ΝΕΟ ΕΣΠΑ – Το πρώτο τρίμηνο του 2023 οι πρώτες προσκλήσεις

Από τα Γιάννενα ο Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δ. Σκάλκος, έκανε γνωστό πως η νέα προγραμματική περίοδος σε συνδυασμό και με άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, δίνουν σημαντικές δυνατότητες στις περιφέρειες

 

Σημαντικές ειδήσεις κυρίως για τον τρόπο αξιοποίησης της νέας προγραμματικής περιόδου έδωσε την Τρίτη, από τα Ιωάννινα, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος.

Όπως έκανε γνωστό η νέα προγραμματική περίοδος, με χρηματοδότηση έργων και δράσεων, μπορεί να υλοποιήσει έργα και δράσεις, υψηλής προστιθέμενης αξίας, που θα αλλάξουν την καθημερινότητα των πολιτών και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους.

Οι στόχοι αυτοί θα έλεγε κάποιος, ότι είναι διαχρονικοί και με αυτή την έννοια επιβεβαιώνονται και ως προσδοκίες στην απαρχή του σχεδιασμού της νέας προγραμματικής περιόδου και γενικότερα για τη χώρα και ειδικότερα για την Ήπειρο.

Ο κ. Σκάλκος, βρέθηκε στα Γιάννενα, για την 1η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος «Ήπειρος 2021-2027». Ο ίδιος, λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης, όσο και στην τοποθέτησή του εντός της αίθουσας, ο κ. Σκάλκος μίλησε για τις προσδοκίες της νέας προγραμματικής περιόδου, που χαρακτηρίζεται από ένα κατά πολύ αυξημένο ποσό χρηματοδότησης προς την Ελλάδα, κάτι που απαντάται και εξειδικεύεται και στην Ήπειρο, με το συνολικό ποσό προς αξιοποίηση να υπερβαίνει τα 426 εκ. ευρώ.

Όπως ανέφερε, η Ήπειρος παίρνει ένα ποσό χρηματοδότησης αυξημένο κατά 24% από την τρέχουσα προγραμματική περίοδο, όμως σημείωσε με νόημα, πως το ζητούμενο δεν είναι το ύψος των χρημάτων, όσο η αξιοποίησή τους, με δράσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας,

Σε συνδυασμό μάλιστα και με άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως είναι το Ταμείο Ανάκαμψης, οι δυνατότητες που υπάρχουν και δίνονται σε περιφέρειες, όπως η Ήπειρος, αυξάνουν σημαντικά, σε συνδυασμό επίσης και με την αξιοποίηση νέων πληροφοριακών συστημάτων και του νέου θεσμικού πλαισίου.

Σύμφωνα με τον κ. Σκάλκο, οι προσκλήσεις για το νέο ΕΣΠΑ ήδη έχουν αρχίσει να «βγαίνουν στον αέρα», όμως ειδικά για τις περιφέρειες, υπολογίζεται, ότι το πρώτο τρίμηνο του 2023 θα αρχίσουν να ανακοινώνονται οι πρώτες προσκλήσεις.

Κατευθυντήριες γραμμές

Έτσι, οι βασικές κατευθυντήριες γραμμές στη νέα προγραμματική περίοδο είναι η επένδυση στην εξωστρέφεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η έξυπνη εξειδίκευση, δράσεις θωράκισης της Πολιτικής Προστασίας, η επένδυση σε κοινωνικές υπηρεσίες, αλλά και η ενίσχυση των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων.

Ειδικά για τις τελευταίες, ο κ. Σκάλκος τόνισε πως παρότι στην υπόλοιπη χώρα δεν προχώρησαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, στην Ήπειρο η υλοποίηση έργων μέσω των ΟΧΕ, όπως η πολιτιστική διαδρομή των αρχαίων θεάτρων, αλλά και αυτή που ξεκίνησε να υλοποιείται με την ανάδειξη του Σουλίου, έχουν θετικό πρόσημο.

«Οι ΟΧΕ είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο, που δεν πήγε όσο καλά περιμέναμε στην τρέχουσα προγραμματική, όμως στην Ήπειρο πήγε εξαιρετικά. Δεν υπάρχει κάποιο ανώτατο όριο στις ΟΧΕ που μπορεί να υλοποιήσει κάθε Περιφέρεια, αλλά αυτό εξαρτάται από τις επιλογές της κάθε Περιφέρειας», ανέφερε.

Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Τέλος, ο κ. Σκάλκος ρωτήθηκε σχετικά με το αν στο νέο ΕΣΠΑ μπορούν όντως να τύχουν χρηματοδότησης οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ή εάν υπάρχουν αυστηροί όροι και προϋποθέσεις που λειτουργούν αρνητικά.

«Την εισπράττουμε αυτήν την κριτική, θεωρούμε όμως, ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και είναι αδικαιολόγητη. Το ΕΣΠΑ και στην τρέχουσα περίοδο δεν απευθύνεται σε μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά σε μικρομεσαίες και αυτό φαίνεται και από τα στοιχεία. Το 87% των χρημάτων αξιοποιήθηκε από μικρές επιχειρήσεις, το 10% από μεσαίες και μόλις το 3% από μεγάλες επιχειρήσεις. Το πρόβλημα που υπάρχει σχετίζεται με τον συνολικό προϋπολογισμό που ίσως δεν επαρκεί, αλλά υπάρχουν κι άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, που μπορούν να αξιοποιήσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις», ανέφερε ο κ. Σκάλκος.

Μιλώντας τέλος για τον απολογισμό του τρέχοντος ΕΣΠΑ ο κ. Σκάλκος δήλωσε ικανοποιημένος γιατί από την απορρόφηση και υλοποίηση σε ποσοστό 20,5% το 2019, σήμερα η απορρόφηση έχει φτάσει το 84% και μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2023, το πρόγραμμα θα έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία και χωρίς απώλειες.