Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2023

ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ – Χτύπησε «κόκκινο» η πληρότητα!

Οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής γέμισαν ασφυκτικά τα ξενοδοχεία και τα καταλύματα σε κάθε γωνιά του νομού – Αυξημένη η κίνηση στην πόλη και τα ορεινά και ενόψει της Πρωτομαγιάς

 

Εξαιρετικά αυξημένη, κάτι που αποδεικνύει πως τόσο η πόλη των Ιωαννίνων, όσο και τα ορεινά του νομού είναι πλέον από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς, ήταν η κίνηση το τριήμερο του Πάσχα.

Οι πληρότητες των ημερών του Πάσχα στην πόλη και στους ορεινούς προορισμούς, άγγιξαν το απόλυτο, με ιδιαίτερο στοιχείο μάλιστα τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Σύμφωνα μάλιστα με τον Λευτέρη Ζαρκάδα από την Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων ενώ μέχρι τη Μεγ. Πέμπτη η κίνηση φαινόταν μεν αυξημένη, αλλά με τις κρατήσεις στα επίπεδα του 70-80%, οι κενές κλίνες γέμισαν με κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, από επισκέπτες που επέλεξαν τελικά να περάσουν το Πάσχα σε έναν αγαπημένο τουριστικό προορισμό.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαρκάδας ήταν η πρώτη φορά που αυτό παρατηρήθηκε σε τόσο έντονο βαθμό, δίνοντας μία πιθανή εξήγηση που σχετίζεται με το ότι πολλοί εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα περίμεναν να πάρουν το δώρο Πάσχα για να κρίνουν στη συνέχεια εάν μπορούν και με ποιους όρους να ταξιδέψουν, ενώ υπήρχαν και άλλοι που περίμεναν μέχρι την τελευταία στιγμή, ελπίζοντας σε καλύτερες τιμές.

«Δεν είναι υπερβολή να πούμε, πως και στις κρατήσεις αυτές παρατηρήθηκε η ίδια συμπεριφορά των πελατών, με αυτή στην αγορά των αμνοεριφίων. Ήταν κάποιοι δηλαδή, που επέδειξαν υπομονή μέχρι την τελευταία στιγμή, πριν ταξιδέψουν ελπίζοντας, ότι έτσι θα πετύχουν καλύτερες τιμές. Είναι απολύτως θεμιτό και κατανοητό για τον πελάτη, απλώς σε εμάς δημιουργεί ένα πρόβλημα, με την έννοια, ότι μας ενδιαφέρουν οι κρατήσεις για να κάνουμε σωστά τον προγραμματισμό μας», τόνισε ο κ. Ζαρκάδας.

Για μία περίοδο με εξαιρετικά ενθαρρυντική επισκεψιμότητα ενόψει του καλοκαιριού μίλησε και ο δήμαρχος Ζαγορίου, Γ. Σουκουβέλος.

Ενόψει Πρωτομαγιάς

Παράλληλα, εξαιρετικά ενθαρρυντική είναι η κίνηση και το τριήμερο της Πρωτομαγιάς που ακολουθεί, ενώ σε ικανοποιητικά επίπεδα είναι οι κρατήσεις και στο μεσοδιάστημα, όλες τις ημέρες της εβδομάδας που μεσολαβεί από το Πάσχα μέχρι την Πρωτομαγιά.

«Εκτός από τους επισκέπτες από την Ελλάδα, υπάρχουν ήδη οι πρώτοι επισκέπτες από το Ισραήλ και έντονο ενδιαφέρον και από άλλες χώρες, όπως από την Ολλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και αλλού. Ευελπιστούμε να μπούμε γρήγορα σε μία κανονικότητα όπως προ πανδημίας, να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, που προκαλεί διάφορες επιπτώσεις και στην οικονομία και να δούμε στη συνέχεια με ποιον τρόπο και η Πολιτεία θα ανταποκριθεί στο να αντιμετωπίσουμε την τεράστια αύξηση του ενεργειακού κόστους. Υπάρχουν υποσχέσεις και περιμένουμε τις ανακοινώσεις και την υλοποίησή τους», ανέφερε ο κ. Ζαρκάδας.

Η επισκεψιμότητα στην πόλη

Από την άλλη, ικανοποίηση επικρατεί για τον αριθμό των επισκεπτών που επέλεξαν να βρεθούν στα Γιάννενα και να κάνουν εδώ Πάσχα.

Ξενοδοχεία, καταλύματα, γέμισαν από κόσμο για τις ημέρες της Λαμπρής ενώ πολλοί είναι οι επισκέπτες που έχουν παραμένει και συνεχίζουν τις διακοπές τους εκμεταλλευόμενοι και την αργία της Πρωτομαγιάς που μεταφέρθηκε.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων, Στάθης Σιούτης, ρωτήθηκε για τις αφίξεις λέγοντας ότι ήταν σημαντικός ο αριθμός των επισκεπτών σε όλα τα μέρη της Ηπείρου και φυσικά και στα Γιάννενα.

Το παραλίμνιο, το Νησί, το Κάστρο ήταν γεμάτα από κόσμο που έκανε τη βόλτα του και απόλαυσε το τοπίο. Ικανοποίηση υπάρχει συνολικά στην εστίαση αλλά και σε όλους τους εμπορικούς κλάδους που συνδέονται με τον τουρισμό.

Οι περισσότερες αφίξεις σημειώθηκαν την Μεγάλη Παρασκευή ενώ οι αναχωρήσεις ήταν προγραμματισμένες για τη Δευτέρα του Πάσχα. Πολλοί έχουν παρατείνει τις διακοπές ενώ άλλοι πάλι προτίμησαν να φύγουν μετά το Πάσχα και ήδη βρίσκονται στα Γιάννενα και θα παραμείνουν μέχρι την Πρωτομαγιά μιας και η αργία μεταφέρθηκε.

«Για την πρωτομαγιά υπάρχει ενδιαφέρον αλλά όχι ανάλογο με αυτό του Πάσχα», υποστήριξε ο κ. Σιούτης φανερά ικανοποιημένος από την τουριστική κίνηση που αναμένεται να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα καθώς συνεχίζονται οι σχολικές εκδρομές ενώ διοργανώνονται και πολλά άλλα συνέδρια και αθλητικές εκδηλώσεις που θα φέρουν κόσμο στα Γιάννενα.

Οι τιμές απευθύνονται όπως επανέλαβε ο κ. Σιούτης για όλα τα βαλάντια καθώς υπάρχουν διαβαθμίσεις στα ξενοδοχεία και στις παροχές που προσφέρουν. Παράπονα δεν διατυπώθηκαν παρά μόνο κάποια που αφορούσαν την έλλειψη εστιατορίων ειδικά σε ορεινές περιοχές όπου ο κόσμος ήταν πολύς και οι δυνατότητες περιορισμένες και αυτό δεν άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις σε επισκέπτες ορεινών προορισμών.

Αποστολή στο Αργυρόκαστρο

Τέλος, αποστολή ξενοδόχων και επιχειρηματιών αναμένεται να βρεθεί στο Αργυρόκαστρο προκειμένου να συμμετάσχει σε έκθεση που διοργανώνεται εκεί το επόμενο διήμερο Πέμπτη – Παρασκευή.

Ο κ. Σιούτης αναφέρθηκε στις συναντήσεις που προγραμματίζονται και αφορούν στην περαιτέρω εδραίωση των σχέσεων των δυο χωρών.

Την Παρασκευή προγραμματίζουν συνάντηση με την υπουργό Τουρισμού της Αλβανίας. «Θα είναι μια συνάντηση στην οποία θα συζητήσουμε την διεύρυνση των σχέσεων που αφορούν και τις δυο χώρες» τόνισε ο πρόεδρος των ξενοδόχων.

Ο υπουργός Τουρισμού

«Ο τουρισμός πήγε εξαιρετικά καλά τις άγιες ημέρες του Πάσχα σε όλη την Ελλάδα και πάνω από 325.000 αυτοκίνητα έφυγαν από την Αθήνα αυτές τις μέρες» τόνισε, εξάλλου χθες ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας.

Όπως εξήγησε, οι πληρότητες στους δημοφιλείς προορισμούς κυμάνθηκαν πολύ πάνω από το 85% – 90% με μεγάλη παρουσία των ξένων επισκεπτών.

Στο ίδιο πλαίσιο ανάφερε πως στρατηγική του υπουργείου τουρισμού ήταν να φωτίσει κάθε γωνιά της πατρίδας, ήδη τώρα το Πάσχα οι ξένοι τουρίστες επισκέφτηκαν προορισμούς που δεν γνώριζαν.

«Είναι μια πολύ αισιόδοξη εικόνα για τη χώρα και την προσπάθεια για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας» είπε ο υπουργός Τουρισμού, υπογραμμίζοντας ότι δουλέψαμε σκληρά ώστε η τουριστική σεζόν να ξεκινήσει νωρίτερα από ποτέ.

«Είμαστε ακόμα στην αρχή, καθώς αναμένουμε και δεύτερο κύμα το επόμενο τριήμερο της Πρωτομαγιάς. Στο τέλος της χρονιάς θα κάνουμε ταμείο» δήλωσε.  Όπως είπε ο κ. Κικίλιας, «ο τουρισμός είναι η λαϊκή οικονομία της χώρας και τα χρήματα από τον τουρισμό περνούν απευθείας στην πραγματική οικονομία, στηρίζοντας το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Tα έσοδα από τον τουρισμό περνούν κάθετα και οριζόντια, άμεσα, χωρίς μεσάζοντες και καθυστερήσεις σε όλους: στον επιχειρηματία της εστίασης, τον εργαζόμενο στον τουρισμό, τον ιδιοκτήτη ενοικιαζόμενων δωματίων, την εφοδιαστική αλυσίδα, τον μεταφορέα, τον ιδιοκτήτη ενός μίνι μάρκετ, τον αγρότη» ανέφερε ο υπουργός.

Ο κ. Κικίλιας εξέφρασε την αισιοδοξία του για τον ρυθμό των κρατήσεων και των προκρατήσεων που, σύμφωνα με τα στοιχεία, παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις. «Κινούμαστε συγκρατημένα και με σοβαρότητα, είμαστε αισιόδοξοι ότι η δουλειά που έχουμε κάνει όλο το φθινόπωρο και τον χειμώνα θα αποδώσει» είπε ο υπουργός Τουρισμού.

«Στρατηγική του πρωθυπουργού, της κυβέρνησης και του υπουργείου Τουρισμού είναι το μέρισμα της επιτυχίας από τον τουρισμό να φτάσει στην τσέπη του Έλληνα, που δυσκολεύεται αυτή την εποχή, και πρώτα από όλα στους εργαζόμενους στον ελληνικό τουρισμό που έρχονται σε επαφή με τους τουρίστες και τους ταξιδιώτες» σημείωσε ο κ. Κικίλιας, επισημαίνοντας πως προχωρά μια σειρά έργα υποδομών για την αναβάθμισης ξενοδοχείων, που συμβάλλουν σε μια καλύτερη και πιο ποιοτική σεζόν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ