Τρίτη, 21 Μαρτίου, 2023

ΝΕΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ – «Τρέχουν» οι διαδικασίες για τη ΜΠΕ

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τ. Θεοδωρικάκος, μιλώντας για τη μεταρρύθμιση του σωφρονιστικού   συστήματος, ανέφερε πως για το νέο Κατάστημα Κράτησης έχει ήδη γίνει αποδεκτή η δωρεά της έκτασης, και έχει κινηθεί η διαδικασία για την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων

 

Τις πολιτικές, τις προτεραιότητες, τις δράσεις και τα χρονοδιαγράμματα της Ελληνικής Κυβέρνησης στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του σωφρονιστικού  συστήματος παρουσίασε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος στα μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη των βασανιστηρίων και της απάνθρωπης ή ταπεινωτικής συμπεριφοράς.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριος Οικονόμου και ο Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Παπαθανασίου Κωνσταντίνος και ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίας Τάξης Καραμαλάκης Μιχαήλ. Εκ μέρους της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης παρόντες ήταν οι Alan Mitchell, Elizabetta Zamparutti, Regi Brillat και Hugh Chetwynd.
Στην τοποθέτηση του ο Υπουργός τόνισε ότι ο απόλυτος σεβασμός των δικαιωμάτων όλων των ατόμων που κρατούνται στις δομές κράτησης, επί τη βάσει του ευρωπαϊκού και διεθνούς πλαισίου Δικαίου αποτελεί απόλυτη προτεραιότητά, ο ελληνικός πολιτισμός εξάλλου επιβάλει μια τέτοια αντιμετώπιση από την πλευρά της Ελλάδας.
Ο κ. Θεοδωρικάκος επισήμανε τις ιδιαιτερότητες της περιόδου, την οικονομική κρίση, την πανδημία και τη μεταναστευτική κρίση που μετέβαλαν το προφίλ της Χώρας, επηρεάζοντας άμεσα και τις ήδη βεβαρυμμένες δομές κράτησης, αφού 1 στους 5 φυλακισμένους είναι διακινητής παράτυπων μεταναστών (2.096 άτομα).
Παρά τις δυσκολίες, ο προϋπολογισμός για την αντεγκληματική πολιτική αυξήθηκε ανέφερε ο Υπουργός. Ενδεικτικά, οι πιστώσεις που χορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό ανερχόταν στα 150 εκ. το 2020, στα 162 το 2021 ενώ μέχρι τον 7/2022 στα 158 εκ. ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε αναλυτικά στη μεταρρύθμιση του σωφρονιστικού συστήματος που προωθεί η Κυβέρνηση και συγκεκριμένα,  στο νομοσχέδιο του νέου Σωφρονιστικού Κώδικα, το οποίο αναμένεται να ψηφισθεί μέχρι τις 15 Οκτωβρίου και περιλαμβάνει τα εξής:
– Εναρμόνιση των διατάξεων του Σωφρονιστικού Κώδικα με τις επιταγές της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και της νομολογίας του ΕΔΔΑ, με τη θέσπιση ένδικου βοηθήματος των κρατουμένων αναφορικά με τις συνθήκες κράτησής τους.
– Απαγόρευση κάθε δυσμενούς διακριτικής μεταχείρισης των κρατουμένων, σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προστασία των αδύναμων κρατουμένων,
– Ισότητα στα δικαιώματα και στον τρόπο διαβίωσης των κρατουμένων εντός των Σωφρονιστικών Καταστημάτων,
– Προστασία της ανηλικότητας και της μητρότητας των κρατουμένων γυναικών,
– Επικοινωνία των κρατουμένων με το κοινωνικό τους περιβάλλον με χρήση ηλεκτρονικών μέσων,
– Διαχωρισμό των Σωφρονιστικών Καταστημάτων ανάλογα με το είδος και τη βαρύτητα των αδικημάτων,
– Αναβάθμιση των συνθηκών υγειονομικής περίθαλψης και διατροφής των κρατουμένων,
– Διευκόλυνση μεταγωγής των κρατουμένων σε αγροτικά καταστήματα,
– Εξορθολογισμό των προϋποθέσεων χορήγησης του ευεργετήματος τακτικών, εκπαιδευτικών και έκτακτων αδειών,
– Κοινωνική Επανένταξη και επαγγελματική αποκατάσταση των αποφυλακισθέντων και την λήψη ειδικής μέριμνας για τους νεαρούς κρατούμενους.
Ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε και σε βασικές μεταρρυθμίσεις που προωθούνται και αφορούν στις συνθήκες κράτησης και περιλαμβάνουν την αντιμετώπιση του ζητήματος του υπερπληθυσμού,  το κτιριακό, τη στελέχωση, την εκπαίδευση των κρατουμένων και την υγειονομική τους περίθαλψη.
Ειδικότερα και σε ότι αφορά στο νέο Κατάστημα Κράτησης Ιωαννίνων έχει ήδη γίνει αποδεκτή από το Υπουργείο η δωρεά της έκτασης, όπου πρόκειται να ανεγερθεί το νέο Κατάστημα και έχει κινηθεί η διαδικασία για την έκδοση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ