Κυριακή, 23 Ιανουαρίου, 2022

ΜΟΝΗ ΔΟΥΡΑΧΑΝΗΣ – Η τεράστια παρακαταθήκη του παπά-Θανάση

Απεβίωσε ο ιερομόναχος Αθανάσιος Χατζής, η εμβληματική μορφή της Εκκλησίας και της τοπικής κοινωνίας, αφήνοντας πίσω του πλούσιο και σημαντικό έργο στην Μονή – Δεκάδες τα συλλυπητήρια μηνύματα και οι ανακοινώσεις για τον «καλόγερο του λαού»

 

 

 

Θλίψη στην τοπική κοινωνία και στην Εκκλησία, σκόρπισε από τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, η είδηση του θανάτου του ιερομόναχου Αθανάσιου Χατζή, κατά κόσμον παπά – Θανάσης της Μονής Δουραχάνης.

Ο παπά – Θανάσης έφυγε, αφήνοντας πίσω του μία τεράστια παρακαταθήκη με το πολυεπίπεδο έργο του, με γνώμονα πάντα την προσφορά στο συνάνθρωπο και πρωτίστως στα φτωχά και τα ορφανά παιδιά, ανεξαρτήτως φυλής, εθνικότητας, καταγωγής ή θρησκείας.

Από το πρωί της Τετάρτης ο «καλόγερος του λαού», όπως πολλοί τον αποκαλούσαν, αναπαύεται στον περίβολο του Μοναστηριού που αγάπησε και στο οποίο έζησε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του.

Χτυπημένος από τα γηρατειά τα τελευταία χρόνια, βρέθηκε αντιμέτωπος με τον κορωνοϊό, κάτι που τον οδήγησε για νοσηλεία στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα» από την προηγούμενη εβδομάδα.

Η υγεία του επιδεινώθηκε κι άλλο και το βράδυ της Τρίτης άφησε την τελευταία του πνοή, βυθίζοντας στο πένθος όχι μόνο εκείνους τους χιλιάδες που τον ήξεραν ή γνώριζαν το έργο και την προσφορά του, αλλά μία ολόκληρη κοινωνία, που και γνώριζε, αλλά επίσης στήριζε το έργο του.

Η εξόδιος ακολουθία εψάλη νωρίς το πρωί της Τετάρτης, για να αποφευχθούν εικόνες συνωστισμού και λίγο αργότερα ο παπά –Θανάσης οδηγήθηκε στην τελευταία του κατοικία με τους πολίτες που ήταν παρόντες, να φωνάζουν «άγιος – άγιος», όταν το φέρετρο εξήλθε του Ιερού Ναού, με προορισμό τον αύλειο χώρο της Μονής.

Μέχρι αργά το απόγευμα στη Μονή Δουραχάνης προσέρχονταν κόσμος, πολίτες κάθε ηλικίας από τα Ιωάννινα, την Ήπειρο και από άλλες περιοχές της χώρας, για να αφήσουν λίγα λουλούδια στον τάφο του παπά – Θανάση.

Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων

Μετά την εξόδιο ακολουθία, ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων, πατήρ Θωμάς Ανδρέου, ανέγνωσε το μήνυμα του Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ.κ Μάξιμου, στο οποίο χαρακτηρίζει μεταξύ άλλων τον παπά – Θανάση, ως μία εμβληματική μορφή της Εκκλησίας και της τοπικής κοινωνίας συνολικά.

«Ήταν ένας άνθρωπος που θυσίασε τη ζωή του για τη διακονία του Θεού και τη διακονία των ανθρώπων. Ο πατήρ Αθανάσιος ταύτισε τη ζωή του με την προστασία των φτωχών και ορφανών παιδιών και για μισό αιώνα έκανε τα πάντα για να βοηθήσει αυτά τα παιδιά να μάθουν γράμματα και να ζήσουν με αξιοπρέπεια. Στερήθηκε ο ίδιος, για να βοηθήσει εκείνους που στερούνταν, ώστε να βρουν το δρόμο τους.

Διάλεξε το δρόμο της μοναχικής ησυχίας, αλλά εργάστηκε ακατάπαυστα εν ιερά ανησυχία για να αναπαύσει τις ψυχές των ανθρώπων που κατέφευγαν στο πετραχήλι του και εκείνων που υπήρξαν εμπερίστατοι. Κήρυξε το λόγο του Ευαγγελίου, αλλά κυρίως τον έκανε πράξη! Η αγαπημένη πρότασή του “πίστευε, αγάπα, συγχώρα και προχώρα στη ζωή σου” ήταν πάντοτε η καθημερινή του πρακτική.

Το έργο του τεράστιο, χωρίς προσωπική προβολή και χωρίς τυμπανοκρουσίες. Δίδαξε εν τη πράξει την διακονία του πλησίον, αλλά και την ταπείνωση. Το έργο του αυτό πρέπει να συνεχιστεί, αφού οι ανάγκες που διακόνησε δεν έπαψαν να υπάρχουν», αναφέρει το μήνυμα του Μητροπολίτη Ιωαννίνων.

Ο Πρόεδρος της Βουλής

και ο Περιφερειάρχης

Από την στιγμή που έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου του παπά – Θανάση, δεκάδες ήταν οι ανακοινώσεις και τα συλλυπητήρια μηνύματα.

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Τασούλας, με αφορμή την εκδημία του Γέροντα του Μοναστηριού της Ντουραχάνης Ιωαννίνων, Ιερομονάχου Αθανάσιου Χατζή προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Με βαθιά θλίψη και συγκίνηση μάθαμε τα νέα για τον θάνατο του παπα-Θανάση. Ο ιερομόναχος Αθανάσιος Χατζής, ορμώμενος από τη Βωβούσα και από βαθιά και γνήσια πίστη στον Θεό, αφιέρωσε γόνιμα τη ζωή του στην υπηρεσία του συνάνθρωπου και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων. Μετέτρεψε το Μοναστήρι της Ντουραχάνης σε κυψέλη δημιουργίας, προσφοράς και εθελοντισμού, κοινά αναγνωρισμένης, και ήταν χρήσιμος σε πολλούς και συγχρόνως σεμνός γιατί μίλαγε μέσα από το έργο του και μέσα από το χαμόγελο των παιδιών που στήριξε επί μισό αιώνα.

Το πολύτιμο έργο του, η προσφορά του παπα-Θανάση, το αειθαλές Άνθος, στην Παναγιά της Ντουραχάνης δεν πρόκειται να μαραθεί. Η τιμή εκ μέρους όλων μας, στη μνήμη του πλέον, και το πανάξιο παράδειγμά του θα συνεχίσουν με την ίδια στοργή να το προστατεύουν. Αιωνία του η μνήμη».

Ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης σε γραπτό του μήνυμα αναφέρει: «Με οδύνη αποχαιρετούμε σήμερα τον παπά – Θανάση Χατζή. Τον ιερωμένο που αφιέρωσε τη ζωή του στην παροχή βοήθειας και θαλπωρής σε άπορα παιδιά, σε αδύναμους συνανθρώπους μας καθιστώντας «φάρο» Ορθοδοξίας, Εθελοντισμού και Παιδείας την Ιερά Μονή Δουραχάνης.

Με τον παπά – Θανάση είχα την τύχη να μεγαλώσω στην ίδια γειτονιά και με τιμούσε με τη φιλία και την αγάπη του. Από μικρός παρακολουθούσα τα «βήματά» του. Αρχικά ως λαϊκού, στη συνέχεια ως διακόνου στην Ιερά Μητρόπολη, με τελικό προορισμό του την Ιερά Μονή Δουραχάνης. Εκεί για πολλές δεκαετίες έδωσε την ψυχή και όλες του τις δυνάμεις ώστε να τη μετατρέψει σε ένα κορυφαίο πνευματικό, κοινωνικό, εκπαιδευτικό ίδρυμα. Δίνοντας ο ίδιος το παράδειγμα ενέπνευσε όλα αυτά τα χρόνια πλήθος εθελοντών να συνδράμουν το πολύπλευρο έργο του που είχε επίκεντρο τον άνθρωπο και ιδιαίτερα τα παιδιά, πολλά από τα οποία σήμερα είναι επιστήμονες και πάντα ευγνώμονες για τη στήριξή που είχαν στη ζωή τους από τον παπά – Θανάση. Ο παπά – Θανάσης αφήνει βαριά παρακαταθήκη, για τα πνευματικά του τέκνα, για την Αδελφότητα της Μονής, για όλους μας. Είμαστε υπερήφανοι που τον γνωρίσαμε, που τον συναστραφήκαμε».

Από τον Δήμο Ιωαννιτών

«Ο γνωστός σε όλους μας παπά – Θανάσης αποτελεί ένα φωτεινό παράδειγμα. Το παράδειγμα που έχει ανάγκη η κοινωνία και η ορθοδοξία και δεν είναι άλλο από της προσφοράς, της αλληλεγγύης και της ανιδιοτελούς αγάπης.

Στάθηκε ένας πραγματικός φάρος ελπίδας για εκατοντάδες παιδιά. Άνοιξε την αγκαλιά του και φρόντισε για την εκπαίδευση, τη μόρφωση και την κατάρτισή τους.

Δημιούργησε ένα ζωντανό κύτταρο στο Μοναστήρι της Δουραχάνης που πάντα θα τον θυμάται και θα τον ευγνωμονεί. Ο θάνατος του παπά – Θανάση κάνει τον τόπο μας φτωχότερο», αναφέρει ο δήμος Ιωαννιτών στη δική του ανακοίνωση.

Ανακοινώσεις ακόμη με αφορμή το θάνατο και την παρακαταθήκη του παπά – Θανάση εξέδωσαν οι παρατάξεις «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα», «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» και «Γιάννενα Τώρα».

Η ανακοίνωση της παράταξης «Ενότητα Πολιτών» αναφέρει: «Η παράταξη εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη της για την απώλεια του παπά – Θανάση, ενός ανθρώπου που αφιέρωσε τη ζωή του στην προσφορά και αποτελούσε πρότυπο για όλους μας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μοναστήρι της Παναγίας της Ντουραχάνης είχε  παραχωρήθηκε στον πατέρα Αθανάσιο εγκαταλειμμένο. Εκείνος το «ανέστησε» με τα χέρια του, ενώ με τη δική αφοσίωση και το όραμά, «φύτρωσε» το «Ανθος», ένα Φιλανθρωπικό Ίδρυμα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Το οικοτροφείο-καταφύγιο των αδυνάτων, ένα Δημοτικό Σχολείο και ένα Γυμνάσιο, που λειτουργούν με πολύ κόπο αλλά ισχυρή θέληση, σε χώρο δίπλα από τη μονή και προσφέρουν τη ζεστασιά και τη φροντίδα σε παιδιά, ηλικίας 6 έως 18 ετών.

Ο γέροντας της Ντουραχάνης, λιθαράκι λιθαράκι έχτισε αυτή τη μικρή, αλλά μεγάλη σε συμβολισμό, κοινωνία προσφοράς, εθελοντισμού και αγάπης. Ταυτόχρονα, αποτελούσε τον πνευματικό καθοδηγητή για πολλούς πιστούς που τον συμβουλεύονταν. Η απώλειά του αποτελεί πλήγμα για όλους μας. Αιωνία η μνήμη του».

Η παράταξη «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία», αναφέρει στη δική της ανακοίνωση: «Ένας επι γής Άγιος έφυγε απο την ζωή για το αιώνιο ταξίδι χθες βράδυ. Ο ιερομόναχος της ιεράς Μονής Ντουραχάνης, Παπαθανάσης, δεν είναι πια μαζί μας και στο εξής θα κατοικεί στον παράδεισο, αφού το επι γής έργο του ήταν αφιερωμένο στην προσφορά προς τον συνάνθρωπο εντελώς ανυστερόβουλα. Ο Σωτήριος Χατζής – Παπαθανάσης ήταν ο άνθρωπος που αφιέρωσε την ζωή του στο να ενισχύει τους αδύναμους, δημιουργώντας υποδομές τέτοιες,  ώστε  εκεί να βρίσκουν καταφύγιο όλων των ηλικιών άτομα. Εκτός απο το θρησκευτικό του σπουδαίο έργο, ακόμη σπουδαιότερο ήταν το κοινοφελές του έργο που έιχε να κάνει με την κοινωνική προσφορά εντελώς αθόρυβα προς αδύναμους, οι οποίοι έιχαν ακόμη και ανάγκες επιβίωσης. Δημιούργησε ο ίδιος τέτοιου είδους υποδομές, στις οποίες εκατοντάδες παιδιά βρήκαν την θαλπωρή, ενώ παράλληλα τους δίνονταν και τους δίνεται η δυνατότητα να αποκτήσουν γνώσεις σε επίπεδο πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Ο ίδιος με τους συνεργάτες του, φρόντιζε για την ενίσχυση αδύναμων οικονομικά ανθρώπων ανεξαρτήτως προέλευσης, χωρίς να επιδιώκει την προβολή του έργου του. Σεμνός αλλά απολυτα δημιουργικός ήταν το συνώνυμο της άδολης προσφοράς και ειχε καταφέρει να γίνεται σεβαστός σε όλη την επικράτεια για όλη του την προσφορά προς κάθε κατεύθυνση. Η πόλη μας και όχι μόνο, οφείλει πολλά στο πέρασμα του από τον τόπο μας. Δίδαξε  αγάπη, ήθος, ευεργεσία, κάτι που αφήνει σαν στίγμα και παρακαταθήκη  σε όλους όσους θέλουν να ακουλουθήσουν την περπατησιά του. Το έργο του στέκει εκει στην άκρη της λίμνης, στους πρόποδες του Μητσικελίου  και θα θυμίζει τον ανθρωπο που  ανάλωσε την ζωή του στο θεάρεστο έργο της προσφοράς. Όλοι εμέις ευχαριστούμε τον δικό μας Παπαθανάση για την ύπαρξή του και τον κρατούμε στην μνήμη  μας. Καλό ταξίδι και καλό Παράδεισο».

Τέλος, σε ανακοίνωσή της η παράταξη «Γιάννενα Τώρα», αναφέρει τα εξής: «Η πόλη μας από χθες είναι φτωχότερη. Ένας καλός άνθρωπος, ένας πραγματικός πνευματικός πατέρας δεν είναι πια κοντά μας.

Η δημοτική παράταξη «Γιάννενα Τώρα» εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για το θάνατο του παπα-Θανάση, ιερομονάχου της Μονής Ντουραχάνης, ο οποίος αποτέλεσε για τον τόπο μας φωτεινό παράδειγμα αλληλεγγύης και χριστιανικής αγάπης. Με την κοινωνική του προφορά και το φιλανθρωπικό του έργο, κυρίως απέναντι σε απροστάτευτα παιδιά, κατόρθωσε να κερδίσει την εκτίμηση και τον σεβασμό όλης της κοινωνίας, διδάσκοντας σε όλους εμάς πως χριστιανική αγάπη είναι να βλέπεις το πρόσωπο του Χριστού στο πρόσωπο κάθε ανθρώπου, ιδιαίτερα στους πιο αδύναμους και απροστάτευτους.

Η μνήμη του θα παραμείνει ζωντανή σ’ αυτήν την πόλη μέσω του έργου του, ένα έργο που όλοι εμείς οφείλουμε να συνεχίσουμε ακολουθώντας το παράδειγμά του».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ