περιοχής Ηπείρου – Κέρκυρας – Λευκάδας του ΚΚΕ, αποτελούμενο από τις Ολυ Τσουμάνη και Τίνα  Ζέκα.

Στη συγκεκριμένη δομή στο παλιό Οικοτροφείο Θηλέων, φιλοξενούνται σήμερα 20 πρόσφυγες μεταξύ αυτών 10 παιδιά.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ συναντήθηκε με την Πρόεδρο της δομής Τσολάκη Μαρία και τον διευθυντή Στέργιο Θώμο όπου ενημερώθηκε για τις συνθήκες διαβίωσης των φιλοξενούμενων προσφύγων και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Ακολούθησε συνάντηση και συζήτηση με τους ουκρανούς πρόσφυγες όπου σύμφωνα με τους τελευταίους ορισμένοι από αυτούς αντιμετωπίζουν προβλήματα στην έκδοση άδειας παραμονής αφού γι’ αυτην πρέπει να μεταβούν είτε στο προξενιό της Ουκρανίας στην Θεσσαλονίκη είτε στην πρεσβεία της Ουκρανίας στην Αθήνα πράγμα αδύνατον αφού συνοδεύουν ανήλικα τέκνα. Επίσης αναφέρθηκε ότι δύο από τα ανήλικα τέκνα δεν μπορούν να ενταχθούν σε παιδικό σταθμό γιατί δεν υπάρχουν θέσεις.

Από το κλιμάκιο του Κόμματος τονίστηκε ότι «το ΚΚΕ θα προχωρήσει σε παρεμβάσεις στους αρμόδιους φορείς ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα, ενώ σημειώθηκε πως είναι σημαντικό να δυναμώσει η έκφραση αλληλεγγύης από το λαό της περιοχής. Η αληθινή αλληλεγγύη όμως τόσο στον ουκρανικό και το ρώσικο λαό, όσο και στους λαούς της γειτονιάς μας, εκφράζεται με τον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, την πάλη ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας σε αυτόν».

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ πρόσφερε συμβολικά στους πρόσφυγες γλυκίσματα για το Πάσχα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ